Осторожно анорексия

В LiveJournal има цяла общност с името anorexia_ru. Участниците му са млади момичета, обсебени от загуба на тегло. Всеки ден те обменят опит, как тези или други таблетки работят, за да потискат апетита, къде да получат мощни наркотици без рецепта, да разкажат как са повърнали днес, да публикуват снимки, които изглеждат прекалено пълни за себе си.

Всички те страдат от заболяване, наречено анорексия невроза или анорексия нервоза.

Според резултатите от специализираните проучвания, много жени твърдят, че дори мечтаят да получат анорексия. Те обаче виждат само външното проявление на тази болест - невероятна тънкост и не разбират колко наистина такова опасно и болезнено състояние.

Анорексията започва съвсем необичайно - с желание леко да отслабнете през лятото или да се изкачите в стегнати дънки. Постепенно обаче желанието за отслабване може да се превърне в мания - количеството консумирана храна се свежда до минимум, физическата активност се довежда до абсурд, в някои случаи болестта се съпровожда от булимия - изкуствено повръщане след хранене.

Тези симптоми са първите и най-красноречиви, защото анорексията е заболяване на психиката. В същото време, загуба на тегло може да стане просто катастрофално.

Опасността от болестта е, че тази мания вече не може да бъде спряна по свое желание - без навременната помощ на лекар, анорексикът може просто да умре от изтощение. Остър загуба на тегло и прекомерно натоварване водят до появата на цял букет от заболявания, много от които стават хронични. Лекарите наричат ​​първата причина за смърт на анорексична сърдечна недостатъчност, причинена от продължително изтощаване на тялото.

Лечението на анорексията е достатъчно голямо, при пренебрегвани случаи лекарите трябва да приемат хранителни вещества интравенозно, тъй като пациентът просто не може да яде напълно. Използва се редица психотропни лекарства - антидепресанти и транквиланти. Огромен проблем е, че анорексията се характеризира с чести рецидиви: човекът, който е тръгнал по пътя на възстановяването, рискува отново да се "разбие", поради навика на мозъка да разкъсва храната.

Лекарите и диетолозите свидетелстват: анорексията не е просто болезнена тънкост, която привлича много момичета. Това е пълноценно психическо заболяване, което е много опасно. Ето защо, в желанието си да отслабнете, не трябва да отивате твърде далеч. Психолозите свидетелстват, че основната причина за анорексията е ниското самочувствие, което води до появата на обсесивно състояние.

Проблемът е, че поне половината от всички жени имат проблеми със самочувствието. Често това се дължи на проблема с наднорменото тегло, а експертите се страхуват от рязко увеличение на броя на анорексията сред младата част от женското население. В края на краищата, според статистиката, най-често срещаната възраст на аноректиците е 14-20 години, когато личността все още не е формирана.

Какво трябва да направя, за да не получа анорексия? Това е въпрос на самоконтрол и адекватно възприемане на живота. Вместо радикална загуба на тегло, научете се да обичате себе си и да приемете това, което сте.

Нещо повече, мазнините в разумни количества са необходими за женското тяло. Независимо от това, те осъждат пълнотата на лъскавите списания, обществото, приятелите, но по всяко време мъжете привличат и продължават да привличат буйни хълбоци и гърди. И за лицето, мазнините са необходими. Когато с възрастта влакното се изтънява, кожата се удря и контурът на лицето се срива. Не е случайно, че една от най-популярните пластични операции в САЩ сега е microlipofilling - запълване на подкожните слоеве със собствената си мазнина, взета от други части на тялото. Тази процедура се прибягва до възрастните жени, чиято мастна тъкан изчезва по възраст.

Ако все още решите да отслабнете радикално, помолете близките си да следват поведението Ви по време на храненето и да ви спрат, ако загубата на тегло е отишло твърде далеч. Ако частта ще се види, че сте твърде радикално за дълго време отказва да яде, разхожда се, тежат по няколко пъти на ден и постоянно брои калории, отказаха да бъдат снимани, защото на пълнота, тя може да бъде причина да се потърси помощ от лекар. Но дори и събитията да са имали такъв обрат - не се страхувайте: анорексията, особено в ранните етапи, е относително лесна за лечение. Основното нещо е да не повтаряте грешките си отново.

Share:
Comments