18 август: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 18 август

Ден на въздушния флот на Русия

Празничните събития от деня на въздушния флот се провеждат в третата неделя на август. Смята се, че основните основатели на този празник са двама, и двамата са много изявени хора в историята на Русия. Николай II - последният руски цар, през 1912 г. нарежда създаването на военновъздушни части и разработва нов вид войски. Йосиф Сталин през 1933 г. създава традиция, за да отпразнува празника на този вид войници. През 1992 г. сталинистката инициатива беше подкрепена от силата на новата Русия. Във флота на самолетите днес съдържа повече от 6 хиляди единици оборудване. На същия ден празнува празника и военновъздушните сили на Беларус.

Ден на граничната охрана на Казахстан

Границите на Казахстан празнуват празника си от 1992 г., а от 2012 г. - официално, на държавно ниво. Седалището на граничната охрана в Казахстан и по време на Съветския съюз беше един от най-мощните в страната. Днешният Казахстан обаче създава своите гранични сили почти от нулата. Почти 100% от офицерите бяха подновени, половината от персонала са договорни войници. За разлика от 1,7 хиляди километра от "съветските" граници, днес Казахстан защитава около 15 хиляди километра от своите граници - включително в планините, в морето, във въздуха.

Ден на медицината на Таджикистан

Празникът на лекарите в Таджикистан е насрочен за рождения ден на философа и учения, доктор Abuali-ibn-Sino, чието друго име е известно по целия свят, е Авицена, таджикско-персийски лекар. Авицена, съставена от своя "Канон на медицинската наука", съчетава всички познания, съществували в медицинската индустрия по онова време. Първата медицинска книга на ориенталския учен беше публикувана веднага след отпечатването. В Таджикистан паметта на известния лекар е толкова почитана, че празнуват деня на всички медицински услуги в държавата.

Националният календар на 18 август

Св. Евзини Житник

Евстигни Житник (на руски език) е живял през III в. В Антиохия. Шест години трудов стаж в римската армия се проведоха в няколко императори, и един ден Yevstigney свидетел това чудо - се появили в небето образа на Кръста, състоящ се от звезди. Евтини видя това като знак за победа във всички битки. Когато се опитва да съживи езичеството, владетелят Джулиан Апостатът извършил много престъпления. Светият старейшин осъди императора, по това време иска да стане на 110 години. За това той беше екзекутиран от Джулиан. На този ден, руските селяни апелирам реколтата си от зли духове, за това рано сутринта на окосяване наля малко масло от коноп с четенето на молитви и конспирации. Церемонията беше проведена 4 пъти, като всеки път се отнасяше към 4 страни по света. На полето имаше бутилка масло. В допълнение, в деня, потърсихме стъбла с няколко ушите, и се съхраняват до следващата пролет. Стволовите с 12 шпайкове, наречени "Zhitnaya утроба" - зърно с тези уши са били хвърлени в земята в началото на poseva.V Evseev първия ден изпечен хляб е от новата реколта на ечемик, и изяде суров лук, сол, питейна квас. Лукът висяха на връзки в къщата - отлични антисептични свойства и лук са потвърдени от съвременната наука. При залез слънце, можете да определите какво ще бъде декември - да викате цялото гърло на полето. Силното отдалечено ехо показва, че ще има слънчево, близко ехо, което прогнозира дъждовно време.

