11 януари: какви са днешните празници, събития, рождени дни,

Празници 11 януари

Ден на Република Албания

Завладяването на албанска територия от фашистка Италия датира от 1939 г. По това време албанската конституция беше премахната и в страната бе организирана местна фашистка партия. Година по-късно албанската армия се присъедини към състава на италианските въоръжени сили. От този момент започнаха да се формират партизански отряди срещу фашистите. Лидерите на такива групи бяха религиозни водачи и представители на местната интелигенция. Комунистическата партия в тази република е организирана през ноември 1941 г., индивидуални комунистически групи. По време на рухването на италианската армия германците принудиха окупацията на градовете, които бяха на крайбрежната равнина. Фашистката Германия завзема Албания през 1943 г., но година по-късно германците са принудени да се оттеглят, не могат да устоят на атаките на албански отряди. Благодарение на усилията на албанската армия за национално освобождение през 1944 г. последните нашественици бяха експулсирани от територията на Албания. След две години правителството обяви народна република Албания, това беше много важен факт в живота на държавата.

Международен ден на благодарността

Това е най-учтивата дата на годината, защото точно на този ден жителите на целия свят показват максимална любезност към хората около тях. Добро поведение в живота на хората е от голямо значение. Те са просто необходими и хората трябва да ги използват в ежедневието. Често казваме думи на благодарност, но никога не мислим за смисъла на тази или тази фраза. Много изрази всъщност имат огромно магическо значение и те носят радост на хората, изразяват вниманието си, с помощта на които хората споделят положителни емоции. Без думи на благодарност, животът ни наистина става сив и монотонен. Не за нищо в различните туристически пътеводители за чужди държави, той казва, че трябва да говорите с местните жители, за да кажете "благодаря" с акцента на страната, в която сте. Тази дума се разбира почти всичко, тя насърчава увеличаване на скоростта на обслужване, и като цяло създава условия за организиране на тиха и приятна почивка. Руската дума "благодаря" се влачи от 16-и век и е един вид производно на фразата "спаси Бога". Английският аналог на тази дума има по-дълбок смисъл от обикновената благодарност. По принцип всеки "благодаря" е неразделна част от абсолютно различни култури и народи. Интересно е, че старите вярващи изобщо не използват тази дума, защото мислят, че произхождат от фразата "спаси Бай". Старите вярващи вярват, че Бай е един от езическите богове. Психолозите смятат, че такива думи като "благодаря" се използват като "орално изглаждане", което може да внуши мир и топлина в душата на човека. Думите на благодарност трябва да бъдат произнесени от сърцето, се вярва, че точно тогава ще имат това значение, първоначално вложено в тях.

Ден на природните резервати и националните паркове

Според историческите данни този ден се отбелязва през 1979 година. Подбудителите бяха представители на центъра, който се занимава с опазването на дивата природа и специализирания фонд, който е работил в една и съща посока. Датата на този празник не избрано случайно, на този ден в Русия през 1916 г., образувана първият резерват Barguzinsky. Дори и в древни времена в Русия се е увеличил внимание към различни природни области, тъй като тогавашните лов да знаете крале и принцове в тях. Създаде първият резерв, за да поеме защитата на баружините, които живееха там, и други животни. Според решението, приета от ЮНЕСКО през 1986 г., в резервата на биосферата донесе един щраус, тогава резерват, включен в международния списък, който дойде биосферен резервация. Към днешна дата, този резерв е част от Световното природно наследство, което принадлежи към езерото Байкал, както и други природни резервати и национални паркове, които са в "резерв огърлица". В неговата структура са Barguzin Байкал, Байкал-ленинските природни резервати, както и парка на Транс-Байкал. На територията на Руската федерация броят на защитените територии надхвърли стотицата. Към днешна дата площта им е определена от 34 милиона хектара, което съответства на около 1,5% от цялата територия на страната. Природното наследство има национални паркове на обща площ от 35 броя, заемащи площ от 7 милиона хектара. Благодарение на всички тези земи се запазват голям брой представители на красивата флора и фауна. Поради постоянното влошаване на цялостната екологична ситуация във всички страни от света, това запазено огърлица е със специална стойност за държавата.

