Чай за отслабване: помага или не?

Всеки път, когато посещавам аптеката, виждам чайките на рафтовете за отслабване. Ние също така продава китайски чайове и нашите, някои от тях се наричат ​​"Чай губи тегло".

Добре е, че имам приятел на диетолози, които винаги мога да ви се обадя и да попитам дали намаляването на теглото помага за отслабване или ако отново се опитваме да ни мами.

чай

- С помощта на чай за напитки за отслабване можете да загубите 1-2 килограма и да почистете някои части от червата - по-специално ректума и сигмата. В края на краищата, действието на напитка за отслабване се основава на диуретичен или слабително действие. Но за това положително въздействие върху тялото, за съжаление, спира, - казва Наталия Лютова, диетолог в Центъра за хранене.

Според експерта, ако човек пие чай за отслабване в продължение на много последователни дни, а след това престава - има сериозна неизправност в червата. Микрофлората е счупена, може да се появи констипация. Оказва се, че тялото просто губи способността самостоятелно да извлича продукти от гниене! Ако чаят има диуретичен ефект, тогава съществува риск от загуба на прекалено много течност.

- "Диуретичен" чай ще ви помогне да загубите няколко килограма. Но по-нататъшната загуба на течност може да доведе до повторно увеличаване на теглото, - предупреждава Наталия Liutova. "Течността е вид метаболитен двигател!" Много от витамините и микроелементите влизат в клетките, само се разтварят в течността. Ако това не е достатъчно, работата на клетките е нарушена. А метаболизмът се забавя.

"В допълнение, много чайове съдържат билки, които често увреждат здравето", казва диетологът. - лайка, например, релаксира гладката мускулатура на матката и може да предизвика нарушение на менструалния цикъл, хормонална недостатъчност.

Друга "ненадеждна" съставка в много отслабващи чайове - сенна, Той съдържа венците, които могат да доведат до спазми в червата, гадене и дори сърдечни аритмии. Опасни и крушица: това токсично растение обикновено се отнася до категорията на отровата. В чая си, разбира се, малко, но ако го пиете за дълго време, можете също да се моля в болницата. коприва повишава коагулацията на кръвта, може да доведе до тромбоза, запушване на кръвоносните съдове - и вследствие на това, до коронарна болест на сърцето.

"Не бих препоръчал да се използват тенджери за отслабване - дори и в допълнение към диетата", каза Наталия Лютова. - По-добре е да ги замените с домашно приготвени отвари. В края на краищата има растения, които помагат да се подобри фигурата.

На тях, например, се отнася мята: благодарение на това тялото поема по-добре храната, мазнините са по-активно разделени. Подобрете метаболизма шипка и планинска пепел. Последният обаче намалява налягането, така че е противопоказан за хипотония.

Но тези, които сериозно следват фигурата, разчитат изцяло на тревата, разбира се, не. Пиенето на лечебни бульони, макар да пренебрегва правилната диета и упражнения, е безполезно занимание.

Share:
Comments