Мога ли да отслабна при калкулирането?

Съвременната диетология е разделена на два лагера. Някои хора вярват в преброяването на калориите, докато други казват, че калориите са безполезни. Кого да слуша? И какъв метод е най-ефективен за отслабване, ще кажа в тази статия.

калории

Изчисляване на калории за загуба на тегло

Тъй като концепцията за съдържание на калории е открита, хората имат прост и работещ начин да контролират теглото си. Ако получите повече калории, отколкото разходите, ще получите мазнини. Ако искате да отслабнете, ограничете приема на калории, като ядете по-малко, отколкото харчите.

Ще бъде необходимо да се закупят таблици, приложения, някои модерни приспособления, но по принцип е лесно и дори завладяващо.

Напоследък обаче този метод има много противници. Те твърдят, че изчисляването на калориите за загуба на тегло е неефективно и дава следните аргументи срещу:

Това не работи, защото

Трябва да броите протеини, мазнини и въглехидрати, а не калории

С този аргумент не мога да се съглася с това. Съвременната хранителна теология отдавна признава, че няма идеална комбинация от B / M / D. Всички хора са различни, някои хора като протеинови храни по-малко, а някои още. Някои не харесват въглехидратната храна, а други не могат да живеят без нея.

Въпреки това, практиката показва, че и двете могат успешно да отслабнат на всяка диета, дори и на хамбургери, ако общото дневно калорично съдържание на яденето е достатъчно ниско, за да създаде дефицит на енергия.

Освен това трябва да се отбележи, че изчисляването на протеини, мазнини и въглехидрати по точки и грамове в модните диети е всъщност същият брой калории, само в различна форма.

⦁ Качеството на храната е по-важно от броя на калориите

Аргументът се основава на поддръжниците на правилното хранене. "Ако ям точната храна, ще отслабна", казват те. Всъщност това не е така. Всяка храна - вредна и полезна - има свое собствено съдържание на калории. Ако се вписвате в калориите си с обичайната храна и бонбони - все пак ще отслабнете и ако ядете много полезна мазна риба и много кафяв ориз, ще превишите нормата и ще започнете да наддавате.

Количеството сладки и други "вредни" храни трябва да бъде ограничено, но не защото те предизвикват повишаване на теглото. Просто те са по-малко наситени и често доста калорични.

С бонбони е лесно да получите калории, ако в допълнение към бонбоните имате добра вечеря, закуска и вечеря. И ако не, тогава няма съществена разлика дали сте яли eclair за 350 kcal, или 150g варено говеждо месо с парче черен хляб за същото 350 kcal. Ако останете в дефицит на калории - ще отслабнете.

Единственият проблем е, че eclair е малко полезно, а усещането за глад ще се появи по-бързо, в резултат на което ще бъде трудно да издържите цял ден като част от калориите си. Опитвате се да отслабнете на някои торти - не си заслужава. Но напълно се лиши от добрини, ако ги обичаш, това е погрешно.

⦁ Загубата на тегло е сложен процес, за да го повлияете с калкулатор от калории

Това е отличен пример за стереотип, който е от полза за търговските клиники, които печелят от намаляването на теглото. Хората се учат, че психолози, лекари, диетолози, ендокринолози и целия персонал на частна служба са необходими за отслабване. Плащайте всички, или останете мазни. Всъщност, всеки човек може да отслабне без никаква помощ, ако той следва простото правило: прекарват повече калории, отколкото сте яли.

⦁ Основното нещо по време на хранене, калории - не са важни

Яжте често на малки порции и ще отслабнете, ще ядете до 18:00 часа и ще отслабнете и т.н. и други подобни. - всички тези стереотипи на диетиката през 70-те години.

Всъщност начинът на хранене е необходим само за контролиране на глада.

Можете да ядете мини порции 20 пъти на ден, но никаква "промоция" на метаболизма ще ви спести от затлъстяването, ако общият дневен брой калории е прекомерен.

В същото време нищо не ви предпазва от ядене дори през нощта, преди да си лягате, но в рамките на ограничението на калориите си, за да намалите теглото си.

Известна статия в Ню Йорк Таймс лиши работата на много специалисти по хранене от онова време. Тя говори за факта, че диетата за отслабване няма значение. Тя се подкрепя от едно американско проучване, което сравнява различни режими на хранене и техния ефект върху загуба на тегло. И двете публикации твърдят, че само общата калорична стойност е от значение.

⦁ Намаляването на калориите води до глад и се оказва порочен кръг

Разбира се, ограничаването на храната неизбежно води до глад, но това е типично за всички ефективни диети, както и за тези, в които се броят точките, и тези, които седят на един и същ продукт.

За да ограничите апетита, опитайте се да изберете нерафинирани храни - зърнени храни, месо, яйца, млечни продукти и минимум полуготови продукти. Нерафинираните храни са по-добре наситени, дават повече хранителни вещества - ценни микроелементи, а храната се понася по-лесно.

Това важи особено за миниатюрни жени с 1400-1500 калории на ден, което е много малко при загуба на тегло, тъй като 1 eclair в 350 калории вече ще отнеме значителна част от ежедневната им загуба на тегло.

⦁ Метаболизмът се забавя, когато намалите калориите, поради което броенето не работи

Първо, метаболизмът се забавя с липса на енергия, поради което всяка загуба на тегло се придружава от това явление.

На второ място, ако всичко беше толкова просто и тялото толкова лесно приспособено да спаси усилието, човек никога нямаше да умре от глада. Дори и с пълен калориен дефицит и с голяма физическа активност, тялото забавя метаболизма само с 8-10%, което не играе важна роля и не пречи на намаляването на теглото.

• Разчитам калории, но не губете тегло, тогава този метод не работи

Законът за опазване на енергията не може да работи, просто не всеки може правилно да преброи калориите. Мнозина са убедени, че само това, което е написано, е било изядено. И ако няма пайове в дневника за отслабване, това означава, че те не са били там. Знам, че случаите, когато хората за отслабване умишлено не доведоха храната в дневника, за да се поберат и да докладват на треньора.

Е, още една причина: ако намалите калоричното съдържание, но не отслабнете, тогава броят на калориите е все още голям за вас. Опитайте се да увеличите физическата активност или да намалите съдържанието на калории с още 100 kcal, например поради въглехидратите.

Защо мнозина се противопоставят на преброяването на калориите?

Това е доста просто. За да преброите калории, нямате нужда от диетолог / треньор / лекар. След като го научите, можете да го направите сами и дори да го научите на другите. Професията на диетолог губи своята стойност, така че потенциалният брой клиенти намалява с геометрична прогресия.

Ако мислите, че преброяването на калориите е прекалено обезпокоително, опитайте други методи за контролиране на порциите и количеството храна, но не трябва да казвате, че броенето на калориите не работи. Това е единствената техника, която гарантира 100% от резултата, когато се използва правилно.

Share:
Comments