21 юли: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 21 юли

Национален ден на Белгия

През 1830 г. в резултат на революцията Белгия придобива независимост и се превръща в неутрално царство. 21 юли 1831 г. царството е водено от победителя Леополд І. Тази дата се отбелязва ежегодно като ден на формирането на независима белгийска държава. Празнични събития се провеждат в цялата страна, но в Брюксел се провеждат по-грандиозни тържества. Празникът започва с официалното поздравление на своя народ от крал на Белгия, след което се провежда грандиозно представление на Двореца на площада - известния Grand Dance - военен парад. В края на парада Дворецът на площада се дава на силните улични танцьори и музиканти. Градските тротоари и улици са изпълнени с елегантно облечени жители, повечето от които притежават малки знамена в черно и жълто-червени цветове. За всички посетители, занаятчии и художествени панаири са отворени. Къде можете да си купите сувенири и закуски - опитайте национални ястия и известната белгийска бира. Най-светлият и красив поздрав завършва основния белгийски празник, който започва в 23 часа.

21 юли в националния календар

Прокопий Жнец

Църквата в този ден почита паметта на Св великомъченик Прокопий, което не е отрекъл от вярата, и мъченическа смърт. В народа светецът бил по-известен като ресета или жътвареца. Прокопи обикновено започва в полетата да жъне ръж. Преди жътвата селяните трябвало да поръчат молебен в чест на Великия мъченик, а след това покривали масите с освежителни напитки. Докато възрастните работеха на полето, селските деца дойдоха с лъкове в гората за плодове. До този момент боровинката узря. Събирането на плодове не беше лесно, но комарите се намесваха, които се носеха около колекторите. Боровинките не само са вкусни, но и имат лечебни свойства. Пресни плодове са много полезни за зрението и лечебни боровинки бульони са показани на диабет, подагра, ревматизъм, като стягащо храносмилане. Чакам селяни, които работят по градините: деня непременно плевене легла и изкопани зеленчуци, кореноплодни.

Исторически събития 21 юли

21 юли 1925 г. Съветският съюз се присъедини към Международната метрична конвенция Първите стъпки на стандартизацията бяха предприети в Русия, дори под Иван Грозни. Когато подписаха указ, който предвиждаше постоянни размери, които трябва да бъдат спазвани, когато се правят гюлета. Липсата на единен държавен стандарт доведе до големи неудобства. В индустрията на предреволюционната Русия имаше три системи за измерване: метрични, британски и староруски. Подобни несъответствия съществуват и в други страни. За да осигури единен международен метрологичен стандарт през 1875 г., седемнадесет държави, и в частност Русия, беше подписан международен договор - Конвенцията за метричните показатели. Това беше първото международно споразумение за научна дейност в областта на стандартизацията на измервателните единици. 21 юли 1925 г. Международната метрична конвенция е призната и от Съветския съюз. Започна постепенният преход към метрична система от мерки, който беше напълно завършен до януари 1927 г. 21 юли 1969 г. подножието на земния човек за първи път навлезе в лунната повърхност. Този човек беше американски астронавт Нийл Армстронг. Екипажът на космическия кораб "Аполон 11" отиде в космоса на 16 юли с единствената мисия: да стигне до луната, да кацне на повърхността и да се върне обратно. Приблизително три дни след полета астронавтите стигнаха до лунната орбита. Майкъл Колинс, според полетния план, остана в космическия кораб, а Едвин Алдрин и Нийл Армстронг бяха преместени в лунния модул и безопасно кацнаха на 20 юли в района на морето на спокойствието. Първо, честта да докоснем повърхността на луната, беше поверена на командира на кораба Нийл Армстронг, след половин час на лунната земя се присъедини към Едуин Алдрин. Астронавтите инсталираха телевизионно оборудване за комуникация със Земята, направиха снимки, взеха необходимите материали за изследване, издигнаха американски флаг. След като прекараха около два часа на луната, астронавтите на лунния модул се върнаха на космическия кораб и безопасно стигнаха до Земята. 21 юли 1999 г. С постановлението на президента на Ингушетия полигамията официално е разрешена в републиката. Руслан Аушев мотивира постановлението за неблагоприятната демографска ситуация, която той е подписал в републиката. На първо място, намаляването на раждаемостта, както и излишъкът на женското население в детеродна възраст над мъжа. Отсега нататък официално всеки мъж имал право да има до четири съпруги в брака едновременно. Според Корана, всички те трябваше да бъдат предоставени еднакво с внимание и материални ползи. Това постановление не продължи дълго. Той бил официално прекратен в началото от президента Елцин и след това от Върховния съд на Ингушейската република, като противоречащ на Семейния кодекс на Русия. Всички преди това регистрирани полигамични бракове бяха анулирани и съответните бележки бяха направени в паспортите.

21 юли са родени

Михаил Задорнов (роден през 1948 г.), руският писател-сатирист отец на сатириста, известен писател Николай Зодорнов, мечтал да види синът му като инженер. Затова Михаил влезе и по-късно завършва Авиационния институт в Москва. Той дори работи известно време като инженер-дизайнер, помогна да се изработи дюза за зареждане на двигател на самолета. Михаил Задоров винаги е имал извънредно чувство за хумор. Случило се е, че често е трябвало да напише обяснителни бележки за работата. Веднъж той реши да "хумора", и се дължи накрая - "Целувки". Шефът, след като не е чел, постави решението си и написа - "одобрявам". Тази комична ситуация подтикна Михаил да обмисли да прави сатира. И той беше отвлечен от аматьорско представление, оглавявайки театъра в Авиационния институт. Действал в няколко роли наведнъж: художник, автор на сцени и забавни миниатюри, режисьор. Първата широка популярност принадлежи на сатириста през 1984 г., когато чете монолога "Две девети вагони" от сцената. Днес Зодранов е популярен и успешен художник. Той поддържа блог в интернет, има собствен канал на "youtube", обиколки със солови концерти, води друга активна творческа дейност. Олег Газманов (роден през 1951 г.), руският певец, бащата на композитора Олег Газманов е военен моряк. Затова момчето от детството знаеше кой ще бъде, когато порасне. Завършва инженерно военно училище в Калининград. След като е послужил подходящо време за разпространение, бъдещият певец реши да се посвети на научна работа. Записва се в следдипломна школа и получава работа в катедрата на морското училище. Не е известно кои научни подреждания на г-н Газманов биха се издигнали, ако не за любовта му към музиката. Той добре пее и може да свири на китара. На партита и младежки събирания винаги беше в центъра на вниманието. След като постави мазнина върху научна кариера, Олег Газманов реши да се посвети на кариера в музиката и влезе в музикалното училище. В края на което той чака успешна кариера като композитор, певец, музикант. Отначало той работи в групата, която създава, "Ескадрила", след това изпълнява соло. Той пише и изпълнява около сто хитове. Най-известните са Москва, което е химнът на руската столица, Морячка, Господари офицери, Путана, Есаул, Сподели, Луси, Единствената и други.

Днес на 21 юли

Този ден празнуваме днес: Александър, Дмитрий, Прокопий, Сава, Виктор, Андрю
Share:
Comments