Как етикетът помага да отслабнете

Френската маса е техника, която диетолозите използват, за да обучат пълен човек да яде по-малко.

- Всички вие не сте като хора - каза Шариков, - вилица там, салфетка тук. Разбира се, защото държите лактите си прави, ядете лявата си ръка, разрязвате месото на парчета, държите го с вилица, без да отваряте устата си широко, като цяло няма удобство според правилата на класическия етикет и много по-дълго във времето. Това са нуждите на диетолозите.

След етикета, човек се поставя в определени рамки, които му пречат да яде и да натиска парчета в устата си.

Покрийте масата, поставете чаша вино, поставете салфетка на коленете, подгответе уредите и започнете храненето. Когато ядете първото, задръжте лъжицата успоредно на устата, за да не се стеснява, но отстрани, яжте от ръба на лъжицата, без да натискате лъжицата в устата си. Никога не изсипвайте лъжицата до ръба, за да не разлеете супата.

Бедните правят обратното, защото ако следвате правилата, в устата ви влиза по-малко храна. Аристократите не се стремят да получат толкова калории, колкото не се занимават с ръчен труд. Ресторантите с участието на Мишелин имат малки порции, а в евтините заведения за хранене са големи. Бедният се опитва да запълни стомаха си, а аристократът се наслаждава на вкуса. Диетолозите предлагат да бъдат аристократ, за да отслабнат.

Опитайте се да усетите всички нюанси на вкуса на ястието, което ядете. Много хора казват, че обичат да ядат, но всъщност преглъщат храната и не чувстват нищо, освен чувството на пренаселване, защото цялата бръмчене от храната, която получаваме, е само в устата. Онези, които наистина обичат да ядат, това са гастроетите, ядат бавно. Опитайте храната, дъвчете бавно, дълго. Не забравяйте, че преди да погълнете, храната трябва да се държи в устата ви поне за 17 секунди.

"Колкото по-дълго дъвчете, толкова по-малко ще ядете", казва диетологът Анастасия Пирогова. "Тайната е, че когато дъвчем, слюнката се освобождава. Слюнката вече съдържа някои ензими и разграждането на някои вещества, преди глюкозата да започне вече в устата. Под езика глюкозата се абсорбира и мозъкът веднага получава сигнал, че гладът е задоволен и вече не е необходимо да запълваме стомаха като от глад.

Образованите слоеве от населението винаги се стремяха да спазват етикета, защото начинът на живот им позволява не само да се наслаждават на храна, но и да поддържат здравето си. Опитайте се да се покриете с френска маса и да ядете като принцеса.

Share:
Comments