Техниката на д-р коловков - как изглежда тя

Честно казано, читателите отдавна ме помолиха да говоря за метода на загуба на тегло на д-р Коловков. Въпреки това продължих да отлагам моето познание с "единствената програма за отслабване, базирана единствено на задълбочени медицински познания" - цитатът беше взет от официалния сайт на автора, защото поради такива лозунги той беше скептичен.

Сега внимателно проучих метода на Коловков и съм готов да споделя мислите си, но ви предупреждавам, че моят скептицизъм не е отишъл никъде. Книгата Kovaolkova Отслабвам мъдро с тегло Така че, задълбочен анализ на втората му книга "Ние губим тегло с ума!" В анотацията на първата му работа "Отслабвам е интересно. Рецепти за вкусен и здравословен живот ", диетологът призна, че благодарение на собствената си техника той не само е загубил тегло с до 70 килограма, но и поддържа формата досега.

Разбира се, такъв резултат заслужава вниманието на читателя. Вярно е, че в текста на втората му книга научаваме, че всъщност половин година успяхме да хвърлим само 50 килограма, но все пак цифрата е доста впечатляваща.

Ковалски преди и след отслабване

При мен, както при лекаря, веднага има въпроси. Първо, как, като имаше медицинско образование, д-р Коловков дойде в този живот? В крайна сметка, 50 кг от наднорменото тегло е степента на затлъстяване IV.

Необходимо е да се опитаме усилено да започнем по този начин. Е, добре, в крайна сметка има обувки без ботуши. Но вторият въпрос засяга здравето на читателите и дори живота им.

Диетолог с 15 години опит не пише за риска от прекалено бърза загуба на тегло и той е съвсем реален.

Официалната медицина отдавна е установила, че е възможно да се загубят излишните килограми със скорост не повече от 1 кг на седмица.

Така, за шест месеца можете безопасно да отслабнете с не повече от 24 кг. Ако това стане по-бързо, тогава вероятността да се появи на хирургическата маса със сериозна диагноза "остър калциев холецистит" рязко се увеличава - блокиране на жлъчния канал с камъни с всякакви усложнения до смъртоносен изход.

Д-р Ковалов, разбира се, има право да извършва всякакви експерименти върху себе си, но да препоръча такава бърза загуба на тегло на всички посетители - съвсем смело.

И сега, след малко, но важно въведение, нека да поговорим за метода на загуба на тегло на д-р Коловков.

Така че целият процес на намаляване на теглото на Ковалков е разделен на три етапа - "подготвителна", "основна" и "завършване на методологията" - или "период на адаптация".

Не ви ли напомня за нищо? Лично аз съм дукане диета. Съществуват подобни при зададените задачи - "Атака", "Круиз", "Консолидация" и "Стабилизация". Единствената разлика между диетата на Ковалов е, че неговият трети етап съчетава последните два етапа на хранене на Dukan.

Диета Коловкова - първият етап

Подготвителният период на диетата трае 2-3 седмици. Основните задачи на този етап - да отбиете тялото на бързите въглехидрати, да възстановите нормалната чревна микрофлора и да се присъедините към физическите натоварвания.

Какво е забранено от яденето? В червения списък: захар, сокове (дори естествени), мед, хлебни изделия, брашно, картофи и бял ориз. Позволени: зеленчуци, зеленчуци, плодове, кедрови ядки, месо, риба и кисели млечни продукти.

Протеинът в диетата трябва да бъде най-малко 50 грама на ден, мазнини - не повече от 30 грама, въглехидрати - не по-малко от 180 г. Всъщност този етап е нискокалорична диета с ниско съдържание на въглехидрати, базирана на протеини. Такава лека версия на диетата на Аткинсън или нейният домашен партньор - диетата в Москва.

За този тип храна са характерни следните усложнения: запек, загуба на мускулна маса и дефицит на микроелементи. Поради това д-р Ковалов настоява за редовното използване на фибри (най-малко 100 грама на ден), употребата на L-карнитин (1500 мг) и задължителното използване на мултивитаминови комплекси, които на теория ще предотвратят или поне ще намалят риска от такива реакции.

Също така на този етап се изисква аеробно упражнение. Оптимално - дневно ходене за един час или 12-14 хиляди стъпки с крачкомер.

Типична закуска в диетата на Коловков: продукти от кисело мляко с живи бифидо- и лактобацили, малко количество трици и борови ядки.

През деня - 4 големи ябълки или два големи грейпфрута. Всички зеленчуци, с изключение на моркови и цвекло, са разрешени.

В интервала от 18:00 до 22:00 часа се препоръчва вечеря. Например, зеленчукова салата с лъжица нерафинирано зехтин.

По време на вечерята доктор Ковалов препоръчва да се пие чаша (100-150 гр.) Сухо червено или бяло вино. Всичко е наред, това е само 85-125 kcal, което въпреки това можете да спечелите от нещо по-ценно за тялото. Да не говорим за факта, че дневният прием на алкохол, препоръчан от Kovalyov в този и следващите етапи, не ви позволява да загубите допълнителни 5 кг годишно. Откъде дойде тази цифра? - питаш. Това е много просто. 150 g вино = 125 kcal или 13,4 g мазнина на ден или 4,9 kg годишно.

