Основи на рационалното хранене за отслабване

Най-важното в загубата на тегло е да отслабнете трайно и това е много трудно. Но можете - при условие, че ще използвате рационална диета за отслабване в комбинация с физически упражнения. Компетентният избор на продукти е от решаващо значение за балансирана диета. Но първо нека да разберем, но какво всъщност ядем?

Рационална диета за отслабване

Продукти за отслабване

И ние ядем, научно, протеини, мазнини, въглехидрати и фибри. Нека видим какво може да бъде включено в рационалната ни диета за отслабване и какво ще кажем сбогом, с неохота.

  • Въглехидрати: рационална диета за отслабване

Всички въглехидрати могат условно да бъдат разделени на "лоши" и "добри". "Лошите" въглехидрати включват хляб и различни видове сладкиши, торти и сладкиши, чипс, мюсли, макаронени изделия, картофи, бял ориз. Те са много калорични и тъй като физическото натоварване обикновено е много ниско, всички тези калории се трансформират в мазнини.

"Добрите" въглехидрати включват хляб от цели зърна и с трици, кафяв ориз, елда и овесени ядки, макаронени изделия от едро брашно, гъби. Те също са много зелени зеленчуци, домати, грах, червен боб, соя, млечни продукти, пресни плодове, прясно изцеден сок и горчив шоколад.

Потреблението на "лоши" въглехидрати трябва да бъде сведено до минимум и "добро" - максимално.

  • Протеини: рационална диета за отслабване

Протеините са източникът на аминокиселини, от които е изградено тялото ни, така че е много важно да имаме балансиран прием с храна. Протеините са от растителен и животински произход и имаме нужда и от двете, въпреки че броят на растителните протеини може да се увеличи.

Повечето от животинските протеини се намират в месо и домашни птици, риба, яйца, мляко, стари и меки сирена.

Източникът на растителен протеин е соя, боб, ядки, леща, водорасли и покълнали пшеница, овесени люспи, кафяв ориз, горчив шоколад и пълнозърнести продукти.

Не можете да намалите калоричния прием на храна поради протеини, в противен случай тялото ще ги извади от мускулната маса. Това означава, че ще отслабнете, но не за сметка на загуба на мазнини, а чрез намаляване на мускулната маса.

  • Мазнини: рационална диета за отслабване

Мазнините също са конвенционално разделени на "лоши" и "добри", въпреки че тук всичко не е толкова недвусмислено, колкото и при въглехидратите. "Лош" някои диетолози смятат, че всички мазнини от животински произход, включително масло.

Обаче в разумни количества тези мазнини също са необходими, тъй като те са източник на много съществени вещества, например мастноразтворими витамини. Мазнините са източник на енергия, допринасят за еластичността на кръвоносните съдове, са необходими за функционирането на много телесни системи и за синтеза на веществата, необходими за това. За здравето на вредните само излишните мазнини, особено ако се злоупотребяват.

"Добрите" мазнини се намират в нерафинираните растителни масла, предимно зехтин; в морска риба (сьомга, скумрия, риба тон, сардина); в ядки, авокадо.

Повече подробности за храненето за отслабване, написахме тук.

Бъди тънък!

Share:
Comments