Исторически събития 18 август

18 август 1572 г. - Маргерите Валиос се омъжва за крал Хенри от Навара

Между каталозите и протестантите през втората половина на 16 век избухваха войни с участието на коронясали хора от двете страни. Маргарита е със семейството на католиците, бубоните - лидерите на хугенотите. За младия крал Хенри много означаваше съветите на адмирал Колини, авторитетния лидер на хугенотите. Следващата война започнаха преговорите, които бяха консолидирани под формата на брак между сестрата на царя и лидера на малката провинция Хугенот. Въпреки това, в деня на сватбата имаше истинско кърваво клане от католици, което унищожи от 3 до 10 хиляди души. Адмирал Колини също умря. Бъдещият цар на Наварси оцеля, само обещавайки да се превърне в католицизъм. Тази сватба стана известна в историята като нощ на Вартоломей. 18 август 1782 г. - откриването на паметника на Петър I в Санкт Петербург "Бронзовият конник" се появи в Санкт Петербург в центъра на площада на Сената по заповед на Катрин II, автор на това е известният италиански скулптор Falcone. Философите на съд, Дидро и Волтер, посъветваха Катрин да се консултира с него. Тя е създадена по-близо до Нева, въпреки че Катрин искаше да я постави в центъра. Фалконе направи своето нещо. 18 август, при откриването на паметника, Катрин се качи на балкона на сградата на Сената и заповяда да отвори шоуто. Направен бе истински парад, който бе заповядан от принц Голитин, а самата Катрин пристигна малко по-късно. Надписът на пиедестала е гравиран - "PETRU първият CATHERINE вторият" - подчертавайки, че Русия се придържа към реформите на Петър. Бронзовият конник паметник е назован във връзка с написването на Пушкин стихотворение със същото име. 18 август 1958 г. - публикуването на романа на Набоков "Лолита" Роман, издаден в САЩ, донесе на автора огромна слава. Скандална тема, която се интересува от читателите, донесе огромен доход на автора, макар че отначало се страхуваше от преследване и скандали. Превод на руски Набоков се извърши. Романът е заснет два пъти - през 1962 г., режисиран от Стенли Кубрик, а през 1997 г. снимката е заснет от Adrian Line.18 август 1966 г. - Първите снимки на повърхността на Луната са получени. Устройство, способно да прехвърли човек на повърхността на Луната, е разработено за повече от 5 години. Тя е оборудвана с най-съвременно оборудване, способно да инспектира повърхността на луната и да прехвърли резултатите на земята. "Лунен орбитър-1" отишъл на Луната на 10 август и снимаше на 18 август 229 снимки на лунните райони, неговите видими и невидими части, бяха прехвърлени на земята. Беше извършено и подробно проучване на лунната повърхност.

18 август са родени

Кароль Буке (1957) - френска актриса

Вече на 19 години става известна, като играе във филма на Луис Бюнел, а през 1981 г. - "Бонд момиче" (филмът "Само за очите ви"). Кариерата на актрисата продължава. Тя беше на 15 години лице на компанията "Шанел", рекламен парфюм. Получава "Сезар" за най-добра женска роля, участва в 30 филма, занимаващи се с винопроизводство и производство на зехтин. Брук Тейлор (1685 - 1731) - английски математик, член на Кралското дружество в Лондон. Талантлив учен изучава математика самостоятелно. Първата му работа в центъра на търкаляне се появява през 1708 г. в списание Philosophical Transactions. Интересите на Брук бяха разнообразни: бягството на снаряди, взаимодействието на магнити, капилярни феномени, сцепление между течности и твърди вещества, астрономически пречупвания в атмосферата и в края на живота въпроси на религията и философията.Ливиу Либреску (1930 -2007 г.), - румънският математик Librescu отдавна е професор по техническа наука и механика в Политехническия институт във Вирджиния. Преди войната той беше в еврейското гето. След войната той завършва и става признат учен в Румъния, след това се премества в Тел Авив и изнася лекции в Университета по аеронавтика и механика. Той умря от куршума маниак директно в лекцията, докато се държат до последния момент, докато всички студенти не могат да напуснат публиката. Студентите го смятат за техен спасител, вярвайки, че Ливиу Librescu спаси живота си.Владимир Мигуля (1945) - композитор, певец, пианист Първата песен, която го прави известен - "Говори с мен, мама". Тя става лауреат на фестивала "Song-74". Известните песни "Stuntmen" и "Grass at the House" се превръщат в класика на съветското сорто изкуство, емблематичните произведения на своето време. На международния конкурс в Осака, Япония, Милуля получава наградата "Златен ключ". Интересно е, че Игор Крутой, майсторът на руската сцена, започна работата си с Владимир Мигули като обикновен клавирен играч.

Име дни 18 август

Мария, Нона, Викинти, Евстигни, Ефим, Дария, Кристина, Максимилиан, Евдокия, Иван.

Share:
Comments