Какво представлява макробиотиката?

Концепцията за "макробиотика" може да се види дори в писанията на Хипократ. Официално този термин е споменат за пръв път в книгата на немския лекар Кристофър Хууланд "Изкуството да се разширява човешкият живот" (1796). Макробиотичната система за хранене все още се използва в японските будистки манастири, където се нарича "shojin ryori" - "кухня, която подобрява преценката".

В основата на макробиотиците са поставени разпоредбите на древните философски учения, че всеки човек трябва да се разглежда като нещо неразделно, равновесието между силите на "ин" и "ян". Ако човек не живее според законите, които му е дал Творецът, той се наказва - балансът е нарушен. Творецът се отклонява от такова лице и зли сили идват при него, като носят болести и нещастия.

Що се отнася до храненето, тук трябва да присъства свещеният баланс между сурово и термично обработена храна, месо и зърнени храни. За да донесете диетата си по-близо до макробиотичния идеал, първо трябва:

1. Да въвеждате в ежедневната си диета, не по-малко от половината от нея, цели зърнени храни под формата на зърнени храни и други ястия; 2. Ако ядете супи, те трябва да бъдат на зеленчукови декорции или с добавяне на малко количество риба. Супата може да достигне до 8-10% от обема си в храната; 3. Зеленчуците трябва да са до една пета от обема на храната. Те могат да се използват както пресни, така и варени; 4. Можете да ядете варени боб и морски водорасли. По-добре е да ги използвате отделно, но понякога се допуска съвместна подготовка; 5. Пресни плодове, ядки и семена ще представляват до 10% от диетата; 6. Месото и рибата трябва да бъдат с най-високо качество. Те могат да се консумират в количество до 5% от диетата.

Основата на макробиотичната диета е зърнени култури от житни зърна и специален хляб, който се пече от пълнозърнесто брашно и съдържа голям процент от зародиша на зърното, богат на мазнини и микроелементи.

Най-често срещаните привърженици на макробиотиците се препоръчват да използват тъмни неразрешени зърна от ориз. Но не винаги това, което е подходящо за един човек, е подходящо за друго.

Привържениците на макробиотиците са сигурни, че основното условие за успех в диетата им е високото влакнесто съдържание. Но вече днес е доказано, че при продължителни диети, свързани с консумирането на големи количества фибри, хората могат да развият заболявания, дължащи се на липса на определени витамини и някои микроелементи. Ето защо, преди да практикувате храненето на принципа на макробиотиката, трябва да разберете дали ви е удобно.

Share:
Comments