Третиноин като ефективно лечение за акне

Акнето е често срещано заболяване, което се проявява не само при млади хора, но и при възрастни. Може да е трудно да се прилагат терапии и въпреки че лекарите масово изпращат пациенти за проверка на състоянието на стомашно-чревния тракт, щастливи лечебни истории, все още има много малко от собствениците на анализа.

Основната причина за хронично възпаление на лицето е необичайно потъмняване на кожния епител, в резултат на което се блокира продукцията от космения фоликул. Във всеки човек мастните жлези непрекъснато отделят мастна тъкан в лумена на фоликула, но ако устата на фоликула се блокира от ексфолирания епител, мастната тъкан под него започва да се натрупва, запушвайки порите.

Обикновено кожата е обитавана от бактерии от вида Propionibacterium acnes, обикновено без да се показва. Въпреки това, в случай на промяна на рН на кожата (честа местна употреба на съдържащи алкохол продукти, сапуни с рН стойност, различна от 5.5, продължителен прием на антибиотици, намален имунитет), тези микроорганизми започват активно да се размножават в себума. Имунната система реагира и в резултат на това възниква възпаление върху кожата - папули и пустули, които заедно с комедони (запушени космени фоликули) образуват позната клинична картина на акне.

shema_acne

A - фоликулът е нормален, B - отворен комедона (черни точки), C - затворен комедоне (whiteheads), D - папула, E - pustule

Втората, не по-малко важна причина за появата на акне е прекомерното производство на себум под влияние на мъжките хормони. Първо, е възможна генетично определена свръхчувствителност на мастните жлези към действието на мъжките полови хормони.

На второ място, чувствителността може да бъде нормална, но самите хормони в тялото по много причини са много. Излишъкът от мъжки хормони се наблюдава при всички юноши и обикновено продължава до 25-30 години. Също така, някои заболявания (поликистозни яйчници, синдром на Кушинг) се съпровождат от нарушение на хормоналния баланс.

В допълнение, някои храни могат да съдържат мъжки полови хормони или да стимулират производството на инсулин, което увеличава техния ефект върху работата на мастните жлези.

Терапията на повишеното слюноотделяне е изключително сложна и включва употребата на силни лекарства, които на първо място не са подходящи за всички, имат странични ефекти и второ, не могат да се използват постоянно. Остава местното лечение на акне, и тук е важно да изберете работещи външни средства.

002

Най-ефективното външно средство за лечение на акне са кремове и гелове, на базата на третиноин. Това вещество е аналог на витамин "А" и принадлежи към класа на ретиноидите. На запад, треонинът се използва за лечение на акне повече от 25 години. Тритионин нормализира отслабването на епитела и по този начин предотвратява блокирането на космените фоликули.

Едно от приятните странични ефекти на треонина е анти-стареенето ефект. Препаратите, базирани на него, активно отстраняват фините бръчки и изглаждат кожата. Използвайте дрогата, от която се нуждаете, дълго и първите резултати да чакат след шест месеца употреба.

Епидуо преди акнето

Trithionin се предлага под търговските наименования Aberela, Airol, Aknemycin, Altinac, Atralin, Atrederm, Avita, Cordes, Locacid, Rejuva-A, Renova, Retin-A, Retinova, Stieva-A, Tretinoin, Tretinoine, Vesanoid.

Тръбите се различават не само в производствените фирми, но и в концентрацията на активното вещество - от 0,025 до 0,1%, а не повече.

Най-безопасните лекарства на основата на треонин са 0,1% гел "Retin-A Micro" и 0,025% крем "Avita", чиято лекарствена форма е създадена специално за минимизиране на страничните ефекти. В първия случай това са микросфери, във втория - специална полимерна основа.

В Русия ретиноидите от четвъртото поколение са по-известни - адапален ("Differin") и tazaroten (Zorak). Въпреки това, за да ги объркате с третиноин не е необходимо - тяхната ефективност е малко по-ниска. В допълнение, те не дават подмладяващ ефект.

Адапален (Differin) е производно на нафтоена киселина, която в действието си върху кожата наподобява само ефекта на третионин. Последният е естествен продукт на метаболизма на витамина "А", т.е. според своята химическа структура най-добре съответства на витамин "А", което означава, че той е по-физиологичен за организма, отколкото други ретиноиди.

Колко правилно да използвате третионин?

Внимателно прочетете инструкциите за лекарството. За един час преди прилагането, овлажнявайте кожата. Изчакайте, докато напълно изсъхне - на влажна кожа, за да приложите третиноин във всеки случай невъзможно. Изсушете кожата и нанесете крема, за предпочитане през нощта. Един малък грах обикновено е достатъчен за цялото лице. Когато използвате тритионин за първи път (няколко седмици), обикновено има зачервяване, пилинг и може би дори влошаване на акнето, но това е съвсем нормално и очаквано. В рамките на 1-2 месеца има ясно подобрение.

Къде да купя или да поръчате третиноин?

В руските аптеки не се предлагат кремове на основата на трертиноин, е безполезно да се търси. Хората, страдащи от акне, получават наркотика от нашите продавачи втора употреба в интернет, донесени от чуждестранни пътувания из Европа, резервирани на западни обекти с доставка до Русия. Цената на тръбата за дистрибутори е 1000-2000 рубли. В Америка третиноинът може да бъде закупен за 20-70 долара. Cream Retin-A от известната козметична компания Obagi се продава на английски сайтове за около 50 паунда.

Преди да започнете да търсите трертиноин, говорете с Вашия лекар. Наркотикът е силен, а в някои страни той се дава само по рецепта.

Share:
Comments