Направете дръжките меки и нежни - или грижи за ръцете у дома

Вероятно сте забелязали колко грозни са ръцете ви, дори и с добър маникюр, ако кожата им не е добре поддържана и нежна.

Регенерирането и обновяването на клетките върху кожата на ръцете отнема средно около месец. За да бъде този процес активен, кожата трябва да получи необходимото хранене: белтъчини, желязо, калций и т.н., както и витамини В и D. Това изисква здравословна и питателна диета (между другото, за целия организъм): пресен зеленчуци и плодове, млечни продукти, месо, извара, зърнен хляб. Липсата на необходимите кожни вещества може да бъде компенсирана от витамино-минерални комплекси.

Необходимо е също да се избягват вредните ефекти върху кожата на слънцето, вятъра, замръзванията, тъй като причиняват преждевременно стареене на кожата и появата на свързани с възрастта пигментни петна. Изключително вредно за кожата е измиването, почистването и измиването на продукти и сапун. Дългият престой на ръцете дори в обикновена вода причинява тяхното обезводняване.

Грижата за ръцете е много по-лесна, отколкото за кожата на лицето, но трябва да започне в младостта и да се занимава редовно с това, така че ръцете да запазят младостта си за по-дълго време. По-добре и най-удобно е да използвате кремове, съдържащи биологично активни вещества (растителни екстракти, витамини, масла и глицерин) и мастни компоненти.

Грижа за ръцете

 • Опитайте се да използвате топла вода и след това избършете ръцете си сухи.
 • Използвайте мек сапун с киселинност с рН 5, близка до естествената киселинност на кожата. Ако ръцете са много мръсни, не ги търкайте здраво (като по този начин разтегнете кожата) и овлажнете ръцете си с лимонов сок, който също така освежава кожата.
 • Сутрин и вечер смажете ръцете си със сметана или гел, а ако кожата е много суха - след всяко измиване. Компонентите, които съставляват кремовете, овлажняват, подхранват и дезинфекцират кожата на ръцете. Перфектно омекотяване на кожата на ръцете на картофено бульон, суроватка, кисел зеле сок.
 • Ако наистина искате да подредите ръцете си, използвайте пилинг, маски и тайна за ръце.
 • Защитете ръцете си: на работа (ако е необходимо) и у дома - с гумени ръкавици, на улицата - с топли ръкавици. Ако имате дори много малки рани и ожулвания на ръцете си, лекувайте ги с йод или водороден пероксид, така че инфекцията да не прониква.

Ръчни ръкавици от ръкав

 • Най-мръсната работа, свързана с вода или земя, е по-добре да се направи в гумени ръкавици. Вие бързо ще преодолеете необичайния дискомфорт, но спасете ръцете си. В крайна сметка, хирурзите работят в ръкавици!
 • Ако обаче работите дълго в гумени ръкавици, ръцете ви започват да се потят и след това ще бъдат сухи и твърди. Ето защо, ако трябва да работите дълго, можете да поставите тънки памучни ръкавици, напоени с питателна козметика, под дъното. След всяка употреба, ръкавиците трябва да се измиват добре отвън и отвътре, поръсени с талк и изсушени във въздуха.
 • Ако не можете да свикнете с ръкавици, преди да измиете, да почистите или да измиете големи количества съдове, просто нанесете на ръцете защитен крем (силикон, глицерин и др.). След това този крем се измива и се прилага подхранващо или мастно козметично мляко.
 • Много е лесно да предпазите ръцете и ноктите от тежки замърсявания при работа на земята. За да направите това, под ноктите изстържете сапуна и ръцете смазват сметаната. След работа всичко това ще бъде лесно измито и след това можете да размажете ръцете си с питателна сметана.
 • Всеки път, като прилагате крем в ръцете си, го придружавайте, като масажирате кожата на ръцете си с движения от подложките на пръстите до китката си, масажирайки всеки пръст. Когато разтривате крема в дланта си от двете страни, движенията трябва да бъдат насочени нагоре към лакътя. По този начин се постига двоен ефект: кремът ще се абсорбира по-бързо и кръвообращението в ръцете ще се подобри.
 • За избелване на кожата на ръцете, затъмнени от почистване на зеленчуци или плодове, отдавна са използвали лимон и краставици сок, което, между другото, може да избърсва и мръсни нокти.

Бъдете особено внимателни, ако има обрив, пустули и т.н. върху кожата на ръцете. Това може да е проява на алергична реакция, предимно на домакинската химия. Опитайте се да разберете кое конкретно лекарство е станало виновник на алергията и да се отървете от нея. Ако алергията е причинена от храна (цитрусови плодове, някои морски дарове и т.н.), изключете ги от вашата диета.

Share:
Comments