Използване на ретинолацетат в продукти за грижа за кожата

Съдържание:

 • Состав и применение ретинола ацетата
 • Действие върху кожата
 • Противопоказания за употреба
 • Ретинола ацетат в косметике

Хората винаги се интересували от красотата си, притеснявали се за състоянието на кожата и изпитвали трудно периода на стареене, опитвайки се да поддържат младостта и свежестта на кожата възможно най-дълго. Възможно е нашите древни предци да се оглеждат в огледалната повърхност на водата и да се опитат да намерят в природата различни средства за лицето, тялото и косата. Учените са добре наясно, че различни козметични принадлежности се намират в най-древните погребения на различни култури.

Желанието за красота и младост от човечеството днес не се губи, но благодарение на успеха на науката, много по-лесно е да се грижим за себе си от нашите пра-пра-пра-прабаджии. Нашите услуги са многобройни салони и съвременни козметични препарати, много от които нашите отдалечени роднини смятат за магически. Всъщност, такъв изключителен ефект се притежава от многото настоящи кремове - те затягат плачата кожа, премахват бръчките, дават красив цвят на лицето, премахват акне, зачервяване и свързани с възрастта промени в тъканта. Сред тези магически средства е ретинол ацетат - вещество, което се използва активно в модерната козметика за грижа за лицето и тялото.

Какво представлява ретинол ацетат?

Откриването на витамини и определянето на тяхната роля в здравето на човешкото тяло е важен етап в развитието на науката и медицината. Постепенно дойде разбирането, че витамините могат да се използват не само за поддържане на здравето, но и като мощен козметичен инструмент. Витамин А и неговата широко използвана форма на ретинол ацетат в козметиката играят важна роля за запазване на качеството и младостта на кожата. Нейните свойства са изследвани сравнително напоследък, но в днешно време почти всяка марка, която произвежда продукти за грижа за лицето и тялото, разполага със собствена линия козметика, базирана на използването на ретинол ацетат или други ретиноиди - деривати на витамин А.

Ретинол ацетат има редица важни свойства:

 1. Това е мастноразтворим витамин, така че маслена субстанция се изисква като носител за проникване в кожата и тъканта.
 2. Той е мощен естествен антиоксидант, поради което ретинол ацетат присъства в почти всички препарати против стареене.
 3. Ретинол ацетат е способен да се бори със свободните радикали, което намалява риска от различни неоплазми, включително ракови тумори.

Това вещество прониква дълбоко в тъканите, достигайки зоната на образуване на колаген и еластин - естествени влакна, от които зависи еластичността и младостта на кожата. С възрастта способността на тялото да произвежда еластин и колаген сама по себе си намалява, кожата на лицето губи своята еластичност и сила, тя се простира и под влияние на гравитацията тъканите започват да се спускат. Това води до промяна в лицето на овала и появата на бръчки. Използването на ретинолацетат в козметичните продукти стимулира производството на еластин и колагенни влакна, което предотвратява стареенето и връща на лицето млад, свеж и приличен външен вид.

Използването на тонични продукти, емулсии, серуми, кремове и маски с ретинол помага да се отървете от бръчки от различни видове, да изгладите облеклото на лицето, да елиминирате пигментните петна и да подмладите кожата.

През последните години е изяснен положителният ефект на ретинола върху мастната пореста кожа, засегната от акне, страдащи от дълбоко акне и следи от тях.

Такъв ефективен ефект на ретиноловия ацетат върху състоянието на кожата е причинил на специалистите от целия свят да изследват дълбоко своите свойства. В резултат на това са се появили много ефективни инструменти, които помагат да се справят с многобройни кожни проблеми достатъчно бързо, както с младежки лезии от акне, така и със стареене на кожата.

Ефектът на ретинола ацетат върху лицето

Сега учените са се научили да получат стабилна подготовка на витамин А, който не се влошава и е в състояние да проникне дълбоко в кожата. Използването на ретинол ацетат в различни продукти дава възможност да се използва в козметични препарати от различни видове.

