Синдром на повишена чревна пропускливост и проблемна кожа

Изядохме малко лоша храна - и изведнъж, без нищо, с нищо не се появиха незначителни проблеми. Акнето (акне) се е влошило в лицето, са се появили обриви. Една позната ситуация?

Лекарите се изпращат за проверка на стомашно-чревния тракт, но всички тестове постоянно показват норма, а мехлемите, предписани от дерматолога, имат слаб и временен ефект. Какво може да се случи? Повишена пропускливост Западната медицина бавно започва да отваря завесата. Понастоящем са установени много механизми за лошо функциониране на храносмилателната система. Например, непоносимостта към глутен е добре проучена. Понякога е известна само слаба връзка и точната причина се изплъзва от вниманието на изследователите. Ето защо местните лекари въведоха в техния речник израза "синдром на изтичане на червата" или научни термини - синдром на повишена чревна пропускливост.

Просмукано черво

Нашият чревен тракт не е стоманена тръба с плътни стени. Тя е по-скоро като окото с фини окото, чиито отвори са толкова малки (по-малко от един нанометър), че "лошите" молекули от храната просто не могат да "изтръгнат" в тях.

Обикновено всички лоши неща обикновено излизат естествено заедно с остатъците от храната. Но понякога по различни причини червата става по-пропусклива и след това токсините, алергените и патогените лесно преминават бариерата и се абсорбират от червата в кръвта. След това се активират имунни механизми, които могат да доведат до кожни обриви - акне.

Какво води до повишена чревна пропускливост?

Първо, човек може първоначално да наследи от родителите си "грешните гени" на слабото черво. На второ място, като основна причина, учените посочват недостатъчната изолация на стомашния сок. Такова състояние може да бъде както вроден (наследено), така и придобито. Простият лабораторен анализ може да потвърди предположението на лекаря. Обикновено солната киселина, и това е основният компонент на стомашния сок, убива повечето бактерии. Когато не е достатъчно, микроорганизмите се установяват върху стените на червата и увеличават пропускливостта.

Трето, продължителното възпаление в чревната стена (например с непоносимост към глутен) може да причини оток и да увеличи "порьозността".

Като начални фактори могат да послужат определени храни (непоносимост към храни), патогенни микроорганизми, гъбички и паразити.

Често слабо избраната диета причинява чревни спазми, които изобщо не можем дори да почувстваме. Въпреки това, поради повишения натиск стените се опъват и това води до увеличаване на диаметъра на "порите" и пропускливостта.

Също така трябва да сте наясно, че черният дроб е отговорен за изчистването на всички токсини в организма. Когато работата на този орган се наруши, например, след като болестта на Botkin се прехвърли, някои от лошите молекули с кръвен поток се връщат в чревната стена и отново - повишава пропускливостта си. Оказва се, че един вид затворен омагьосан кръг.

И така, как можете да сведете до минимум последиците от "изтичане" на червата?

Преди всичко, трябва да изберете диета по отношение на хранителните алергени. Факт е, че почти всеки има нетърпимост към определени видове продукти.

Друго нещо е, че рядко, когато човек знае за това. Дори ако просто наблюдавате природата на изпражненията си след консумирането на основните хранителни алергени (мляко, риба, яйца, зърнени храни, цитрусови плодове, мая), тогава извинете хауса, това ще ви даде добра храна за размисъл. Ако продуктът е непоносим, ​​изпражненията стават по-течни, до степента на водата.

В допълнение някои лаборатории предлагат анализ за хранителна алергия (тест "ELISA"). Във всеки случай ще ви бъде полезно да познавате лично своите "врагове", за да намалите тежестта върху храносмилателния тракт.

С слабото черво хранителната система трябва да е насочена към предотвратяване на подуване и спазми, но това е тема за отделен разговор. Накратко: Избягвайте честото използване на ядки, зеле, семена, мед, мая, овес и бобови растения - те могат да причинят подуване.

Как се лекува чревната пропускливост?

За лечение на синдрома на повишена пропускливост на червата на запад редица хранителни добавки отдавна се използват успешно. Нека да анализираме какво е налице сега на пазара и какъв ефект се очаква от приемането.

