10 причини да не харесва германия

Близките отношения свързват Русия и Германия повече от един век: по това дълго пътуване имаше възходи и падения, но безразличие - никога! Склонни към спонтанност, руската душа често се смее на германската яснота и педантичност. Въпреки това, много от тях в същото време тайно мечтаят да влязат в страната с най-процъфтяващата в Европа икономика, водеща в производството на автомобили и бира. Но нека да погледнем отвътре, което може да раздразни нашия сънародник буквално до зъби, които се шлифоват в тази крепост на надеждност и ред.

1. В продължение на векове на територията на германската империя се появява и узрява сложен, разклонен бюрократичен апарат. Огромен брой обществени институции, приемни зали и отдели регулират живота на обществото. Нека не отречем, че в Германия можете да кандидатствате за многобройни обезщетения и плащания, но за да ги получите, трябва да знаете точно с коя дата и коя форма да се попълни. Има хиляди от тях!

2. Застраховката в Германия съществува за всяко възможно и невероятно събитие на живот, а намирането на точното се превръща в уникален национален спорт. В допълнение към традиционните медицински услуги съществуват застраховки за съдебни спорове, пенсионни спестявания, кражби на лични данни чрез интернет и много други. Можете, разбира се, да вярвате в късметлия си звезда, но ако късметът изведнъж обръща гръб на вас, плащането на сметки може да струва богатството.

3. Сортирането на боклука в Германия ще трябва да се справи с всичко и с всички, а принципите за разпределение на отпадъците и цветно маркиране на контейнерите могат да се различават значително в различните земи и населени места. Надяваме се, че няма нужда, а безгрижният търсач най-вероятно ще трябва отново да сортира чантата си за боклук.

4. "Точен като немски влак!" Уви, този израз наскоро загуби своята релевантност. Влакът на загрижеността на Deutsche Bahn стана обект на безкрайни вицове, поради високите разходи и постоянните забавяния.

5. В резултат на предходната алинея личните превозни средства се превърнаха в основното средство за придвижване из страната. И макар че немската автобусна спирка отдавна е била бенчмарк на автомобилистите от други страни, местните шофьори непрекъснато се оплакват от много километри задръствания и постоянни ремонти по пътищата.

6. Задоволителна и изобилна германска кухня се радва на очите и стомаха само от самото начало. Предпочитайки качествено количество, немски кулинарни специалисти, с изключение на изключителните реставратори, уви, няма да ви зарадват с изискани гурме ястия. Храната в Германия е средство за съществуване, а не източник на удоволствие.

7. Смущаващото познаване и понякога безупречността на германците може да доведе до объркване. Не се учудвайте, ако една шумна компания от спътници във влака иска да разбере всички прозрения на вашето семейство и интимни навици само за да мине времето на пътя. Ако самият вие не сте склонни към откровеност, все още трябва да научите всички подробности за живота на събеседника.

8. Freikörperkultur ("култура на свободното тяло") или нудизъм е широко разпространена в Германия. FKK-плажовете са във всеки курорт и където те са абсурдно извън мястото си, все още можете да срещнете голям брой дами, които се слънчеви бани. За много германци споделянето на сауна с двата пола или живеенето с непознати колеги в двойни или тройни стаи е малко вероятно да предизвика изненада и изглежда, че не е намек за по-тясна връзка.

9. Германската реч за необичайно ухо може да изглежда като безкраен поток от битки, а най-милостивото отношение е неприемлив ред. И въпреки че император Карл V твърди, че на немски си заслужава да говори само с коня, по-близкото познаване на езика на Шилер и Гьоте може радикално да промени установените стереотипи.

10. Ирационалната страст на немските филмови дистрибутори да завършат дипломирането и понякога доста радикално модифициране на оригиналното заглавие на филма в превод, обърква най-сложните кинолюбители. "Армагедон" се превърна в "Последната присъда", а "К-9" - в "Колега със студен нос".

Текст: Татяна Исаева

Share:
Comments