Лимонов сок в козметиката

Лимонов сок в козметикатаХората от древни времена са се научили да използват даровете на природата и нейните животворни сили за свое собствено благо. Не само слънчеви бани и свеж въздух, но и това, което буквално лежи под нозете ни или виси точно пред носа ви - плодове, зеленчуци и други природни продукти, които сами по себе си концентрират най-живите сокове, представени от самата Земя.

Забележителните свойства на цитрусовите плодове отдавна са известни в медицината и козметологията, по-специално лимонният сок се използва в много отрасли на човешкия живот. Рядкото печене ще върши без жар, рядък тоник - без лимонов сок. Готвенето, медицината и сега козметологията - използват витамини и други полезни вещества, които в големи количества съдържат тези малки слънца.

Предимствата на лимонов сок

Различни документи документираха първите случаи на прилагане на лимонов сок в практиката на лечители през XVI в. След това доста голямо развитие бе дадено на навигацията, а хората, които са били в морето от дълго време страдали от липса на витамини, заболявали със сериозни заболявания. Ето защо моряците откриват чудотворната сила на цитрусите, като използват лимонов и портокалов сок, за да се защитят от бери-бери и да се предпазят от скорбут.

Един век по-късно лимонов сок се използва в широката медицинска практика - лекарите препоръчваха нарязването на плодовете да се нарязват на парчета и след това да търкат собствените си венци и зъби, като по този начин укрепват корените си. Също така, лимонов сок се използва за предотвратяване на мускулна слабост или облекчаване на умората. След това започнаха да прилагат лимонов сок в козметологията - очевидно е, че има тонизиращ ефект върху кожата на лицето и шията, като я придава блестящ и здрав вид.

Причината за този магически ефект е, че цитрусовите плодове съдържат витамин С. Това е този витамин, който прави лимоните толкова популярни в козметиката и медицината като продукт на природата. Не е случайно, с настинки, преди всичко се препоръчва да пиете чай с лимон и с ангина - и изобщо да използвате лимон като лекарство. За да направите това, трябва да смесите изцеден лимонов сок с мед (една чаена лъжичка е достатъчна) и да пиете на малки глътки.

Въпреки развитието на лекарствата и фармацевтичните продукти, лимоновият сок продължава да се използва и като доказан хологог. При някои болести лимонов сок може дори да се приема, вместо да се пие, разбира се, чрез разреждане с много вода.

Лимонов сок в козметиката

Момичетата и жените са забелязали не само дезинфекционните свойства на лимоновия сок, но и способността за избелване на пигментни петна и дори много загоряла кожа след дълъг престой на слънце или дори след продължително слънчево изгаряне.

Този положителен ефект за женската кожа се обяснява с факта, че лимоновият сок съдържа много плодови киселини, които имат омекотяващ ефект върху кожата и я озаряват както с външно, така и с вътрешно приложение. Този ефект е открит преди много хилядолетия, така че през 17-18 век момичетата от аристократични семейства смятали за лоша форма на дъбена кожа. Ето защо в модата имаха шапки с широки полета, чадъри и бледи тен. Но ако не беше възможно да се предпазите от директните лъчи, възможно е кожата да се олекоти за кратко време само с лимонов сок.

Други начини за изсветляване на кожата я избърсват с мандаринови филии или се взимат редовно вани с напълнени с портокалови кори. Определен ефект върху състоянието на кожата на лицето и шията дори има редовна консумация на лимон и други цитрусови плодове в храната - това е вкусно, а за външния вид е полезно!

Автор: Мария Левашова

Share:
Comments