19 май: какви са празниците днес. събития, имена и рождени

Празници 19 май

Световен ден на СПИН

Всяка трета неделя през май светът помни хората, които починаха в резултат на терминалния етап на заразяване с ХИВ - СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). Споменът за жертвите се осъществява с цел информиране на населението и насочване на вниманието към сериозния проблем, свързан с голямото разпространение на вируса на имунната недостатъчност. Често хората развиват лъжливи идеи за предаването на ХИВ, така че заразените хора често стават изпаднали в обществото. Много от тях крият диагнозата си, за да избегнат предразсъдъци към себе си и да живеят нормален живот: работят, учат, пътуват в обществен транспорт, създават семейство и т.н. За първи път този ден бе отбелязан през 1983 г. в САЩ. Няколко години по-късно движението срещу тази болест излезе със символа на червена лента, прикрепена към дрехите и показваща съучастието на активисти (а просто не безразлични хора) при решаването на мащабен проблем. Този атрибут е изобретен от художника на карикатурата Франк Мур. Според статистиката около 50 милиона души на планетата са заразени с вируса на имунната недостатъчност. И това са само официални данни, всъщност има много повече. Преобладаващото мнозинство от заразените с ХИВ лица са млади хора на възраст от 16 до 40 години. Около 70% от заразените хора живеят в Африка, където честотата на заболеваемост сред възрастното население варира от 30 до 90%, в зависимост от региона. През последните години в развитите страни смъртността от последиците от СПИН е намаляла значително, благодарение на новите антиретровирусни лекарства и безплатно лечение. В този запомнящ се ден за всички жители на света да помнят своите близки, роднини, приятели и просто познати и непознати, които паднаха от СПИН. Активистките движения срещу разпространението на ХИВ инфекцията днес извършват различни дейности и лекции, които осигуряват на населението всички необходими знания. Специалният акцент върху информатизацията е насочен към по-младото поколение - бъдещето на нашата Земя.

19 май в националния календар

Job-Goroshnikov

Всяка година на 19 май Православната църква почита паметта на работа - християнски светец, най-големият от праведните, да опитате истинския търпение и непоклатимата вяра в Господа. Йов имаше голямо и щастливо семейство от десет деца. Според Живота, Сатана е ревнив на благосъстоянието на светеца, така че той започна да го изкушава, за да отнеме всичките справедливи, включително децата. Въпреки това Йов не загубил свещената вяра. Св работа в Русия, наречен Goroshnikov, въпреки факта, че засаждането на грах селяни, занимаващи се с Yegoryev ден (Май 6). Никой не знае, и той е свързан с псевдоним измислен за работа, но работниците се казва по този повод: ". Хайде на работа, за да работят по бели грах" В Русия, боб зеленчуци бяха на разположение за всички - дори и най-бедните (не мога да си спомня стария рефрен символично "останат на боб"). Според приемам, тази сутрин, хората излязоха на двора и гледаха роса, ако тя е в изобилие, ще има изобилие от краставици, както и обратното. Освен това, подобна роса се смята за много полезна за зеленина. "Роса на работа уволнен," - извика на хората, наслаждавайки се на проекта сутрин.

Исторически събития 19 май

19 мая 1484 год - Основата на катедралата "Благовещение" в Московския Кремъл Катедралата "Благовещение" продължи около пет години. Тя е събрана в подобие на древногръцки храмове. През 1489 г. митрополит Херонтий провежда церемония по освещаване в подножието на катедралата Благовещение. девет снежни Кремъл структури, причинени от факта, че тя е в чест на Благовещение (девет глави, според църковна архитектура, символизираща свещения образ на Света Богородица) е построен катедралата. Стенопис от катедралата Благовещение съдържа образа на древногръцките мъдреци - като Аристотел, Птолемей, Тукидид, Плутарх, Зенон, Платон, Сократ; всички, които разпространяват философски думи, близки до християнската доктрина.19 мая 1712 год - Прехвърлянето на столицата от Москва до Петербург От времето на основаването на Москва никой не се е опитал да изпълни капиталовите функции на града. Във връзка с постановлението на Великия Петър Велики през 1712 г. руската столица е преместена в Санкт Петербург, който по онова време е бил съвсем млад град (по онова време е бил само на девет години). Петербург става символ на стремежа на императора към Балтийско море и Европа. От указ Петровски градът официално е административен център на руската държава. В началото на ХХ век Санкт Петербург, превърнал се в милионер на града, се превръща в най-важния индустриален център в Русия. В резултат на Октомврийската революция от 1917 г., поради страх от близостта до града с неприятелски страни, болшевиките се завърнаха в Москва като столица, където бързо започна строителството и индустрията. 19 мая 1922 год - Създаване на първата пионерска организация, наречена през 1926 г. от All-Union Young Pioneer Organization. През 1922 г. изцяло руската конференция на Комсомола, от името на Комунистическата партия, организира първите пионерски отряди. През същата година, решението на All-руски конгрес на Комсомола всички пионери единици са били обединени в един детски комунистическа организация. През 1926 г., след Седмия конгрес на Комсомола, тя получава името Ленин. Отделенията на "Пионер" участваха в обществени работи, подботъци, помогнаха за борба с пренебрегването на деца и неграмотността. От началото на 1930 г., пионерски сдружения започнаха да се образуват във всички училища, както и по време на Великата отечествена война, организирани масово движение на Тимур, който силно помогна съветски семейства, ветерани, които се събират скрап, дежурен в болниците, а също взеха участие в засаждането и прибирането на реколтата. През 1991 г., след разпадането на съветската власт на организацията Pioneer е значително подкопава, а от този период, постепенно се повали.

19 май са родени

Михаил Каменски (1738 - 1809 gg.) - руски генерал на полеви маршал. С началото на управлението на Павел I, Каменски получава титлата граф. През 1806 г., по време на войната с Франция, той е назначен за главен командир на руската армия. Продължи само няколко дни.Василий Берх (1780 - 1835 г.) - военен историк, участвал в първата световна експедиция, която се проведе от 1803 до 1806 г. През 1828 г. император Николай Първи одобри Берх за поста историк на руския флот.Гари Килдолл (1942 - 1994) - изключителен американски програмист, който разработи операционни системи за първия компютър и основа компанията "Digital Research". Наталия Орейро (родена през 1977 г.) е уругвайска певица и филмова актриса (героинята на аржентинските сериали). С ролята си в поредицата "Богат и известен" слава дойде на самата Наталия. През 2012 г. тя стана майка на очарователен син. Отскоро певицата работи по собствен бизнес, за да създава дизайнерски дрехи.

Име на ден 19 май

Име на ден 19 май справляют представители имен: Тамара, Денис, Иов, Михаил, Надежда, Николай, Данакт, Иван, Федор, Марфа, Мария, Эмма, Мила, Роман, Георгий, Михей, Патрикей, Вячеслав и Яков.
Share:
Comments