27 октомври: какви са днес празници, събития, рожден ден,

Празници 27 октомври:

Ден на независимостта в Туркменистан

27 октомври, Туркменистан празнува събитие с национално значение - денят на независимостта. Още от първата година на суверенния статут държавата е въвела неразрушима традиция - днес просто трябва да е грандиозна, широка и ярка. Денят на независимостта се празнува най-малко два дни, а празникът започва с поставянето на луксозни букети на Паметника на независимостта. Органите на страната участват в такава важна част от празника. След влизането на "цвете" всеки се премества на площад "Ашхабад", където се провежда празнична демонстрация и военен парад. Вечерта на същия ден градът поглъща концерти, различни представления на олимпийския стадион на столицата, а в тъмното небе вълните на празничната поздравителна искра.

Световен ден за аудиовизуално наследство

Ден за аудиовизуално наследство въведени в базата данни на празници от ЮНЕСКО през 2005 година. Целта - да се направи обществено внимание към стойността на аудио-визуални материали и методи за тяхното опазване. Аудиовизуално наследство - видео, звукозаписи, филми, програми и др. - в момента е застрашен. Повечето от материалите вече са изчезнали без следа. За да се предотврати по-нататъшно разрушаване на аудиовизуални "наследство" от ЮНЕСКО в сътрудничество с Асоциацията на аудиовизуални архиви, предвидени в трудна мисия, а през 1997 г. разработи програма "Паметта на света", която има няколко стотин документални филми със световно значение и днес.

Зимен ден

Ветрнэтр (день зимы у северных народов) — это скандинавский новый год, который отмечается в конце периода приготовления к зиме. «Зимние ночи» — предшественники «сказочного» события — длятся с 21 по 27 октября, хотя изначально длились несколько дольше по времени. Зимен ден знаменует переход к зимнему ночному режиму, когда в северо-широтных странах солнце начинает скрываться за горизонтом довольно рано. Корни события тянутся из глубокой древности. Раньше, как ни странно, Зимен ден символизировал переход к тяжелому периоду жизни, когда люди начинали готовиться к суровым зимним морозам. Приходилось принимать серьезные меры, запасаться впрок и основательно подготавливаться, чтобы противостоять длительным холодам.

Освен това на този ден:

Годишнина от възнесението на Гарегин II на трона

Гарегин II - патриарх, арменски католикос и ръководител на апостолската църква. След смъртта на Католикос Гарегин Първа през 1999 г. Националният църковен съвет избра архиепископ Гарегин II (Нерсейан), който става 132-ия католикос в историята на арменската църква. Първият беше Григорий Илюминаторът. Между другото, в негова чест църквата е преименувана на арменци-грегорианци.

27 октомври според националния календар (стар стил - 14 октомври):

Параскева Пятница, Параскева Грязнуха

На този ден си спомняйте святата св. Параскева, която е живяла през XI век. Момичето е родено в семейство богати хора, но след смъртта на родителите си, тя се сбогува с наследството и го даде на бедните. Самата Параскева взела монашеските обети и правела поклонение в Светите земи, установявайки се в долината на Йордан. Според легендата светецът извършва много чудеса. Две години преди смъртта на Параскева, сякаш усещаше смърт, тя се върнала в родната си земя.

В народа светецът е наречен странен прякор - Gryaznukha, но това не е свързано с начина на живот. По-скоро това се дължи на факта, че на 27 октомври, както хората в Русия забелязаха, никога няма сухо време. "Това не винаги е сухо на Grime" - казаха те. Чрез кал по улиците хората пророкуват идването на зимата: ако има много кал, тогава зимата ще изгони есента след четири седмици.

Параскева сръбска има и други псевдоними. Сред тях са: Тревьо, Лен и Петък. Фактът е, че домакинята на празника на светеца традиционно разбива и размазани бельо, но заличаването и завъртането на този ден е забранено. Смятало се, че ако денят падне в петък, бременната беше невероятно щастлива, защото самата Параскева защитава бъдещите деца. Майките обаче в петък не могат да бъдат пенирани, за да не гневят светеца.

Значими исторически събития 27 октомври:

27 октомври 1672 г. - представление в първата руска театрална сграда

Комедия Хоромин - първата театрална сграда в Русия, построена специално за акции и представления по поръчка на цар Алексис. 27 октомври в театъра представляват комедия за това, как Artaxerx заповяда да закача Аман. Творбата за пиесата е създадена от сина на немски лекар - Йохан Грегъри. След смъртта на царя, наследникът, който взе трона, заповяда да разруши комедията, защото според него тя противоречи на Божиите закони.

27 октомври 1873 г. - подаване на патент за бодлива тел

Американски фермер, жител на Илинойс, Джоузеф Глайдън подаде заявление за патент за бодлива тел. Заявлението беше одобрено и една година по-късно през ноември издаде патент. Едно просто изобретение придобива широка популярност сред фермерите и други собственици на земя. В края на краищата, то в корена се е променило и опростявало живота им, защитавало земята от нападението на диви животни и други злодеи, опитвайки се да навреди на културите или добитъка.