11 януари в националния календар

Страшен ден

Този ден се наричаше така, защото се смяташе, че тази вечер бушуваше нечиста сила. За да се предпазят от хитростите си, хората изпълниха определени церемонии. От ритуала "Червения хълм", който се намираше близо до всяко село, селяните донесли залози, които преди това са останали, и ги слагали в двора си. Селяните разтърсиха сламата от леглото си и покриха с останалите. След това местната магьосница донесе въглища от печката и построи огън. Хората вярвали, че в този огън всички болести и нещастия горят. В древни времена са разкрити много ужасни истории, свързани с този ден. Тези ужасни истории и разкази разказаха на децата, когато дойде вечерта. Също така, според традицията, са направени гатанки. На този ден имаше древна традиция, беше необходимо да се защитят децата от тъмни сили с голямо внимание, това се прави с помощта на молитви, обреди и добри грижи. За защита на децата от зли духове, в креватчето да се постави сексапил: филийка хляб, цъфтяща трън, специална кост на главата на рибата, обикновено тя е с формата на монета. Сериозни проблеми предизвикват духовете, които пречат на детето да спи през нощта. За да се гарантира, че това няма да се случи още в люлката на момичето беше сложил на шпиндела, и момчето с лък и стрела, което го прави всички родители четат специален парцел е смятало, че след това бебе ще спи спокойно и без настроение не е пречка. Освен това имаше и друг обичай, под люлката с детето беше необходимо да се сложи брадва и брадва, защото острената стомана беше пазена от всички зли сили. Във време, когато родителите охраняваха децата си, младежите се настаниха на място. Светите празници все още се случваха и дори призраците на злите сили не можаха да попречат на момчетата и момичетата да се забавляват. На този ден те обръщат специално внимание на времето. Познатите селяни заявяват, че ако северният вятър биеше, но в небето нямаше облаци, това означаваше, че скоро ще се появят тежки студове.

Исторически събития 11 януари

1919 год введение продразверстки

Основната цел на излишъка от запаси беше да запълнят храната на държавните хранителни магазини. Селяните, без да се провалят, са били задължени да вземат "излишък" от селскостопански продукти на държавата. Излишъкът - присвояване беше принудена мярка в борбата срещу опустошението и глада. Излишъкът-присвояване е първият етап в трансформацията на съветската икономика, наречена сред народа, "военен комунизъм". В периода от 1919 до 1920 г. излишъците достигат огромен мащаб. Под конфискацията на храна са дошли: зърно, месо, масло, мед и картофи. И до края на 20-ата година данъкът върху храните се прилагаше за почти всички храни. Противодействаха бунтовнически въстания във всички части на Русия, във връзка с които болшевишкото "правителство" беше принудено да отслаби натиска на храната на селяните. И на 21 март 1921 г. Съветът на народните комисари на RSFSR премахна излишъка от суми и въведе фиксиран данък върху храните. Това решение успокои селяните и стана подготвителна фаза преди въвеждането на НЕП.

1917 год създаден е първият съветски съвет

Резерватът е основан на 11 януари 1917 г. и е наречен Баргузински. Обаче до голяма степен този резерв е ловно стопанство, създадено на държавни земи. Основната задача на резервата е да запази и възпроизведе саблема, ценно животно с козина. Причината за създаването на такъв резерв не беше контролираното снимане на саблема, което доведе до заплашващ спад на населението му. След като сабята изобилстваше в териториите от северната част на Урал до Сахалин. Резерватът е създаден по инициатива на ловния специалист А.Силантиев. Местоположението на резерва е определено от слабо населените райони на езерото Байкал. По времето на основаването на резервата, на територията, определена за неговото местонахождение, нямаше повече от трийсет души саблезъби. Но до края на съветския период на територията на резервата имаше вече около 1200 космати животни. Територията на резервата е уникална биологична лаборатория, строго охранявана от външни смущения. В защитената зона са разрешени само учените и ограничен туристически контингент. На територията на резервата има интересен музей на историята на резервата. Баргузинският резерват се намира на западния склон на Бъргузински хребет, площта му е 374 хиляди хектара. Територията на резервата е изненадващо красива, резервата е изсечена от ниски планини и хълмове, покрити с гъста гора. Резерватът има отличителна флора и фауна, както и специален микроклимат. ЮНЕСКО направи Баргузинският резерват една от уникалните защитени територии.

1940 год в Рим за пръв път представи балета "Ромео и Жулиета"

През 1935 г. Прокофиев завършва работа по музика за балет "Ромео и Жулиета". За първи път тази работа Сергей Прокофиев свири в зала "Бетовен", Болшой театър. Композиторът искал балетното му произведение "Ромео и Жулиета" да бъде организирано според неговата работа. Въпреки това театърът и редица други развлекателни институции отказаха да представят балет за авторска музика. По това време всяка културна инициатива беше подложена на строг контрол от страна на властите и ако тя се противопостави на политическия ход на Комунистическата партия или не съвпадна напълно с политическата линия, тогава такава инициатива нямаше шанс да се приложи. В резултат на най-суровата съветска цензура, създаването на Прокофиев за пръв път е извършено през 1938 г. в град Бърно (Чехия). В местната опера. В СССР работата на изключителен композитор е изпълнена за първи път на 11 януари 1940 г. в Ленинградския оперен и балетен театър. Работата се състои от три акта, тринадесет картини, пролог и епилог. В ролята на Жулиета беше голямата Галина Уланова. Балетът, облечен в музиката на Прокофиев, се превърна в гордостта на руското изкуство и композиторът бе признат за най-великият композитор на ХХ век. В памет на известния балет, в Санкт Петербург, на алеята на героите е монтиран бюст на великата Уланова.