Тя помага добре да се справя с висока мазнини, така че е включена в състава на кремове за мазна, груба и пореста кожа. Ефективността на ретинола зависи от неговата концентрация. При ежедневни средства се добавя в малки количества, тъй като може да предизвика пилинг на кожата. Това свойство на ретиноловия ацетат намери приложение при химически пилинг. Това често се нарича жълто, като оцветяване придобива кожата след излагане на специфичен агент на базата на витамин А. Под влияние на повърхностния лющене на кожата слой умира, носейки със пигментни петна, лющене, бръчки, както и следи от пост-акне, белези и дефекти по кожата ,

Под влияние на пилинг, мазната кожа започва да произвежда по-малко себум и всички процеси в нея се активират. В резултат на това не само възстановява своя тонус, еластичност и еластичност, но също така елиминира огнища на възпаление, акне и дискомфорт на мастните жлези, които се проявяват при образуването на болезнено подкожно акне. Жълтият пилинг е много ефективен агент против стареене и начин за борба с обриви и петна по кожата.

Ретинол ацетат е отлично средство за справяне с промените, причинени от стареенето на кожата. В повечето анти-стареене агенти, заедно с други полезни вещества, ретинол ацетат се съдържа в различни концентрации.

Когато не можете да използвате продукт, съдържащ ретинол ацетат

Използвайки средствата с това вещество, трябва да знаем, че в някои случаи може да причини вреда, понякога доста значима. Противопоказанията и ограниченията при употребата на лекарства с ретинол могат да служат като следните условия и фактори:

 • Витамин А във всякаква форма, включително под формата на ретинол ацетат, може да проникне през кожата в човешкото тяло. Тъй като липсата на витамин А и неговата прекомерна изгода са еднакво вредни за хората, неконтролираното използване на това вещество във високи концентрации и в различни видове може да доведе до много опасни последици за здравето. Излишъкът от ретинол ацетат може да бъде токсичен за хората.
 • Кожата след нанасяне на средствата с ретинол става много чувствителна към влиянието на слънчевите лъчи, поради което при използване на различни кремове и други препарати с витамин А се препоръчва да се предпазва от влиянието на слънцето с шапки и шалове и да се използват специални слънцезащитни продукти. Повишената фоточувствителност може да доведе до появата на устойчиви пигментни петна, които ще бъдат много трудни за извличане. За много бяла и чувствителна кожа се препоръчва използването на препарати с процедури на ретинол или салон само на неактивното слънце (от октомври до април).
 • Ако човек има тенденция към алергични реакции, използването на кремове или други съединения с ретинол ацетат може да причини т.нар. Ретиноиден дерматит - остра кожна реакция, придружена със зачервяване, лющене и тежко възпаление на кожата.
 • Използването на ретинол под каквато и да е форма е забранено по време на бременност и кърмене.

Използване на продукти, съдържащи ретинол ацетат

Съществуват препарати с различни концентрации на ретинол ацетат. Средства с високо съдържание на това вещество са предназначени за използване единствено в козметичен салон. Опитен специалист ще направи предварително проучване и ще изпълни процедурите само при липса на противопоказания за използването на подобен инструмент.

За домашна употреба, кремове и специални козметични линии се произвеждат с безопасно съдържание на ретинол. Те трябва да бъдат подбрани според указанията, например, с кожата, покрита с змиорки и следи от тях, е необходимо да се използва специална серия, предназначена за млада кожа с акне. Обикновено серията включва препарати, насочени към комплексна грижа и лечение на основния проблем - от пяна или гел за измиване до тоник, лосион или емулсия, крем и маска или специален агент за определяне на някои възпалени участъци на кожата.

Същото важи и за анти-стареене агенти с ретинол. Те обикновено включват всички необходими препарати за грижа за кожата, но е възможно да се използва само един крем. Най-добре е да останете на нощен крем за кожата на лицето, тъй като през нощта кожата се възстановява активно и на тъмно не може да бъде засегната от слънчевите лъчи. Използването на нощен крем с ретинол ацетат може да позволи на жените дори с много нежна и чувствителна кожа.

Share:
Comments