27 октомври 1951 г. - първо използвана радиация за борба с злокачествени новообразувания

За първи път в Канада се използва нов метод, който помага за унищожаването на раковите клетки под ръководството на Харолд Джоунс. Радиационната терапия се основава на използването на радиоактивен кобалт-60 (кобалтово оръдие) като източник на високоенергийни гама лъчи. Целта на терапията е да се унищожат клетките, които са отговорни за растежа на раковите тумори. По този начин, здравите клетки на практика не страдат, тъй като те са по-малко подложени на облъчване.

27 октомври 1984 г. - отваряне на пътен трафик на влаковете по протежението на основната линия Baikal-Amur

Разглеждането на посоката на първата железопътна линия започва в края на 19 век. Така че полковник генерал от Генералния щаб Волошинов с отделен от няколко души, който е на разстояние от хиляди километри от Уст-Кут до Муй, стигна до извода, че изграждането на път в тази част е технически невъзможно, тъй като те нямаха средства по това време техники за извършване на подобна работа. Въпреки това, след Втората световна война, строежът беше извършен от стотици затворници, а през 1984 г. се състоя официалното отваряне на влаковия трафик по протежението на Байкал-Амур Mainline.

Роден на 27 октомври:

- Иван Мичурин (1855-1935 г.) - развъдчик, който извади много разновидности на плодови култури, изключителен биолог, член на Академията на науките на СССР. От детството си обичаше растенията. На осемгодишна възраст бях изненадващо добре запознат с почти всички видове растителност. Израствайки, Мичурин купуваше земята за собствената си детска стая, където сигурно можеше да направи любимото си нещо - да експериментира с плодове и плодове. През 1912 г. за услугите си Иван получава орден "Св. Анна".

- Джеймс Кук (1728-1779) е английски навигатор. Като подрастващ, Кук се заселил на лодката за работа на кораба. След като натрупа опит в областта на навигацията, той влезе в Кралския флот за служба. През 1760 г. участва в изследването на реките Св. Лорънс и Квебек, а през 1768 г. Кук е назначен за шеф на експедицията, изпратена до Тихия океан. Джеймс направи няколко важни открития в огромните океански води, за които беше прославен.

- Михаил Захаров (1899-1981) - съветски актьор и режисьор. След като завършва училище, завършва студиото в Театралния и учебен съюз по театър. След това работи в театъра, а от двадесетте години започва да работи във филми. Първата основна роля на Жаров пада през 1925 г., когато младият актьор участва във филма "Пътят към щастието". Оттогава уменията му са се увеличили, а броят на предложенията, съответно.

- Николо Паганини (1782-1840) е италиански композитор цигулар. Уроци по свирене на цигулка са взети от баща му и няколко учители. От навършването на 11-годишна възраст Николо прави концерти, а през 16-годишна възраст печели световна известност.

- Лидия Русланова (1900-1973) - певец и почетен художник на Русия. В шест години Лидия губи родителите си и е принудена да проси, пеейки по улиците. Нейният талант беше забелязан и момичето беше прикрепено към църковния подслон, където продължи да развива великолепен глас. През 20-те години на 20-ти век, рекордите на Русланова започват да се появяват в огромни издания. Гласът й често се излъчваше по радиото. След Втората световна война Лидия била потисната, но след смъртта на Сталин тя била освободена.

- Теодор Рузвельт (1858-1919) - 26 президент на САЩ, лауреат на Нобелова награда. Завършва Харвардския университет и почти веднага освобождава книгата си "Война на морето от 1812 г.". Скоро започва политическата си кариера, която завършва със статут на президент.

- Николай Караченцов (1944) - актьор, народен изпълнител на RSFSR. в студиото, наречено Nemirovich-Danchenko, Николай влиза през 1963 г. Неговият талант веднага се забелязва, а за първата студентска работа получава награда за най-добра мъжка роля. След като завършва студиото, Караченсов е много търсен, той е поканен на различни спектакли, които винаги са били със завиден изстрел.

- Ванеса Май (1978) е цигулар. Малката Ванеса беше възпитана от майка си и от втори баща. От детството, момичето е изиграло няколко инструмента наведнъж, а на девет тя вече е дебютирала пред публиката. През 1991 г. май издава първия си диск - "Violin". Благодарение на албума, момичето спечели популярност и получи редица награди. Мнозина я наричат ​​"Паганини на нашето време" И не е изненадващо, защото дори и Ванеса и Паганини са родени същия ден.

Име на деня 27 октомври:

На този ден паметниците ще бъдат празнувани от представители на такива имена като Прасковия, Назар, Игнати, Кузма, Николай.

Тези, родени на 27 октомври, имат експлозивен, импулсивен характер, който често страда. За тези хора казват: "Първо говорят и мислят." Много е важно тези хора да се научат да държат в собствената си емоционалност, в противен случай рискуват периодично да се разпадат на големи неприятности.

Share:
Comments