Заместителят на захарта е вредна?

Всички заместители на захарта са разделени на естествени и синтетични. Естествени подсладители са стевия, фруктоза и продукти на базата на него: сорбитол, ксилитол и концентрирани плодови сиропи.

Стевия в магазине

Фруктозата е това, което се намира в плодовете и ги прави сладки. Мишел Монтиняк ентусиазирано изтъкна необходимостта от пълно заместване на захарта с фруктоза. Тя наистина има редица предимства: в малки количества, тя стабилизира кръвната захар и помага да се избегнат кухини. Това е само да отслабнете, когато го използвате, няма да успее - защото калоричното съдържание на фруктоза от захар не се различава. Той се предписва на диабетици, като заместител на захарта. Фруктозата не причинява рязко освобождаване на инсулин в кръвта, това е всичко. Но също така допринася за увеличаване на теглото като захар. При строги диети в Ню Йорк, не можете да ядете плодове поради фруктозата в тях.

Стевия е сладка трева с нулево калорично съдържание и много пъти по-сладка от захарта. В Америка сега има огромна индустрия, която произвежда подсладители на базата на стевия. Сиропи, тинктури от стевия, прахове и таблетки, които трябва да поставите в чая.

Стевия е естествен, но не се препоръчва на бременни жени поради подозрение за способността да индуцират генна мутация (всъщност, като витамин А при предозиране). Вторият проблем е, че пречистени и превърнати в бял прах, стевия вече не е същата естествена трева. Екстрактът от Stevia, извлечен с химикали, рафиниран и обработен, предизвиква много съмнение сред много специалисти по хранене. Поради това е по-добре да купите стевия в натура - например прахообразни листа в зелен прах или натурална инфузия със стевия листа.

Изкуствени заместители на захарта

Изкуствените подсладители имат нулево съдържание на калории и превишават захарта със степента на сладост в десетки и дори стотици пъти. Синтетичните подсладители мамят рецепторите на езика, предизвиквайки усещане за сладост.

В нашата страна списъкът на изкуствените изкуствени подсладители, разрешени за продажба, е одобрен от Руската академия по медицина. Този списък включва аспартам, ацесулфам калий, сукралоза и натриев цикламат. Не много наивни имена, нали?

1. Аспартамът е най-популярният заместител на захарта. Разпадайки се, той се превръща в формалдехид - опасен канцероген. Аспартамът е забранен да се дава на деца под 4 години поради опасността от предозиране: той е изпълнен с безсъние и атаки с главоболие. Въпреки това, учените уверяват, че ако нормата се наблюдава при 30-40 mg на 1 кг тегло, аспартамът не е канцерогенен. Да се ​​надяваме, че те са прави.

2. Цикламат - вещество, което надвишава 30 пъти захарта чрез сладост. Министерството на здравеопазването на САЩ през 90-те години забранява цикламата като канцероген. В Русия е разрешено, макар и с ограничение за бременни жени и деца. Друго противопоказание е бъбречното заболяване.

3. Ацетилсулфам калий. Известно е със сигурност, че веществото може да причини алергии. На практика напълно елиминиран от тялото. Не се препоръчва за хора, страдащи от сърдечна недостатъчност.

4. Сукралоза. Може би най-безопасният изкуствен заместител на захарта днес. Допуска се да се консумират дори бременни жени. Това обаче е много скъпо и не винаги е възможно да се намери в аптека.

Трябва да се каже, че само огромна доза изкуствени заместители на захарта може да увреди здрав човек, а малка таблетка, поставена в кафе или чай, не представлява голяма опасност. И все пак, хората, които наблюдават здравето си, не пият диета кола, нито други напитки с изкуствени подсладители. Направете избор, който е по-важен за вас в момента. Ако трябва да отслабнете, малките дози синтетични подсладители не са толкова вредни.

Някои диетолози обаче смятат, че заместителите на захарта не допринасят за загуба на тегло. Има мнение, че когато се използва подсладител, тялото придобива изкуствена сладост за настоящето. Резултатът е производството на инсулин за разграждането на глюкозата, което не е така. Тялото започва да изисква материал за обработка и човек има силно чувство на глад. Така той яде много повече, отколкото можеше.

Какво трябва да направя? Използвайте естествени stevia и се опитайте да намалите количеството захар във вашата диета, да се отървете от апетита за бонбони и да промените хранителните навици.

Share:
Comments