1909 год стартира първия световен състезателен автомобил за жени

Известното състезание се проведе през януари 1909 г. в Съединените щати. Състезанието слезе в историята благодарение на участието на женски състезатели в него. В състезанието участваха около двадесет автомобила. Riders започнаха в Ню Йорк. Крайната дестинация на състезанието беше град Филаделфия. Жените обаче преди това са участвали в моторни митинги заедно с мъжките отбори. Например, през 1901 г. Camilla du Gus участва в ралито в Париж-Берлин. През 20-те години чешката Елиска Юнкова стана известна в моторните състезания. Тя спечели 56 чаши и за това се нуждаеха само от 4 години. През 1928 г. обаче Юнкова губи съпруга си, а известният ездач оставя кариерата си. През 60-те години стана широко известен състезател Патриша Мос, тя е в състояние да спечели много състезания от онова време, но скоро се оженили и остави кариера. В Съветския съюз те също имаха свои собствени ездачи. Най-известните бяха А. Алишаускиен и Р. Крикштампонен. През 1988 г. тези жени стават майстори на спорта в състезателните състезания. Участието на жените в моторните спортове доказа на обществеността, че в тази област, жени атлети в нищо не отстъпва на мъжете.

2004 год Инцидент с поездом № 1908

Инцидентът се случи на 11 януари 2004 г. по линията на железопътната линия през октомври. Товарни с тегло 5000 тона, задвижвани от електрически VL15-018, загубил контрол и започна да неконтролируемо постави забрана на семафор сигнали. В допълнение, състава прекъсва превключвателя и се премества в паралелна линия на движение. Влакът премина станцията за станция или като не реагира на светлинните сигнали и семафор на тревожните доклади диспечери станции. Както се оказа по-късно, причината за инцидента е била атаката на психично заболяване, при машиниста в състояние на психоза шофьор изключен всички устройства на контрола върху движението на влаковете и по този начин е загубил контрол на състава. Намира се в непосредствена близост до помощник-водача се опита да предотврати опасни действия на пациента и на водача се опита да спре влака, но объркан шофьорът рязко осуети тези опити. Освен това той започва да заплашва асистента си с физическо насилие. Влакът беше спрян само час след началото на неконтролираното му движение. За тази цел контактната мрежа бе изключена. Шофьорът на инцидента е водачът Едуард Горчаков, роден през 1973 г. Machinist, Горчаков е работил от 2000 г. насам, работата се характеризира като честен и съвестен работник. Колегите обаче го забелязаха, че е оттеглена и несвързана. Той е бил женен два пъти, но и в двата случая е неуспешен, от браковете има три деца. По време на преминаването на медицинския съвет при навлизане в работата той не установи психични аномалии. След инцидента е бил уволнен от железопътната администрация и изпратени за третиране в ИПП.

11 януари се раждат

Константин Хабенски (1972 г.), руският актьор

Роден през януари 1972 г. в Ленинград. Семейството живеело на север за кратко време. След завършването си, Костя навлиза в колеж по авиационни инструменти, но след като учи там 3 години остава тренировка. Без да има пълно образование, бъдещият актьор е принуден да работи, където може. Работил е като чиновник, полилей и уличен музикант. С голяма трудност Костя успя да завърши Ленинградския театрален институт. Като студент, Хабенски започва да свири в театъра, има доверие, включително важни роли. Във филма Хабенски за пръв път играе през 1994 г. във филма "На кого ще изпрати Бог". След института актьорът се отстранява много и работи по телевизията, най-вече като домакин на различни представления. Най-известните творби на Хабенски са били ролите във филмите "Женска собственост", "Застрелятелна сила", "Night Watch" и "Day Watch". В момента актьорът е много популярен и търсещ както в сферата на театъра, така и в киното.

