Как да изберем диета

Ако решите да отидете на диета, ще ви бъде от полза да отговорите предварително на някои основни въпроси и да се подготвите, така че диетата да доведе до положителни, очаквани резултати и да не завърши с разочарование, или, божествено, хоспитализация и болнично отделение.

Ако индексът на телесна маса (BMI) е над 30 или ако страдате от някакво хронично заболяване, просто трябва да се обърнете към лекар. Диетологът ще ви помогне да разработите подходяща програма за хранене за Вашето състояние и ще можете да го наблюдавате и да следвате процеса на отслабване, ако е необходимо, да коригирате програмата. Това не е толкова скъпо, колкото ви се струва. Защо да се скитат през лабиринта, ако можете да платите 1000-20 000 рубли и да вървите по правилния начин, на ръката със специалист.

Ако решите да отслабнете сами, знайте, че не можете да отидете на диета, ако индексът на телесна маса е под 20. (Индексът на телесна маса може да бъде изчислен на нашия уебсайт)

След това трябва обективно да прецените какво искате да постигнете и честно да отговорите на въпроса "Защо имате нужда от това?" "Защо искате да отслабнете?"

Ако смятате, че губите тегло, се чувствайте по-добре и като цяло ще станете много по-уверени - това е правилното отношение.

Ако обаче очаквате значителни промени в отношенията с други, например, се надявате да станете по-привлекателни за противоположния пол, да станете по-щастливи и като цяло смятате, че пред вас ще се отворят повече възможности, а след това не бързайте. Това, разбира се, се случи с някои хора, които са загубили тегло, особено ако са били много дебели преди. Но за мнозина, уви, се оказа, че животът продължава да върви както обикновено, а със старите бедра и нищо ново наоколо не се променя, а някои са загубили тегло дори да са изправени пред нови проблеми - като ревност на партньор или близък приятел.

За кого губя тегло?

"Някой" в този контекст може да бъде не само конкретни хора, но и медиите или модната индустрия, манипулиращо тласъка, принуждавайки милиони хора с нормална тежест да се чувстват ранени. Често седим на диета под натиска на съпруг / съпруга или членове на семейството, въпреки че самите те не виждат нуждата от загуба на тегло. Постоянството на близките може да се обясни с грижа за здравето, но въпреки това се оказва, че натискът, особено от страна на партньора, се превръща в нищо повече от емоционален изнудване и няма нищо общо с грижата за любящ човек. Ако вашият съпруг или любовник обещава да ви лиши от развлечения, празници, да не купувате нови дрехи и т.н. или ви е ясно, че не сте достойни за неговата любов, докато не започнете да губите тегло, този елементарен егоизъм и жестокост.

Диетата трябва да бъде преди всичко личен въпрос на човек, който я следва. Дори ако човек е със затлъстяване, в крайна сметка здравето му е само негова загриженост, а семейството му може само да насърчава и подкрепя, но не и да насилва.

Как обикновено ядете? Какво обичате и какво не?

Основният критерий при избора на диета трябва да бъде вашите хранителни навици. Какво ядете всеки ден, без който не можете да живеете? Можете дълго време да откажете въглехидрати - хляб, тестени изделия, зърнени храни, зеленчуци, ориз? Можете ли да живеете няколко седмици без животински протеини - месо, мазни риби?

Долната линия е, че всички диети могат да бъдат класифицирани в основни групи. Трябва да изберете този, с който вашият начин на живот ще бъде по-познат и приятен.

Диети с диети с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати

Обикновено такива диети ви позволяват да ядете зеленчуци, плодове, зърнени храни, но да ограничавате в месо и мазна риба. Такива диети ще отговарят на първо място на вегетарианци и вегани, както и на тези, които се наслаждават на тестени изделия повече от парче месо. Такива диети включват например диетата на Дийн Орниш с ниско съдържание на мазнини.

Протеини / храни с ниско съдържание на въглехидрати

Можете да ядете много месо, дори мазнини, но не можете да ядете хляб, картофи, не можете почти да ядете плодове, зеленчуци могат, но не всички. Тези диети отговарят перфектно на онези, които обичат месото, сочни пържоли от говеждо месо, въпреки че ... хамбургери ще трябва да бъдат изоставени, защото има колба и това са въглехидрати. Често протеиновите диети ви позволяват да ядете без ограничения, но само от ограничен списък от храни: месо без хляб, пиле, дивеч, сирена, яйца, риба, масло, сметана.

Най-известните диети с ниско съдържание на въглехидрати са диетата на Кремъл, диетата на д-р Актънс, същата диета на американските астронавти, диетата South Beach, диетата в Ню Йорк.

Ако не можете да се отречете нито от протеини, нито от въглехидрати, като опция можете да се опитате да се придържате към отделна хранителна система. Тя ви позволява да ядете пилешко и картофи в униформа, но не и в същото време. Например, днес на обяд ядете говеждо пържола, но със зеленчуци, а не с картофи. Утре пюре, но също и само със зеленчуци, без месо. Повече информация за табуто на отделна храна можете да прочетете на нашия уебсайт.

Съществува и такъв ъгъл: бихте ли искали да следвате строга диета с ограничен набор от продукти или все още си оставяте някакъв избор?

Някои диети описват колкото е възможно по-подробно какви храни и в какви количества трябва да ядете. Може би такава строгост ще ви изглежда твърде скучна или, напротив, ще ви бъде от полза, без да оставяте отворени никакви начини да се оттеглите.

Диетата на Ким Протасов е една от стриктните диети, където всеки ден е нарисуван с грам, а настрана - бягство. За да станете практически култ в нашата страна, диетата на Кремъл до голяма степен спечели популярността си поради свободата на избора - можете да ядете всичко, дори мазно месо и шоколад, но ... не повече от 40 конвенционални единици на ден.

Има диети, които редуват строги дни и са безплатни. Например, една диета всеки ден и Чийтинг

Вашият основен критерий при избора на диета - от която можете да откажете и без която не можете да живеете. Диетата не трябва да се превръща в сериозен тест. Не се мъчи, защото рано или късно ще се провалиш и ще спечелиш повече, отколкото си загубил.

Най-добрата диета е нискокалорична. Има всички продукти, но бройте калориите. На нашия сайт можете да намерите вкусни и здравословни нискокалорични рецепти, да започнете да следвате тези рецепти и теглото ще започне да намалява без диети.

Share:
Comments