Кога да започнете спорт след раждането?

 • 1 Кога мога да отида за спорт след раждането?
  • 1.1 След Cesarean
  • 1.2 След естествена доставка
  • 1.3 Кърмене
 • 2 Защо да не влезете за спорт веднага след доставката?

Бременността и раждането засягат фигурата на млада майка. Често след раждането на дете, една жена печели повече паунда, а мазнините преобладаващо се натрупват в корема и бедрата. Възстановяването на бившата ви форма ще спомогне за спорта. Лекарите силно препоръчват внимателен подход към упражненията, увеличавайки постепенно натоварването. Не по-малко важно е положителното отношение. Струва си да се тренира само в добро настроение, а в период на умора или липса на сън е по-добре да отложим обучението в полза на възстановяването на силите.

Когато можете да отидете за спорт след раждането?

След колко време след спорт мога да отида за спорт? Този въпрос е най-неотложният сред жените. Всеки поотделно и зависи от много фактори: дали раждането се е случило (естествено или чрез цезарово сечение), дали има усложнения (разкъсвания, разкъсвания, наранявания), дали младата майка кърми бебето. След като сте се справили с основните рискове, можете да разберете за себе си, когато можете да започнете да играете спорт след раждането на дете, за да възстановите формата.

Независимо дали раждането е без усложнения или с тези, трябва да започнете спортните класове на етапи. Важно е да се правят упражнения в удобни дрехи, за предпочитане бельо или памук.

Интересно е да знаете:
 • Възможно ли е да се упражнявате по време на спортния месец?
 • Как да отслабвам след раждането у дома?
 • Фитнес упражнения за отслабване у дома - уроци по фото и видео
 • Програмата за обучение за дома на мъжете
 • Как да затегнете кожата на гърдата?
 • Комплексни упражнения за корема и страните в дома

Противопоказни упражнения с тегло (тежести, гири), за да се избегне възможно кървене. 

Етапи на спорт след раждане:

 • Прости упражнения за дишане. Изпълнява се във всяка позиция (легнало положение, седене). Започнете с 3-5 дишащи упражнения, като постепенно увеличавате броя на повторенията.
 • Зареждане. Включва: люлеещи се ръце, накланяния и завои на багажника, клякам, натискане, стречинг. Необходимо е да започнете с най-лесните упражнения и да ги изпълнявате с минимални повторения. Важно е системното таксуване да става. Увеличаването на тежестта е постепенно, като се увеличава нивото на интензивност и броят на подходите.
 • Интензивни класове за възстановяване на формуляра. Приготвяйки мускулите си с ежедневна такса, можете да започнете плуване, оформяне, гимнастика, йога и т.н. В началото трябва да се извършват една или две тренировки седмично, което се препоръчва да се комбинира с ежедневно таксуване за максимална ефективност.
Как да седнем на влакна у дома: упражнения, видео урок

След цезарово сечение

Кога мога да започна да играя спорт след цезарово сечение? Процесът на възстановяване след цезарово сечение е по-дълъг от този при естествените раждания. Едно елементарно загряване с минимална интензивност се препоръчва да не се извършва до един и половина до два месеца след раждането на детето. Преди да се пристъпите към най-простите упражнения (склонове, маха, клякам) е необходимо да преминете узи и да се консултирате с лекар. В някои случаи лекарите препоръчват извършването на превръзки с превръзки, както и лечението на шевове със специални кремове или масла за бързото заздравяване на тъканите след разрязването.

Препоръчва се да се започне интензивно лечение (оформяне, гимнастика, плуване, бягане) не по-рано от 4-6 месеца след цезарово сечение. В този случай опасността се крие точно в острата физическа сила. Може да има болка в областта на шева и дори да кърви. За да избегнете евентуални рискове, трябва постепенно да увеличите товара. Трябва да започнете с прости упражнения, най-важното е да ги извършвате систематично. Преди всички интензивни спортове е необходимо поне две седмици да преминат през лесна физическа подготовка.

