Странични ефекти на лекарства за отслабване

Наркотиците за намаляване на теглото са толкова достъпни днес, че пациентите често "пишат сами" без консултации със специалисти. Медицински рецензент на портала Новите хроники, д-р, ендокринолог Наталия Tanygina е сигурен, че фармакологичните лекарства за отслабване трябва да бъдат лекувани много внимателно и не забравяйте, че всички те имат странични ефекти.

Прочетете нататък

  • Естествени добавки за намаляване на апетита
  • Сибутрамин — лекарство от голода
  • Какви хапчета за отслабване да избирате?

Според лекаря в арсенала на лекарите-ендокринолози има 3 групи лекарства:

- мазнини горелки - аноректики (тези, които намаляват апетита) - калории блокери

Ще кажем най-противоречивите лекарства от всяка група.

Мазнини горелки

Един от най-силните мазнини горелки - тироидна щитовидна жлеза, тироиден хормон. Това лекарство е много агресивно. Ускорява метаболизма, сърдечната честота, повишава телесната температура. Бодибилдърите го използват, за да отслабнат бързо преди състезанието. Пълна с диуретици, тя им осигурява красив мускулен релакс и липса на мазнини. Но ако погледнете един и същ културист в "извън сезона", можете да видите колко леко претеглена тежест му се връща.

Мазнина горелка

С всеки нов курс на наркотика, натоварването на сърцето се увеличава, то започва да работи в "извънреден" режим. Ако седнете на хормона през цялото време, това, разбира се, ще намали мазнините слой, но продължителността на живота също.

Намален апетит - аноректика

Съществуват няколко известни препарата с този ефект. На първо място, той е фенфлурамин или търговското му наименование "Изолипан". Веднага след появата на тези хапчета се продават като горещи торти и няколко години по-късно стана ясно, че приемането им нарушава структурата на сърдечните клапи и лекарството се отстранява от производството.

Понастоящем на пазара се появи лекарството "Trimex". Той няма широка реклама, само няколко научни статии. Вземете го не повече от 3 месеца. Лекарите използват Trimeks с повишено внимание, тр. за механизма на действие, той е подобен на сърдечните лекарства.

Meridia

Най-разпространеното лекарство за намаляване на апетита е сибутрамин, търговското наименование Meridia, Goldline, Reduxin. Този лек за апетит се използва от 1995 г. насам. Лекарството е ефективно, намалява теглото. Най-важното е, че е способен да формира хранително поведение. Например, тя е в състояние да отбие през нощта. Стомахът на фона на приема на препарат намалява и насищането идва по-рано. След като лекарството бъде отменено, ефектът се запазва, просто трябва да наблюдавате себе си (това е много по-лесно, отколкото ако започнете да се ограничавате да ядете без Meridia).

Нежеланите реакции в Meridia са много: супа в устата, нарушение на настроението, болка в сърцето, повишено налягане. Има много случаи на развитие на психоза, а понякога и шизофрения на фона на приемането на лекарството. Друг "бонус", не особено опасен, но неприятен - промяна в миризмата на пот, по-лошо, разбира се, не всички, между другото, минават след спирането на лекарството. Дозите в "Meridia" са различни. Има 10 mg, нежеланите реакции все още не могат да се скрият и ефективността е ниска. Освен това много хора на фона на приемането на тази доза развиват силен "zhor" - мозъкът е забранен да яде, но инерцията не е достатъчно силна. Следващата доза е 15 mg, тя е по-лошо, но не дава много повече. В африканските страни Съединените щати бяха тествани и доза от 20 mg, страничните ефекти се увеличиха и положителните - почти никакви. Сега, обаче, и в Русия има любители на такива експерименти върху себе си, които с риск за здравето напитка и 2 капсули от по 10 мг всеки.

Препараты, препятствующие усвоению еды — калории блокери.

Официално са използвани 2 вида лекарства: блокери на мазнини или блокери на въглехидрати.

Препарат орлистат, торговое название Xenical, блокира мазнини. Неговата реклама сега се разпространява навсякъде под мотото "Време е да отслабнете». Основным достоинством Xenicalа является отсутствие его всасывания. Таблетка, а точнее, синяя капсула, работает только в кишечнике, не влияет на сердце, мозги и температуру, принимается во время приёма пищи. Настроение на нём, конечно, ухудшается: хоть желудок и чувствует себя сытым, но мозг получает меньше калорий и чувствует, что его «обманывают».  Так как препарат безопасен, он широко распространён.

Ksenikl

Според компанията, която го произвежда, до 2007 г. са продадени 28 милиона пакета. Въпреки това, според лекарите, ефектът от вземането Xenicalа не много силна. Хранително поведение, той не се променя и постепенно стомаха започва да нараства под нуждите на мозъка и пациентът не пречи на увеличаването на диетата, ако мозъкът пречи на липсата на храна.

Что ещё хуже, после отмены Xenicalа количество съедаемой пищи останется прежним, а калорий усвоится больше на 30 % (именно 30% жиров он задерживает). Вместе с жирами хуже усваиваются жирорастворимые витамины (А, Д, Е), поэтому параллельно следует принимать витаминные препараты (в США для подобных пациентов разработан даже специальный витаминный препарат). Ну и ещё одна ложка дёгтя. Жиры, которые не усваиваются в кишечнике, куда-то должны деваться. Они вытекают из прямой кишки. Внешне это напоминает облепиховое масло, только запах отличается.

