Какво е руски обрат и как да се прави правилно упражнението?

Много хора мислят за това как да изпомпват пресата, за да се покажат пред други или да имат силни коремни мускули. Следователно в тази статия ще разгледаме ефективно упражнение. Тук можете да разберете какво представлява руският обрат, как да го направите правилно, възможните варианти и ще намерите общи съвети и препоръки за подобряване на качеството на обучението.

Какво е руски обрат и как да се прави правилно упражнението?

съдържание

 • Какви мускули мога да изпомня?
 • Професионални упражнения
 • Техника на изпълнение
 • Вариации
 • Общи правила и препоръки
 • Често срещани грешки и техники за безопасност

Какви мускули мога да изпомня?

Руската обрат или обрати на багажника е ефективно упражнение за развитието на коремните мускули, поради факта, че то се основава на статично напрежение и има динамични елементи (ротации).

Основната цел на упражнението е развиването на повърхностни и дълбоко наклонени коремни мускули. Освен това руският обрат включва участието на мускулни синергисти:

 • външен ротатор за бедрото;
 • голям лумбален мускул;
 • квадратния мускул на талията;
 • ilio-rib мускул.

Сред стабилизаторите, участващи в извършването на завои на багажника, имайте предвид:

 • голям мускул на глутея;
 • група разширители на гръбначния стълб;
 • големи (главно стресът отива към стерналната и ключикулярната глава) и малките гръдни мускули;
 • трапец (мускулни влакна от средната и долната трета);
 • трицепс брахиален мускул;
 • ромбоидна;
 • средните и задните делтоидни мускули.

Мускулите с руски Twist

Професионални упражнения

Сред всички предимства на упражнението, заслужава да се отбележи, че един човек на неговото изпълнение:

 • Развива силата на наклонените мускули на корема и други компоненти на коремната преса.
 • Мускулите на кората се развиват.

Мускулната кора е отделна група от мускули, отговорни за стабилизирането на таза, ханша и гръбначния стълб.

 • Формира кубчета.
 • Развива поза.
 • Постепенно получава по-тясна талия.
 • Укрепва долната част на гърба.
 • Подобрява цялостната координация на тялото.

Техника на изпълнение

Руският обрат е упражнение с умерена строгост и не изисква специално ниво на готовност. Но опитни треньори силно посъветват да обръщат внимание дори на малки неща, така че въпросното упражнение ще донесе желаните резултати в най-кратки срокове. За правилното изпълнение на упражнението трябва:

 1. Подгответе подложка за обучение. За да направите това, поставете рогозката на пода и седнайте върху нея. В същото време трябва да разберем, че по време на руския обрат ще бъде само точка на подкрепа само за седалището.
 2. Изправете праволинейните мускули и разкъсайте повърхността на краката и багажника. Долните крайници трябва да са леко извити в коленните стави, а горните крайници трябва да бъдат изправени и сгънати пред тялото. Последното по отношение на равнината на тялото трябва да се поддържа прави и под ъгъл. Така че ние взехме началната позиция, като държим този човек да получава постоянен статичен стрес върху групата на коремните мускули.
 3. Отидете на динамичните движения. За това вдишваме и, без да променяме позицията на долните крайници, издишваме, като въртим тялото надясно. В момента се задържаме в една точка и притискаме коремните мускули. След като се върнем в стартовата позиция и направим същото движение, но вече вляво. Повторете необходимия брой пъти.

Можете да видите как правилно да изпълните горните движения, можете в това видео.

Вариации

За да се увеличи интензивността на напрежението, се използват различни варианти на руския обрат:

 • Упражнение с фиксирани крака. Същността на упражнението е, че партньорът или устройството, които ще помогнат да се обездвижат долните крайници на изпълняващите завои, ще позволят на последното да се съсредоточи върху по-интензивните движения на тялото.
 • Изпълнява се с колянов лифт. Тази вариация позволява леко, но трудно упражнение. При завой отстрани, човекът трябва да бъде приближен до тялото и да доведе до страната, противоположна на ръцете, коляното на същата половина на тялото. Можете също така да допълвате ъглите на тялото с "велосипед".
 • Руски обрат на фитбол. За да направите това, ние полагаме гръб на топката, поставяме спирачките по-широки от раменете, така че те да са плоски и гъсти на повърхността. Коленете се огъват под прав ъгъл, ръцете се простират пред тялото. След това направете завои на багажника.