След естествена доставка

Спортът у дома след естествено раждане ще помогне не само да се освободи от болки в гърба и постепенно да възстанови старата форма, но също така да намали риска от следродилна депресия. Систематичните упражнения подобряват благосъстоянието и настроението чрез развитието на серотонина, който също се нарича хормон на щастието.

Когато можете да упражнявате след естествено раждане:

 • Ако раждането е без усложнения, след това лекарите могат да започнат да играят спорт, или по-скоро, възстановителна гимнастика, след един ден. Реставрационната гимнастика е насочена към стабилизиране на мускулите на корема, гърба, бедрата, гръдния кош. Товарът трябва да бъде минимален. След 2 седмици можете да отидете на лесно физическо възпитание и само след 4-6 седмици до интензивно обучение.
 • Когато в процеса настъпват сълзи или разкъсвания раждането трябва да започне елементарни спортни дейности не по-рано от един месец по-късно, след консултация с лекар. Интензивното натоварване се показва не по-рано от 7-8 месеца.
Диета за начинаещ спортист: меню за една седмица

Когато кърмите

Кога мога да отида за спорт след раждането на кърмачка? По отношение на началото на спортните дейности, честотата и степента на интензивност на физическото натоварване, трябва да се използват горепосочените препоръки.

Важен нюанс за кърмещите майки е времето на тренировка. Факт е, че след като играе спорт, млечната киселина се произвежда в мускулните влакна. Поради киселинното производство млякото получава неприятен вкус, който може да послужи като отказ на бебето от кърменето. За да се избегнат отрицателните последици, трябва да кърмите бебето 1,5-2 часа след тренировка.

При загуба на тегло, количеството мляко може да бъде драстично намалено и затова по време на кърменето не трябва да прекалявате с борбата с наднорменото тегло, да се храните правилно и балансирано. За да не намалите количеството мляко, трябва също да наблюдавате нивото на дневния прием на течност. С увеличаване на интензивността на натоварването трябва да увеличите количеството консумирана течност. Пийте препоръчителна негазирана вода, полезни компоти от сушени плодове. Важно е също така кърмещите майки да се занимават със спорт в качествен сутиен, който да запази формата на гърдите и да не го изтръгне.

След колко време стомахът се нормализира без спорт? Всички индивидуално. В много случаи жената губи тегло и възстановява формата си след завършване на кърменето. С правилното хранене тялото нормализира метаболитните процеси, поради което се получава загуба на тегло. Ако една жена, след раждането само 4-5 допълнителни килограма, и след като загуби тегло, кожата на корема няма да се изплъзне и ще се върне към нормалното.

В някои случаи причината за оставащия луковичен корем след бременност и раждане е диастазата. Това е разликата между мускулите на ректуса на корема, които могат да бъдат отстранени чрез хирургическа интервенция.

В други случаи трябва да се упражнявате. Особено ефективни са следните упражнения: торс асансьори, обръщания, асансьори на крака, подложки, "велосипед", "пеперуда".

Кардио тренировка за изгаряне на мазнини у дома

Защо да не влизате в спорта веднага след раждането?

Веднага след раждането на дете, не трябва да упражнявате. Отнема време, за да се възстановят напълно тъканите на коремната стена, матката, тазовия под. Не трябва да се забравя, че раждането е преди всичко травма, с изобилие от пукнатини, навяхвания и сълзи. Физически стрес веднага след раждането на детето може да предизвика тежко кървене, да наруши процеса на възстановяване на матката, която е изпълнена със сериозни усложнения.

Колко след раждането мога да отида за спорт? Препоръчително е да започнете лесно обучение само след 6-8 седмици. Преди началото им е необходимо да се консултират с лекар-гинеколог. Първо трябва да изпълнявате най-простите упражнения, като постепенно увеличавате броя на техните повторения, а след това и интензивността. Ежедневните уроци от 20-30 минути ще дадат плодове и ще ви помогнат да възстановите формата си по-бързо. Интензивните натоварвания (пилатес, фитнес, плуване) се показват само след 4-6 месеца след раждането на детето.

Share:
Comments