Лично, като лекар, ми се струва, че можете напълно да се въздържате от алкохол поне през първите 2-3 седмици, но зависи от вас, разбира се.

Непосредствено преди лягане - два яйчни белтъка (не яйца). Водата трябва да се пие най-малко 4-5 чаши на ден, а оптимално - 1,5 литра.

Странно е, че д-р Коловков се страхува от яйчни жълтъци. Отдавна е известно, че животинският холестерол се абсорбира от тях много слабо (по-малко от 1%), но добре.

Още по-объркан, като диетолог с 15 години опит, решава проблема със съотношението на протеиновата мазнина в храната. От една страна, според методите му, трябва да консумирате поне 50 грама протеин на ден. От друга страна мазнините трябва да бъдат не повече от 30 г. Как е възможно това?

Факт е, че повечето протеинови храни от животински произход - месо, риба, млечни продукти - съдържат много мазнини. Например, 100 g бяло пилешко месо съдържа 30-40 g протеини и 20 g мазнини. По този начин, за да покриете 50 грама дневно изискване за протеини, трябва да ядете 200 г пиле. При това обаче ще надхвърлим ограничението за мазнини - 40 g в сравнение с 30 g от разрешеното.

Как д-р Коловков решава тази дилема? Не е лесно, но много просто. Диетологът препоръчва да се допълни вашата диета с протеинов изолат. Това е протеинов прах за спортно хранене. Между другото, можете да го купите на уеб сайта на клиника Kovalkov.

Ковалков небрежно споменава и за различен начин за решаване на проблема с прекомерната мазнина - яде храни, които са с ниско съдържание на мазнини. Вярно е, че не им обръща голямо внимание като протеинов изолат. И ние говорим за най-простите и здравословни продукти: нискомаслено извара, пилешко филе, нискомаслено телешко, полок, тон, боб, елда.

Вторият етап

След първия етап преминаваме към втория етап, чиято цел е да спечелим "идеалното" тегло. Първоначално д-р Kovalkov препоръчва анализ на косата, за да се проследи, за да "приведе диетата на ниво микроелемент." Всичко това разбира се е страхотно, но какво конкретно ще дадете резултатите от това, между другото, скъп анализ? Можете ли самостоятелно да балансирате диетата си без помощ? Струва ми се, че д-р Kovalkov ухапа неискрен, когато той казва, че не иска да си мислите, "това е толкова трудно и опасно да дойде в нашата клиника, и ние ще Ви помогнем!".

Но обратно към темата. Основата на диетата на втория етап е нискомаслено извара, нискомаслено месо (говеждо, телешко), филе от пиле или пуйка, риба и морски дарове. Ограниченията върху мазнините леко омекотени: не повече от 35 грама на ден. Сега се препоръчва да се яде мастни риби, жени не повече от три, и мъже - не повече от два пъти седмично.

Като странично ястие, Ковалков съветва да яде зеленчуци в сурова и варена форма. Вярно е, че бях доста объркан от фразата, че половината от всички зеленчуци в диетата трябва да са ястия от броколи. Всъщност броколите са много полезна храна, но не мога да повярвам, че хората ще могат да я ядат без отвращение от години. И фактът, че вторият етап от диетата може да се простира от години без съмнение.

В отговор на стреса от първия етап, метаболизмът е рязко намален. В крайна сметка не е нищо, че на този етап Ковелков свързва "ботушите" или с други думи "коремния празник", когато съдържанието на калории в ежедневната диета е 50% по-високо от обичайното, което повишава метаболизма. Със същата цел упражненията за ръце, крака, преса и талия също са свързани с аеробни товари.

И по друг по някакъв начин. Тялото активно се бори със стрес и свикна с нискокалоричен прием. Проблемът на такива диети за "затягане" до идеално тегло по всички налични методи е както следва. Веднага след като намалите интензитета на натоварванията с храненето, към което сте толкова здраво приспособени, незабавно започнете да увеличавате теглото си.

Поддържане на тегло

Третият етап от диетата е окончателен. Продължителност - от една година до една година и половина. Целта е да се поддържа необходимото тегло в рамките на следващите 2-3 години, следвайки правилата на втория етап.

Какъв е свещеният смисъл? Факт е, че тялото, като махало, се стреми към средна позиция - тежестта, която смята за идеална. Ако човек се е възстановил не веднага, но постепенно, след няколко години то най-вероятно е взело новото (прекомерно) тегло за идеала и сега с цялата си сила се опитва да го задържи. Ето защо е толкова трудно да отслабнете. Добрата новина обаче е, че ако всички истини и мошеници намалят теглото до желаната марка и я поддържат стабилни за 2-3 години, тялото ще я приеме като ориентир и ще се противопостави на свръхтеглото.

Нека да обобщим. Революцията на д-р Коловков не се случи. Неговата "единствена програма за отслабване" е само смес от диетата Atkinson (1979), Dukan (2000), добре подготвена с разбити факти от областта на диетологията. Самият Коловков пише, че "не открих нищо ново, просто се опитах да го обобщя".

Добър опит, но не много убедителен за мен като лекар. Въпреки това, ако тя ви помогна да отслабнете и да поддържате тегло, ще бъда само щастлива.

Share:
Comments