Какво е органичната козметика?

Сега е трудно да се повярва, но дори в средата на 20-ти век, когато първите синтетични тъкани се появяват, дрехите им струват много пари. И първите шампоани, които силно разпенваха, миришеха приятно и се съхраняваха дълго време - те бяха в голямо търсене.

Сега, напротив, хората се опитват да върнат естествено и безобидно в живота си. Не само да се храните с органична храна, но и да се грижите за себе си, като използвате естествени средства за защита, т.нар. Органична козметика.

Биологичната козметика означава естествена?

Какво е органично? Много хора смятат, че "органичният" е просто синоним на "естествен". Но това не е така. Разликата е, че съставките в състава на така наречените биологични продукти трябва да се отглеждат в екологично чисти райони, чрез здравословно отглеждане, без добавяне на химически торове.

Съдържанието на органични компоненти в състава по правило трябва да бъде не по-малко от 95%. Ако продуктът се състои от такива компоненти със 100% - тогава продуктът ще има специален знак, че е напълно органичен.

Все още има изисквания за опаковане: трябва да бъде направен от стъкло или напълно разглобяем или с възможност за рециклиране.

Сертификация

В Америка най-авторитетният сертификат за органична продукция е кръглата емблема на USDA Organic. USDA е американското министерство на земеделието. Да, това е селското стопанство - след като първоначалният термин "органичен" се прилага само за храна. По отношение на козметиката този старт ще се разпростре по-късно.

USDA

Биологичната храна с логото на USDA е изобилна, но козметиката е оскъдна. Отворете всеки онлайн магазин на здравословни продукти, например, Iherb. Думите "USDA Organic" се търкалят в линията за търсене. В списъка на отпадналите продукти ще има само хранителни продукти, основи и етерични масла, всяка розова вода.

Това не е изненадващо. От екстрактите на органични растения сами, нито кремът, нито шампоанът могат да се приготвят, да не говорим за червилото.

Ето защо дори и един съвестен производител на козметика не може да постави емблема USDA Organic върху всичките си буркани.

Можете да видите други сертификати на опаковките - скок заек (продуктът не е тестван върху животни), NPA (Асоциация на природните продукти) и всичко, което производителят успя да получи в други по-лоялни организации, често в други страни по света.

естествена козметика

Какво е органичната козметика?

Тъй като технологията не позволява създаването на крем само от органични треви, обичайно се наричат ​​органични козметични продукти, които не съдържат агресивни химикали, петролни продукти, силикони и пенообразуватели (за шампоани), изкуствени консерванти и в същото време високо съдържание на естествени екстракти, и етерични масла.

Когато казват органичен шампоан, най-често те означават просто безопасен продукт без сол и деа, с високо съдържание на качествени натурални съставки.

Сега всички производители се опитват да преминат към един стандартен сертификат за козметика Cosmos. Междувременно остава само да се проучи по-задълбочено този въпрос, за да се направи правилният избор за себе си.

Как да изберем?

Органичните вещества не трябва да съдържат натриев или амониев лаурил сулфат, пропиленгликол, силиконови производни, изкуствени багрила, ГМО продукти, метил, бутил, пропил и етил парабени и др. Парабените в козметиката могат да се съдържат, но само естествени, например, екстракти от боровинки и френско грозде.

Неидентифицираните компоненти могат да се видят в Интернет, какви са те, дали са синтетични или естествени, и колко безобидни са те.

Много често вносителите поставят данните на производителя с етикета на руски език, което означава 100% биологично-естествен състав. Ярък пример за тази козметика "Ив Рочер".

На шампоани има етикет в руски - състав: вода, екстракт от лайка, витамин С. И ако издърпате етикета, можете да видите истинския списък на компонентите за 10 линии. Обикновено започва: вода, натриев лаурил сулфат ... не можете да прочетете по-нататък.

Марки органик-косметики — список

В САЩ най-популярните марки са Avalon Organics, Aubrey Organics, Acure Organics, Giovanni, Desert Essence, Jason Natural, Mill Creek, Neocell, Dr.Sc. Mercola et al.

Органичният-Kosmetika

Европейските производители на огради-козметика са преди всичко Logona, Weleda, Dr Haushka, Forest Secrets.

Повечето от тези марки могат да бъдат закупени на iherb с директна доставка до Русия. Просто въведете името на компанията в търсенето. Под всеки продукт можете да прочетете отзиви на реални купувачи.

Домашна органична козметика

В Русия има много занаятчии, които сами козметика правят. Те могат да си купят сапун, шампоани, душ гелове и др. Продавачите твърдят, че стоките им са 100% естествени. Но ако отидете в някой онлайн магазин за "сапун", какво ще видим там? "Основата за сапун", "за шампоани", "основа за душ гела", плюс много багрила и вкусове.

Ако погледнете състава на всички тези различни "фондации", ще видим, че те са далеч от природните и изобилстват с различни амониеви и натриеви лаурети сулфати - най-важните опоненти на органичната козметика. Така че при такива "национални занаятчии" органичната козметика, която няма да купувате.

Руска естествена козметика

В нашата страна производството на биологични продукти не е регламентирано по никакъв начин. Всеки производител може да даде абсолютно никакъв знак върху стоките си и ще бъде невъзможно да се забрани това.

Въпреки това в Русия вече има няколко марки, които се опитват да работят на нашия пазар според високите западни стандарти. Това са фирми като Био магазин, Feel Care, повечето продукти от Натура Сибирка, но не всички.

Тяхната козметика можете да си купите в специализирани магазини "Био магазин". Има и продадени американски маркери. Но, като се има предвид местната марж, поръчването им по-евтино на iherb купон ще даде отстъпка.

Share:
Comments