При извършване на последния вариант е добре да си припомним, че фитболът трябва да се търкаля през гърба на раменете и крайната амплитуда ще определи паралелното положение на ръцете на пода. Този тип упражнения се характеризират с по-голяма безопасност по отношение на гръбначния стълб.

 • Изпълнение с допълнителни тежести. За по-голяма сложност на живота можете да вземете в ръцете си малки дъмбели, палачинки от бара, тежести или друго удобно тегло, което се държи върху тежестта на опънатите ръце. Ако решите да вземете значителна тежест, огънете ръцете си в лактите за по-просто упражнение.
 • Руски обрат със завои на таза вместо багажника. Тази промяна се използва за преместване на стресовия център в долната част на коремната преса. Когато вземете първоначалното положение, тялото ще бъде на повърхността, краката са повдигнати и огънати под правия ъгъл на колянната става. За да се поддържа баланс, ръцете могат да се раздалечат. След това премахваме коленете, както направихме с багажника, отляво и отдясно. Уверете се, че талията не се огъва.
 • Руски обрат с T-бар. Извършвайте в изправено положение, с крака в колянните стави, разположени по ширината на раменете. Задържаме T-бара в оригиналната му позиция точно пред нас на прави ръце. Шията в същото придържане към края, по-близо до която се намират палачинките / палачинките. Спомняме си, че за да изпълняваме упражнението с прав гръб, без да се огъваме в кръста, държим мускулите на коремната преса в постоянно (статично) напрежение. Ръката с лентата се премества отстрани до крайната възможна точка, като завърта тялото и ханша.

Общи правила и препоръки

За да получите възможно най-много от упражнението, си струва да се придържате към такива препоръки:

 1. Когато правите руски обрат, не се разклащайте на тялото напред-назад, опитайте се да го направите прави.
 2. След достигане на крайната точка, задръжте за няколко секунди и направете пикова контракция, като допълнително стеснявате коремните мускули.
 3. Дръжте краката си на тегло, без да ги спускате на пода.
 4. Избирайки ниско ниво на торса, можете да постигнете максимален стрес в дясната мускулна група. Основното нещо е да се запази този ъгъл в целия подход.
 5. За да направите повече повторение, трябва да дишате правилно ритмично.
 6. Ако чувствате напредък - използвайте тежест.
 7. Започнете да направите руски обрат с 4 серии от 20 повторения (20 флексия от всяка страна).

Изпълнение на руски Twist

Често срещани грешки и техники за безопасност

Руски обрат може да направи абсолютно всичко - и опитни спортисти, и начинаещи. Грешките и нараняванията са рядкост, но за да се гарантира максимална сигурност и правилно изпълнение, трябва да се помни, че:

 1. Отклонението на главата назад по време на упражнението може да доведе до преразпределение на напрежението и разтягане на мускулите на врата.
 2. Натискането на брадичката до гърдите може да има същия ефект, както в горната ситуация.
 3. Да не се прави руски обрат, не се препоръчва за хора, които имат проблеми с гърбове от различен произход. Както и в първите два случая, обрати на багажника могат да повредят гръбначния стълб и позата на човек.

За да се избегнат грешки, първите тренировъчни сесии трябва да се провеждат под наблюдението на треньор или по-опитен състезател.

Независимо от факта, че има много различни упражнения за развитието на коремните мускули, руският обрат се счита за един от най-добрите, защото ви позволява да стресите и да увеличавате или намалявате интензитета на натоварването поради широка променливост.

Share:
Comments