Виктория Платова (1965 г.), писател

Вика Платов е роден на единадесети януари 1965 година. Завършва ВГИК, факултет сценарист, но не намери себе си във филма. След неуспешен дебютен филм Виктория пое литературното творение. Първото издателство, с което младият писател започва да си сътрудничи, е ЕКСМО. В това издателство Платов публикува 11 романа. Сред първите :. "тихите води са най-дълбоки", "Смърт на върха на опашката", "Такси за един ангел" и др сред колегите си в "магазин" работата Platov веднага подчерта дълбоката ерудиция и професионализъм. В романите си Виктория ясно подрежда истории, образи, детайли и исторически данни. Четене на книги Повечето читатели на Платова са свързани с гледането на филм, така че всичко е описано ярко и професионално. От 2002 г. насам книгите на Платова са публикувани от топографската асоциация Astrel. Нейните романи са преведени на редица европейски езици. Роман Виктория "8-9-8", придобит специална популярност сред читателите и е номиниран за престижната награда. В момента Виктория Евгениева продължава литературната си кариера, живее в Санкт Петербург.

Глория Глеър (1875-1956), съветски композитор

Той е роден на 11 януари 1875 г. в Киев. Момчето поема музика въпреки волята на родителите си. Учил е Глиър в Музикалния колеж в Киев. Въведено през 1894 г. в Московската държавна консерватория. Учи в класа на цигулка и композиция, завършва музикално училище със златен медал. В допълнение към музиката младежът успешно е изучавал философия, литература, история. Преподава в Държавната консерватория в Киев. От 1920 г. Глийър отива в Москва, където започва да преподава в местната оранжерия. Glier става учител и ментор на бъдещите известни композитори. B.Aleksandrova, L.Knippera, Хачатурян и др По време на своето творчество Glier пише голям брой музикални произведения, оперети, балети, симфонии. Освен това композиторът създава инструментални концерти, духовна музика, камерна и инструментална композиция. Написах музика за карикатури и филми. Композиторът става автор на първата съветска балетна продукция "Червената цвете". Балетът се поставя на театър "Болшой". Glier непрекъснато обикаля страната и действа като диригент на пианист. През 1938 г. композиторът получава наградата "Народен художник" на СССР.

Владимир Венгеров (1920-1997 г.), съветски режисьор

Владимир Яковлевич е роден през януари 1920 г. в Саратов. По време на войната той е бил в засадата в Алма-Ата, където учил в евакуираната VGIK. Неговият учител и наставник беше великият Айзенщайн. През 1944 г. Венгеров започва да работи като асистент-режисьор в студиото "Mosfilm." След като работи за кратко в "Мосфилм", Венгеров се премества в студиото "Ленфилм". През 1945 г. Венгеров подпомага режисьора Фридрих Ерлер на филма "Голямата почивка". Филмът разказва за най-героичната битка от Втората световна война - Сталинград. Филмът получи "Палм д'Ор" на филмовия фестивал в Кан. Освен режисура, майсторът преподава в театралния институт в Ленинград. Първите независими творби на режисьора са филми "Дърк" и "Двама капитани". За това време филмите получиха огромен успех. Най-добрият му филм за възрастни е картината "Workers 'Village", заснет през 1965 г. Филмът е посветен на работещите младежи от следвоенния период. В него участваха изключителни актьори, Олег Борисов, Людмила Гурченко, Татяна Доронин, Любов Соколова. Освен това са простреляни не по-малко известни картини: "Живата трупа", "Карпухин", "Струганов", "Втората пролет", "Завещание" и др.

Федор Енакиев (1852-1915 г.), руски индустриалец

Роден на 11 януари 1852 г. в наследствено благородническо семейство. Семейството е от провинция Херсон. Семейството на Енакиев беше голямо, родителите имаха седем деца. След като завършва гимназията, Фьодор отива да учи в Инженерния институт по комуникации. След дипломирането си започва да работи като обикновен инженер на железопътната линия. Скоро Фьодор Егорович става член, а след това и директор на Балтийско железопътно дружество. През 1885 г. Fyodor се омъжва за Анна Винберг, съпрузите имат пет деца. Енакиев развива хартата на руско-белгийското дружество за металурзи, което скоро бе одобрено от правителството на Руската империя. През същата година, под ръководството на Йенакиев, започна строителството на стоманодобивната фабрика "Енакиево". Инженерът Енакиев разработва и изгражда железопътната линия Штеровска - Мариупол. Йенакиев създаде и руско-персийското дружество за добив на цветни метали. Развитието на мините е започнало в Персия през 1901 година. В началото на 60-те години на 20-ти век, Енакиев и Беноа разработиха смел проект за трансформиране на столицата на империята, Санкт Петербург. Проектът също така поема изграждането на метрото, но не беше реализиран преди да бъде реализиран.

На 11 януари

Анна, Марк, Евдокия, Джордж, Вениамин, Варвара, Наталия

Share:
Comments