В допълнение към простия отлив, може да има различни опции. Производителят направи класификация на методите за изолиране на неизползваните мазнини: подуване на корема, изтичане на газ, изпразни изпражнения, мазни изпражнения, чести изпражнения и най-неприятно инконтиненция на изпражненията.

Люди, принимающие Xenical, обычно либо сталкиваются с его эффектами и прекращают приём, либо продолжают пить препарат, не обращая на них внимание, либо столкнувшись с побочными эффектами, начинают ограничивать потребление продуктов, которые эти эффекты вызывают.  Ограничивая употребление жирной пищи, они снижают вес, а принимая Xenical, всё равно усиливают диетические мероприятия.  Один из самых полезных эффектов  Xenicalа – обучение человека, который его принимает. Если человек съел что-то жирное, Xenical сразу «скажет». Это полезно для тех людей, кто ещё не знает наизусть таблицу калорийности продуктов. Ещё новость: идя навстречу пожеланиям первой и второй группы по моей классификации, фирма начала выпуск Xenicalа в более низкой дозе, 60 мг вместо 120. По данным исследований, побочных эффектов у него меньше, а про эффективность стыдливо умалчивается.

77808

Наркотикът, който блокира абсорбцията на въглехидрати, зеленчуци. Това е компонент на бобовите шушулки. В Русия тя се издава под името Блокатор калорий фаза 2, американская компания Nature’s sunshine называет его «Фет Грабберз» (разница в основном в цене), есть ещё вариант сходного действия, но «синтетический» — акарбоза («Глюкобай»), он даже применяется при лёгкой форме сахарного диабета. Он задерживает 30% употребляемых углеводов. В кишечнике он также не всасывается, и все побочные эффекты обусловлены выделением неусвоенных углеводов. Это в основном вздутие живота и отхождение газов, может участиться стул. Классификации по этому вопросу пока никто не составил, поэтому данные разрознены. Препарат также принимается вместе с едой. Его действие сходно с действием Xenicalа – препарат работает, пока его принимают. Однако,  обмен углеводов от обмена жиров отличается, и если их меньше употреблять, есть шансы улучшить обмен веществ, что позволит не так быстро вернуть сброшенный вес, как на Xenicalе.

Ето оценките, които Наталия Тангина даде на всяко от тези лекарства въз основа на собствения си опит. Цифрата е броят на пациентите от 10, които са имали този ефект.

Меридия Отслабване: 9-10 Добра толерантност: 3-5 Задържане на теглото: 5-7 Кой може да помогне: тези, които не могат да се ограничат до храна, тези, които трябва да ядат през нощта. Подходящ за млади хора, които не страдат от нарушения на съня. Меридию добре е да не се опитват онези, които се характеризират с възбудимост, бърз темперамент, страдащи от безсъние, повишено кръвно налягане, болка в сърцето, язва на дуоденалната язва.

Xenical Отслабване: 2-3 Добра толерантност: 8-9, с изключение на описаните по-горе ефекти, свързани със самоустойчивостта на изпражненията. Задържане на теглото: 1-2 Кой може да помогне: пациенти, които са в състояние да се ограничат до хранене, да спазват диетата и тези, които предпочитат месни продукти. Възрастта и съпътстващите заболявания са практически без значение. Противопоказания, които не трябва да изпробват лекарството: Хора с тежък гастрит, пептична язва, колит. Тези, които нямат "свободен" достъп до тоалетната (например шофьори), е по-добре да започнете да си почивате или през почивните дни.

Глюкобай, блокиращ калориите

Снижение веса: 2-3 Хорошая переносимость: 9-10, т.к. ничего не вытекает из прямой кишки Удержание веса: 3-4. Эффект более выражен, чем у Xenicalа, т.к. препарат влияет на процесс обмена веществ.

Кой може да помогне: Пациенти, които се ограничават в хранене, спазват диета, предпочитат сладки, хляб, зърнени храни, тестени изделия - т.е. да ядат. въглехидрати. Възрастта и съпътстващите заболявания са практически без значение. Противопоказания, които не трябва да изпробват лекарството: хора с тежък гастрит, пептична язва, колит.

Науката не стои неподвижна и сега вече е пуснат в продажба ново лекарство с лесно изразено име rimonabant ("Acomplia" или "Zimulti", произведено от френската компания "sanofi-aventis"). Лекарството принадлежи към лесно изразената група селективни антагонисти на ендоканабиноидните рецептори (канабис-коноп). Тук се оказва, както може да се види от името на групата, коноп напротив - няма желание и няма настроение. И не толкова, че на фона на приемането на наркотика, няколко самоубийства са отбелязани.

В държавите лекарството не е одобрено за употреба и веднага след препоръката на Американската асоциация на лекарствата и хранителните продукти (FDA) препоръчва да не се одобрява лекарството за употреба, пазарната стойност на производителя е намаляла с 5,8 милиарда евро на ден.

Прочетете на:

  • Отзиви за Reduxine - победи апетита
  • Глад и апетит - каква е разликата
  • Как да се справим с апетита
Share:
Comments