Подготовка за увеличаване на мускулната маса: кой се нуждае

Съдържание:

 • Подготовка за любителите на фитнес
 • Спортно хранене
 • Анаболни стероиди и тяхното увреждане

Имаме ли нужда от лекарства за мускулна маса? Всичко зависи от разбирането на темата. Не се състезава в бодибилдинг човек, повечето от тях до нищо. Фитнес специалистите могат да използват аминокиселини и протеинови добавки, както и различни лекарства, за да подобрят доставката на мускули с кръв. Но стероидни лекарства към него напълно до нищо. Трябва да се разбере, че повечето от това, което ви позволява ефективно да увеличите масата, значително пречи на хормоналния фон на човек. Поради това е целесъобразно лекарствата да бъдат разделени на подходящи за здравно обучение и не са подходящи.

Фармацевтични продукти за фитнес

 • Riboksin

Этот медикамент известен как лекарство от сердечной недостаточности. Он улучшает работу и питание сердечной мышцы. На мышцы его применение тоже влияет позитивно — немного ускоряет анаболические процессы и восстановление. Riboksin можно включать как при работе на мышечную массу, так и на сушку, т.к. он защищает от перегрузок наше сердце.

 • Калиев оротат

Лекарството има слаба анаболна активност. Използва се за подобряване на клетъчния метаболизъм. Тя засяга тялото и комплекса - причинява повишаване на апетита, така че е полезно "на масата". За онези, които се опитват да се изсушат, ореолът може да бъде полезен като помощник в голямата задача да поддържа мускулите на диета.

 • Panangin

Това лекарство подобрява кръвообращението и помага да се запълнят мускулите с кръв. Оказва се добър изпомпващ ефект (изпомпване) и по-бързо възстановяване след тренировка. Всъщност панагнинът не увеличава мускулите, но ускорява метаболитните процеси в тях, което дава положителен ефект с адекватно хранене и компетентно организиран тренировъчен процес.

 • Глутаминова киселина

Это аминокислота, которая используется организмом для синтеза белка. Восполнение ее дефицита способствует нормальному восстановлению после физических нагрузок, и позволяет нам растить большие мышцы. Глутаминова киселина важна и для иммунитета, так как ее употребление тут будет способствовать нормальной сопротивляемости организма различным инфекциям.

 • Сукцинова киселина

Няма пряко влияние върху мускулния растеж, но допринася за по-бърз клетъчен метаболизъм. В присъствието на други фактори - нормален хормонален фон, достатъчен сън, добър план за обучение - помага да се възстанови след физическо натоварване е много важно.

Препарати от спортно хранене за мускулен растеж

 • BTsAA

Аминокислоты с разветвленными цепочками являются «топливом» для строительства мышц и строительным материалом одновременно. Во время тренировки они повышают уровень энергии, после ее окончания — способствуют качественному наступлению восстановления. Сводят на нет потери мышц на сушке, помогают расти на массе, в общем, это препарат, необходимый всем. Можно найти BTsAA в таблетках или порошке для растворения в воде.

 • Креатин

Креатинът участва в процеса на преобразуване на енергията в мускулите и помага да се увеличи тяхната контрактивна активност. Достатъчно количество креатин допринася за по-бързото увеличаване на мощта, този продукт на спортното хранене е много полезен както за мощни спортисти, така и за тези, които искат да изградят значителна маса.

 • протеини

Комплексните протеинови добавки, протеиновият изолат, албуминът и казеинът помагат да се компенсира недостига на протеини при нормално хранене. Можем да вземем протеина след тренировка или сутрин на празен стомах преди началото на сесията, за да получим достатъчно енергия.

 • миостатина

миостатина — класс новых спортивных добавок, который должен вести к росту мышечной массы, но влияние миостатинов пока еще не изучено. Они должны делать анаболический потенциал клеток безграничным, не влияя на гормональный фон и не являясь допингом. миостатина можно найти во всех линейках спортивного питания, но об их эффективности сегодня идут споры.

 • Препарати от Tribulus

Трибулус и его препараты будут интересны, прежде всего, мужчинам. Эти добавки повышают естественный уровень тестостерона и способствуют активизации обмена веществ. Они ускоряют восстановление мышц и позволяют избавиться от вялости и усталости в быту. Препарати от Tribulus не содержат синтетический тестостерон и не являются допингом. Они просто помогают раскрыть генетический потенциал в полной мере.

 • ZMA

Это спортивная добавка с цинком, улучшающая сон и усиливающая секрецию гормона роста и тестостерона. Спортсменам стоит относиться к приему ZMA осмотрительно, некоторые бренды содержат также экстракт зеленого чая, обладающий стимулирующим эффектом и нарушающий сон. Все это не позволяет принимать добавку перед сном и требует подбора другого бренда.

Анаболни стероиди, аматьорски спортове и мускулна маса

Използването на анаболни стероиди при любителски спортове се счита за неоправдано. Да, масата на всички тези лекарства ще дойде без съмнение, но последиците от употребата на стероиди са системни, не са напълно разбрани, а в случая с женската хормонална система, обикновено са непредсказуеми. Мнозина са чували за това, че стероидните лекарства увеличават мускулната маса почти без обучение и започват да ги приемат твърде рано, преди раждането на децата и появата на зряла възраст. Тогава рискът от придобиване на негативни последици се увеличава.

Трябва да се разбере, че всички анаболни стероиди засягат хормоналния фон. За жените те "носят" чуждестранни количества тестостерон, което може да доведе до:

 • появата на косми по тялото от мъжки тип и алопеция (алопеция);
 • промени в тембъра на гласа и те са необратими;
 • появата на акне, обрив;
 • задържане на течности и значително увеличаване на теглото;
 • промени в настроението, появата на пристъпи на неконтролирана агресия;
 • главоболие, повишено кръвно налягане.

В тази пост-курсова терапия и за жените е ендокринологична мистерия. Мнозина в края на курса не са тънки релефни красавици, а "наводнени", с акне и счупен хормонален фон.

Доказано е, че репродуктивната система след употребата на анаболни стероиди при жените се възстановява в продължение на поне една година и през целия този период е по-добре да не се мисли за раждането на деца.

Мнозина след като такъв набор от мускулни маса се сблъска с "изтегляне", т.е. масата не задържа, мускулите намаляват достатъчно бързо и всичко идва в първоначалното си състояние. В резултат на това човек е изправен пред избор - периодично да прилага курсове за наркотици и да продължи толкова почти целия си живот или да се примирява с факта, че резултатът няма да бъде постоянен и нестабилен.

В набор от мускулната маса е важно не само и не толкова наркотици като обучение, хранене и възстановяване. Ако един аматьор, упражняване 3-4 пъти седмично в залата без пропуск и хранене "в масата" не може да набере и 500гр на месец, той се прави нещо нередно. Най-вероятно тренировките за него са минимални и храната не е достатъчна. Или има излишък допустимото натоварване обучение и оптималното разпределение на макронутриенти. По-често, отколкото не, фитнес ентусиасти наистина достатъчно мултивитамини, рибено масло и обичайната храна, за да наддават на тегло.

Статията беше подготвена от Анна Тарская (треньор, диетолог)

Share:
Comments