Продукти с отрицателно калорично съдържание

Често получаваме въпроси за така наречените продукти с отрицателно калорично съдържание. Читателите питат, наистина ли е възможно да се направи диета, така че с всяко хранене тялото да не получава калории, а напротив, да ги изгуби?

За професионални консултации се обърнахме към диетолог-гастроентерологът Shapovalova Елена Владимировна, който успешно практикува в Центъра за индивидуални диетични програми в Санкт Петербург в Tavricheskaya 9.

"Подобни въпроси - казва Елена Владимировна - често се питат в нашия център. Нека да го разберем. Според женските списания продукти с отрицателно съдържание на калории са продукти, за които тялото изразходва повече енергия за смилане и усвояване, отколкото получава. Това означава,  продукти с отрицателно калорично съдържание причиняват не добавянето на калории, а напротив - недостатъците им. Съответно, колкото повече храна ще присъства в диетата, толкова по-голям е калоричният дефицит, който тялото ще преживее, което като цяло не противоречи на концепцията и целта на диетата с наднормено тегло.

Всъщност никой продукт не изисква повече енергия за асимилацията, отколкото получаваме от него. След хранене, метаболизмът ни и с тях и разхищаването на енергия наистина се увеличават. И за да извлечете храната, която ядете, неизбежно ще изразходвате известно количество консумирани калории, но в никакъв случай не повече от самата храна.

21

При храносмилането на различни храни се консумира различно количество калории. Най-много енергия (около 30-40% от енергийната стойност на продукта) се изразходва за асимилация на протеинови храни: месо, птици, риба, морски дарове и млечни продукти. При асимилацията на въглехидратите (хляб, картофи, зеленчуци) прекарваме около 4-7% от тяхното калорично съдържание и прекарваме 5-10% върху мазнините.

Зелето, репичките и краставиците, често наричани храни с отрицателно калорично съдържание, се отнасят до продукти, съдържащи въглехидрати (въпреки че има много малко от тях) и голямо количество фибри. Не е необходима допълнителна енергия за смилане на влакното в тялото, просто защото няма да бъде усвоявана така или иначе. Следователно, след като сме яли зеленчуци, ние ще похарчим 4-7% от тяхната калоричност по тяхната асимилация, но не повече от 100%.

Основната грешка, допусната в публикациите за продукти с отрицателно съдържание на калории, е твърдението, че е възможно да се яде свободно и безконтролно всичко, което сърцето ви желае, допълвайки диетата с такива "чудесни" продукти, които ще "вземат" получените калории.

Не трябва да вярваме на широко разпространеното погрешно схващане, че например със целина можете да ядете както сладкиши, така и чипове, а калориите, получени при изпичането, ще изчезнат сами.

Правильнее было бы сказать, что продукти с отрицателно калорично съдържание, на самом деле, имеют не отрицательную, а минимальную калорийность, и действительно способствуют похудению, ако преобладават в диетата.

Продуктите с минимално калорично съдържание са преди всичко:

- плодове: касис, боровинки, къпини; цитрусови плодове, диня.

зелени, като целина, Корените й съдържат около пет до осем калории, а енергийната стойност на листата е почти нула

- по-голямата част от зеленчуците, от които е възможно да се приготвят различни салати

- зелен чай. Смята се, че асимилацията на чаша зелен чай изисква около 60 калории. И, разбира се, абсолютно нула по отношение на калоричното съдържание на продукта - обикновена вода - той изобщо няма калории

- всички подправки, Важно е фактът, че ароматизираната храна не изисква дозировка. Ако ядете малко сол, водата не остава в тялото и не възпрепятства метаболизма на въглехидратите и мазнините.

- като заместител на захарта, използвайте подправки като канела. Много добър заместител, ако вземете предвид разликата в калоричното съдържание на тези продукти.

Въпреки това, диетолозите предупреждават своите пациенти от хобито на нискокалоричните диети и продукти с отрицателно калорично съдържание= минимална калорична стойност.

В идеалния случай диетата трябва да се състои главно от продукти с ниска енергийна стойност, но трябва да бъде допълнена с някои по-хранителни храни. И, разбира се, трябва да се помни, че за изгаряне на мазнини все още трябва да работите с мускули.

Как видите, никаких продукти с отрицателно калорично съдържание, което ще неутрализира пицата и чиповете и още повече, че ще унищожи честно съхраняваните ви мазнини, в природата не съществува. Но има здравословна храна, с която можете да намалите значително калоричното съдържание на ежедневната диета. И в комбинация с умерено (или интензивно) упражнение, значително намаляване на теглото без глад. "

Бихме искали да благодарим на Елена Владимировна и Центъра за индивидуални диетични програми в Санкт Петербург в Таврическа 9 за помощ.

Share:
Comments