Възраст на косата и дължина на косата

Въпрос: тази седмица читателят Ирина изпрати въпрос: "Каква е продължителността на живота на косата?"

Отидохме при консултация с трихилога и получихме отговор, който с радост споделяме с вас -

Както знаете, косата е филиформен придатък на кожата, състоящ се основно от твърд кератинов протеин, както и пигмент, липиди, различни микроелементи и вода. Всяка коса се състои от стъбло (което е самата коса) и корена (космения фоликул, космена крушка), където клетките са разделени и вследствие на това растеж на косъма.

Самата структура на косата включва три слоя:

  • вътрешният слой (медула) е меко вещество, чиито клетки не са напълно кератинизирани (кератинизирани)
  • кората (кората) - по обем е до 90% от общата маса на косата
  • скали на външния слой (кутикула), състоящи се от 6-9 слоя клетки, които като че ли се припокриват помежду си като херпес зостер. С прилежащата им форма, косата ще бъде блестяща и красива.

Косъмът израства от космения фоликул, в който се поставя коренът на косата, а косменият фоликул се хранва за сметка на папилата, която придава хранителни вещества - зависи от това, че растежът на косата и тяхното състояние зависят.

Всяка коса преминава в развитието си на три етапа: стадий на растеж (2-4 години), почивка (15-20 дни) и преход от 1-ва до втора (90-120 дни). Средно приблизително 93% от косата е на 1-ви етап - етап на растеж, 1% - на 2-рия етап - етап на почивка и 6% - в третата, т.е. етап на преход.

Количеството, качеството, цвета и структурата на косата ни са генетично програмирани, т.е. ние наследихме от нашите родители и баби и дядовци и не е възможно да променим това.

Цикълът на растежа на косата се повтаря по време на човешкия живот 24-25 пъти. Понякога е възможно да "събудите" спалните крушки, а след това можете да активирате леко растежа на косата.

Share:
Comments