Калций за отслабване

Лавалският университет в Канада публикува резултатите от проучване, което изследва връзката между приема на калций и затлъстяването. Експериментът включва жени с наднормено тегло, които преди това са получили недостатъчен калций

- 600 mg на ден, с препоръчано количество от не по-малко от 1000 mg. За половин година от жените се изисква да следват нискокалорична диета и да приемат дневна таблетка, съдържаща 1200 mg калций. Някои участници, на свой ред, вместо калций получиха плацебо и резултатът от диетата им накара учените да направят очакваните изводи.

Оказало се, че жените, приемащи калциеви таблетки, губят около 6 килограма, а тези, които приемат плацебо, губят само един килограм. "Предполагаме, че мозъкът открива липса на калций и се опитва да го компенсира, принуждавайки човек да увеличи количеството храна, която не допринася за загуба на тегло. А достатъчно количество калций в храната намалява желанието да се яде много ", - казва ръководителят на изследването Анджело Тремла.

Изследователите твърдят, че 50% от жените с наднормено тегло, които са се консултирали с тях в клиниката, не са достатъчно калций в диетата си. Следователно, за всяка успешна диета е необходим калций. Струва си да добавим, че калцийът помага за отслабване само на тези хора, които обикновено получават по-малко.

Share:
Comments