Като примери, ние приемаме добавки от магазина iherb (има доставка до Русия), защото в производството на хранителни добавки, Америка все още е пред цялата планета - по отношение на качеството и асортимента. Много лекарства, които нямаме елементарни продукти или са много по-скъпи.

1. Пробиотици Обикновено добрите микроорганизми се противопоставят на бедните в червата и възпрепятстват растежа им. Въпреки това, дългосрочната употреба на антибиотици, хормонални лекарства, небалансирано хранене може да повлияе неблагоприятно на полезната чревна флора. И тогава можете да използвате пробиотици, които помагат на добрите микроби да възстановят силата си и да преодолеят вредните чужденци.

Защо това е необходимо? Когато добрите бактерии не са достатъчни, патогенните микроорганизми предизвикват хронично възпаление на стената, което от своя страна води до оток и увеличава "порьозността". Дайте пробиотик - добрите бактерии се размножават интензивно и потискат растежа на лошите.

Пример за евтина и популярна пробиотична добавка е Pro-Biotic Acidophilus (справка), 120 капсули ($ 13). Приемайте 2 капсули на ден.

2. L-глутамин (L-глутамин) Аминокиселинният глутамин възстановява увредените клетки на чревната стена и укрепва общия и локалния (в чревната лигавица) имунитет. Лицето се нуждае от поне 3-5 грама аминокиселина на ден. Например, L-глутамин от Source Naturals, 100 табл. за 0.5 g (7%). Приемайте 2 капсули на ден.

3. Ензимни препарати Тази добавка, базирана на растителни ензими, осигурява по-пълно храносмилане и асимилация на храната, така че в храносмилателния тракт няма големи молекули на недекларирана храна. По този начин предотвратяваме чревните спазми.

Пример за това са Essential Digestive Enzymes, 90 капсули. Вземете 1 капсула с всяко хранене.

4. Бетаин хидрохлоридна киселина Добавката покрива недостига на солна киселина, който е необходим за храносмилането и дезинфекцията на храната. Има прост домашен тест, за да видите дали имате нужда от тази добавка. Започнете храненето и когато две трети от оригиналните листа на чинията, вземете таблетка (650 mg) солна киселина. Ако по-късно почувствате киселини в горната половина на корема, тогава ще имате достатъчно от вашата солна киселина. Ако не сте имали усещане за парене, тогава ще ви покажем, че приемате тази добавка. Например, 180 таблетки от 650 mg ($ 11). Вземете една таблетка с всяко хранене.

5. Слипчив бряст Добавката стимулира заздравяването на стените на червата. Той включва слуз, необходим за предпазване на клетките от ефектите на агресивни фактори. Пример - Slippery Elm, 100 капсули от 400 mg ($ 5). Приемайте 2 капсули на ден.

6. Deglycyrrhizin licorice Това растение се използва повече от три хиляди години за лечение на стомашно-чревни проблеми. Гликолът стимулира възстановяването на лигавицата на стомаха и червата. Терминът "деглициризиран" се отнася до технологията - по време на производството веществото глициризин се отстранява, което увеличава кръвното налягане при някои хора.

Пример: Гликор (връзка), 60 капсули от 500 mg (10 лв.). Приемайте 1 капсула на ден.

7. Корен Althea Както и женско биле, marshmallow премахва възпалението в чревната лигавица. Можете да го купите за $ 6. Вземете 2 капсули три пъти дневно с храна.

8. Каприлова киселина Каприлова киселина, тя също е октан, инхибира растежа на патогенните микроорганизми и гъбички. Изключително ефективен при прекомерен растеж на гъби от рода Candida (Candida). Добавката не засяга полезната микрофлора.

Пример - каприлова киселина, 100 капсули от 600 mg. Приемайте 1 капсула два пъти дневно с храна.

Освен това е необходимо да се консумират достатъчно фибри, за да се наблюдава "редовността". Колкото по-дълго продължава констипацията, толкова повече токсини се абсорбират в кръвта. И тогава знаете - проблемна кожа.

Share:
Comments