Промяна на отношението към живота и отслабване

Хората привличат проблема с наднорменото тегло с погрешно отношение към живота и към себе си, Римма Мойенко, известен диетолог, автор на новата книга "Моята програма за хармония", е убеден в това. Рима Василиева описва как мазнините се превръщат в "черупка", която защитава света, за различни човешки проблеми и различни методи за коригиране на теглото в това изключително интервю.

- Римма, видях те в програмата "Здраве" на Канал Първа, говори за диета с редуващи се протеинови и въглехидратни дни. Сега не те познах - промени си цвета на косата и стана като две капки вода като друг известен диетолог - Маргарита Королев. Може би ми се струваше ...

- Не изглеждаше. Рита и аз сме сестри близнаци, а и двамата - представете си, диетолози. В чест на нашия съюз е наречена нашата клиника "RimmaRita".

- Изумително е.

- Очевидно, диетологията е призванието на нашето семейство.

- Външно вие и вашата сестра сте много сходни, но книгите, които пишете, са съвсем различни.

- Книгата, която написах - "Моята програма за хармония" обикновено се различава от всичко, което беше пусната в нашата страна по темата за отслабване. Това е по-психологическо от "диетичното". Тази книга е за любовта, за живота, за всички, които знаят как да мислят, кой търси смисъл в тяхното съществуване.

- Как се отнася до корекцията на теглото?

- Факт е, че психотипът, характерът оказва голямо влияние върху външния вид на човек, как той хвърля тегло и като цяло наблюдава здравето си. Ето едно прост, но фактически потвърдено наблюдение - като правило, интроверите се мастят, а еквервертите често са тънки. Вижте приятелите си и вижте.

- Наистина, много подобен.

- Вярвайте на професионалиста, всеки човек привлича наднорменото тегло чрез отношението си към живота, към себе си, привлича психологическите им характеристики. И затова всеки човек се нуждае от собствената си програма да се отърве от наднорменото тегло. В книгата разграничавам шест типа хора и за всеки тип давам моята програма за корекция на теглото.

- Можете ли да ми кажете повече за всеки тип?

- Първият тип е целенасочен, като правило, това са бизнесмени, работохолици, ентусиазирани за техния бизнес, истински фенове. Те си поставят цел и отиват при нея, без значение какво. Важно е те да обяснят стойността на здравето.

Тип две е чувствен. Те са дарители, които са призовани да дадат, но те рядко получават от другите, ако искат част от доброто, което дават. От тези купища оплаквания. От една страна, те трябва да бъдат убедени, че това е отплата - тяхното призвание и добро, а от друга - е важно да се научат да казват "не".

Тип три - внимателно. Те са хора, които живеят в черупката си, за тях е трудно да споделят своите проблеми и дори собственото си мнение. Такива хора трябва да поставят паметник, ако дори стигнат до експертите, решиха за такъв подвиг.

Тип четири е офанзивен-отбранителен. Често такива хора се обиждат от целия свят, търсят всички виновни, мислят, че всички трябва да са много подозрителни.

Тип пет е театрален. Това са хора, които живеят в очакване на аплодисменти. Те са били недостатъчно образовани в детска възраст, имат ниско самочувствие, трябва да демонстрират на околностите си някое от действията си.

Тип шест - активен. Такава категория хора, бързо се превключва от един към друг, винаги живее в суматоха, сутринта има идея да отслабнете, вечерта вече забравена - такива хора трябва да бъдат държани от ръката.

- Можете ли да определите своя тип сами? Защото толкова дълго, колкото ти казваш, изглежда, че всичко ми пасва.

- Толкова много хора казват, че е съвсем нормално - съчетаваме елементи от различни типове, но в книгата всичко е описано по-подробно с примери, ситуации, така че мисля, че е лесно да определите типа си.

Например, на офанзива-отбранителния Рим Трахтенберг. Прекомерната тежест за него беше вид черупки от света, от бедствие. Подобно на него често прибягва до "помощ" на алкохол и наркотици. Те могат да отслабнат, но е важно те да променят отношението си към живота, а не само начина, по който ядат. Историята на Рим Трахтенберг, както знаете, краят е трагичен.

- Вие правите много смели заключения. Как колегите и съперниците ви реагират?

- Много добре. Оказа се, че тази книга не е толкова за пациентите, колкото за лекарите - диетолозите. Той е закупен от всички специалисти на Института по хранене. И Борис Каганов, заместник-директор на Института по хранене, ми каза, че е предал тази книга на всеки от своите студенти и жител.

- Мислех, че държавната институция за хранене поне не харесва частните клиники.

- Като цяло се смята, че те трябва да ни завиждат, тъй като сме успешни, включително финансово, но не е така. Общувам с ръководството на Института по хранене, заедно с режисьора Виктор Тутилян, който обикновено казва: "Вие сте известни - ние сме важни".

- Книгата е посветена на Валентина Толкунова - защо?

- Тя беше моя пациентка, но в крайна сметка ми стана учител, промени много неща в моя мироглед. Тя постоянно споделяше мислите си за любовта към живота, към любовта като цяло, към работата, към всичко. За мен това обикновено е свят човек - когато влезе, самата тя освети стаята. Тя винаги ме наричаше "мой ангел".

В продължение на много години на Първия канал имаше само едно предаване за нея - "Минута на славата", и ние я чакахме много. Валентина Василевна не беше отстранена никъде и когато ме поканиха някои събития и казах, че ще дойда с нея, ми беше помолен да не дойда. Това не беше формат за телевизията ни, а не съвпадна. На тази програма тя ми посвети песента "Ангела ми". Между другото, тя е ярък пример за един от психологическите видове - чувствен, който всъщност е основата на моята книга. След това ме накара да напиша, тя каза, че всичко трябва да бъде записано, че тя ще ми помогне, че има много идеи, знае много истории, много стихотворения, ще поставим всичко това в книга.

Освен това говорихме много за благотворителността. Имам фондация "Красота за деца", която се занимава с плащането на естетични операции за деца с вродени или придобити дефекти по външния вид. Валентина също помогна на децата, но тя имаше малко по-различен подход - тя искаше да донесе на децата музика, творчество, често посещавани сиропиталища и семейства с ниски доходи, опитвайки се да помогне на талантливи деца.

Започнах да изучавам този въпрос, но се оказа, че всичко е много трудно - трудно е да се намери критерий, според който децата се смятат за талантливи, като цяло всички деца са способни и всички трябва да помогнат да се развият. Ето защо сме променили посоката на благотворителност, решихме да направим това, което разбираме - естетична медицина. Това е помощ за децата след бедствия, коригиране на някои генетични заболявания.

Операциите са много скъпи, държавата ги плаща само частично и за да получат субсидия, да кажем, че при 15 хиляди на обща цена от 60, трябва да съберем много препратки, така че се радвам, че фондът ми "Красота за деца" прави това и всички служители на моята клиника - и те са 50 души, свързани с дейността на фонда. И всички средства от продажбата на книгата идват в моя фонд и ще помогнат на децата.

Share:
Comments