Как кръвната захар влияе върху процеса на натрупване на

Процесът на отслабване е пряко свързан с промените в нивото на захарта в кръвта. Ако искате да отслабнете и да поддържате фигура в добра форма, струва си да разберете защо кръвната захар се покачва и намалява и как нейните колебания засягат размера на талията ви.

нивото на захарта

Влизайки в тънките черва, въглехидратите на храната се разделят с образуването на глюкоза. Глюкозата бързо се абсорбира в кръвта и циркулира в тялото. Излишната глюкоза се съхранява "само в случай" под формата на гликоген в черния дроб и мускулите.

Това глюкоза, която влиза в кръвта, поддържа жизненоважна дейност, дава енергия на тези клетки, които са заети с важна работа - мозъка, сърцето, надбъбречната кора. Концентрацията на глюкозните молекули в кръвта обикновено се нарича "ниво на захарта".

Промени в нивата на кръвната захар

Концентрацията на кръвната глюкоза при здрави възрастни варира от 4 до 8 mmol / L и варира през целия ден, в зависимост от това какво и колко ядем. Ако се въздържаме от хранене, нивото на кръвната захар спадне под 3,9 mmol / l и започваме да чувстваме глада и всичко свързано с него - слабост, слабост, намалена ефективност, лошо настроение и дори студени тръпки.

След хранене нивото на глюкозата много бързо, буквално след няколко минути, се увеличава (при здрави индивиди - до 7.8 mmol / l) и постепенно намалява в продължение на няколко часа.

Тялото е чувствително към всякакви колебания в нивата на кръвната глюкоза. Понякога малка част от шоколада или чаша сладък чай (2-3 чаени лъжици захар) е достатъчно, за да убие усещането за глад, да вкара уморен човек в живота или да извади кома на диабет.

Съхранение на инсулин и мазнини

При приемането на глюкоза отвън и промяната в нивото й в кръвта, тялото реагира с повишен синтез на инсулин, хормона, който е отговорен за създаването на мастните запаси в тялото.

Когато ядете храни с висок гликемичен индекс, и това, на първо място, въглехидрати, след това за дълго време увеличаване на нивото на глюкозата в кръвта, а оттам и на съдържанието на хормона инсулин. Освен че помага за съхраняването на мазнините от храната, инсулинът също така възпрепятства разделянето на вашите "натрупвания" (които наблюдавате на бедрата и корема).

Повечето от всички инсулин се синтезират, когато ядете сладки. Ето защо, докато не откажете захарта - в чиста форма или в състава на други продукти - ще отслабнете много трудно.

Лицето за отслабване трябва да разбере, от какво и как се променя нивото на захарта, и се опитва да поддържа нивото на кръвната захар на средно ниво и, ако е възможно, да избягва внезапни колебания. Не правете дълги почивки между храненията и яжте често и на малки порции, за да не допуснете захарта да падне, т.е. да не допуснете състоянията на "брутален глад".

Важно е да не позволявате захарта да бъде твърде висока, за да се намали приема на въглехидрати, особено сладко, брашно, белени зърнени храни.

Колко въглехидрати

Невъзможно е напълно да се изключат въглехидратите, както се препоръчва да се прави по отношение на нехранителните диети. Ако напълно премахнете въглехидратите от диетата, като поддържате обичайното ниво на активност, тогава има огромен шанс да се качите в депресия.

Минималното количество въглехидрати, които се консумират на ден, е 120 грама. Това е, което мозъкът се нуждае от работа на пълен работен ден. В идеалния случай трябва да са сложни въглехидрати - зеленчуци, пълнозърнести храни, - с нисък гликемичен индекс (под 40). Този показател характеризира колко нивото на глюкозата в кръвта ще се увеличи след употребата на определен продукт. Общото правило е, че колкото по-нисък е гликемичният индекс, толкова по-добре ще бъде загубата на тегло.

Защо не можете да ядете въглехидрати през нощта

Ако на диета си позволите въглехидрати с висок гликемичен индекс, е много важно те да бъдат консумирани сутрин. Това се дължи на факта, че разцепването на собствените им мазнини се случва главно през нощта. Ако след 18:00 ч. Да ядете сладка или голяма част от тестени изделия, нивото на кръвната глюкоза може да остане високо до сутринта. И там, където има много глюкоза, има и пълна инсулин, която всъщност спира разграждането на мазнините. Ще бъде обидно, ако целият ден от вашата диета ще се обърка поради малък десерт за вечеря.

Следователно, планът е следният: вкусна сутрин, макаронени изделия само за обяд и вечер светлина зеленчукова салата с ниско съдържание на мазнини протеини - морски дарове, извара или яйце. Яжте пет пъти на ден малко. Не гладувайте.

На господарката на бележката

Между другото, когато казват, че някои храни, например канела или цикория имат свойството да регулират нивото на захарта, обикновено се разбира, че те меко понижават концентрацията на глюкоза в кръвта, връщайки тази цифра на нормални стойности. Ето защо тези храни се препоръчва да добавите към вашата диета към тези, които губят тегло.

Share:
Comments