Всичко за картофеното нишесте е ползата и специфичността на

Картофеното нишесте е един от популярните продукти на световната кухня и въпреки че няма вкус и мирис, той дава на храната и напитките много специфични качества и има много полезни свойства, за които е високо оценена в диетиката. И дори има едно напълно уникално нишесте, което е характерно за него.

Основното нещо, което трябва да знаете за картофеното нишесте, неговите ползи и състав

Нишестето е един от основните елементи на състава на картофените клубени, получени от тях по време на доста сложни технологични процеси, а механичната част от преработката на картофи в него сега се регулира от GOST.

Кремообразният лек нишестен прах се използва при производството на разнообразие от храни и напитки, е отличен сгъстител за сосове и кремове, добавя се към бебешка храна, колбаси и мляно месо за едни и същи котлети - за поддържане на формата по-добре, а за бисквити - за пухкаво тесто. С нишесте се приготвят макаронени изделия и хлебчета (необичайно хрупкави, не абсорбиращи много мазнини). Те стабилизират сочните пълнежи (така че да не излизат от пай).

Накрая, с помощта на безскрупулни производители фалшифицират продукти, например, постигане на правилната последователност на "село" заквасена сметана.

По популярност в кулинарната област, картофеното нишесте не е по-ниско от ориз и царевица.

Енергийната стойност на нишестето е приблизително 313 kcal на 100 g.

И в нишестето не съдържа капка мазнина.

От витамините съдържа само PP (за здравето на нервната система и протеиновия метаболизъм).

Минералният набор е малко по-разнообразен:

• здраве на калия и сърцето;

• Калцият е основният строителен материал за костите и зъбите;

• натрий - нормализиране на киселинно-базовия баланс и вазодилатиращо действие;

• подновяване на фосфора - клетка и мускулна активност.

Но може би най-интересна е особеността на самата картофено нишесте, съществуваща в две форми - проста и устойчива (и двете принадлежат към сложни въглехидрати):

• Обичайното е лесно смилаемо, преобразувано в глюкоза и зарежда тялото с енергия;

• Устойчиво на повечето ензимни процеси нишесте, преминава през храносмилателния тракт практически непроменено до дебелото черво, където по време на сложните реакции той става хранителна среда за благоприятна микрофлора и случайно образува продукти на вторичното храносмилане, блокира усвояването на токсините в кръвта и подобрява смилаемостта на минералите вещества от всички храни.

Все още устойчивото нишесте е известно за нормализиране нивата на кръвната захар и повишаване на чувствителността на тялото към инсулин и особено дългосрочният ефект се запазва, ако използвате нещо хладно със скорбяла (например пудинг) за закуска - тогава захарта ще бъде намалена до най-вече след вечеря.

Принадлежността на цялото нишесте към един или друг вид е нестабилно - в храната, съдържаща нишесте (картофено пюре на гарнитура), проста нишесте преобладава при охладена или стайна температура (картофена салата) - устойчива.

Дори бананите са нестабилни - тъй като узряването, устойчивостта на нишестето се превръща в смилаем.

Най-яркото и най-стабилно използване на картофено нишесте е очевидно за стомашно-чревния тракт:

• Обвиващото свойство прави нишестето полезно за гастрит и язва - стените на стомаха са защитени от дразнещи вещества от храната и от действието на стомашния сок (чиято киселинност между другото го нормализира);

• противовъзпалителните, регенеративните и хемостатичните свойства също са важни при горните заболявания, плюс те служат за предотвратяване на много сериозни проблеми с червата.

Как иначе е ползата от картофеното нишесте

Напитките върху картофеното нишесте са многостранни:

• Забележително и за дълго време утолява жажда и дори гладък глад;

• Установяване на отнемането на излишната течност от тялото;

• дори онези, пияни в големи количества, не предизвикват появата на оток.

Скорбялата притежава свойството да активира синтеза на витамин В2 (предпазва очите от слънцето, подмладява кожата, изцелява черния дроб).

Редовното използване на нишесте предотвратява склеротичните промени, тъй като намалява нивото и организира транспортирането на "вредния" холестерол от организма.

Как да избирате и консумирате картофено нишесте с полза

За да се определи качеството на скорбялата е лесно - тя е ронлива, без бучки, ако се задължавате да разтривате щипката между пръстите си - ще се чуе леко гърло.

Теоретично срокът на годност може да достигне 5 години, без да губи повечето от качествата.

И винаги на опаковката на продукта можете да намерите името на вид картофено нишесте, има три от тях, използвани в хранително-вкусовата промишленост и готвене:

• сортовете "extra" и "higher" се характеризират със снежнобял цвят и почти пълна липса на мирис. И те се оценяват за зрялост, т.е. според максимално допустимото количество нишестени гранули за 1 dm2, които са изхвърлени от размера на общата контура на полупрозрачния въздух на продукта. В тези разновидности те са съответно до 60 и 280.

• клас "трети" може да има сивкав нюанс, малко кисела миризма и зърнестост до 700.

Естествено, за вкусна домашно готвене, се препоръчва да изберете първите две разновидности.

И е много важно да се каже за модифицираното нишесте, което се използва в хранително-вкусовата промишленост и готварството на равна нога с факта, че се обработва минимално.

От една страна, картофите принадлежат към най-популярните култури, които могат да бъдат означени като "ГМО". Той активно се отглежда на планетата и се използва широко за храна.

Но ако на опаковката на скорбялата се казва, че тя е модифицирана, то няма никаква връзка с експериментите на учените с генетични кодови кодове.

Променен, в този случай означава, че нишестето, с помощта на определени технологии, даде някои свойства. Например, направи го по-ронливи и без мирис (за бакпулвер) или добре набъбване (за кетчупи).

При етикетирането на храните, различни картофено нишесте се скриват под имена като E1400 и E1404.

Всичко, което съдържа нишесте в значително количество храна (включително картофи), се препоръчва да се използва сутрин, като се дава на тялото време и енергия, за да се абсорбира напълно.

Препоръчителната дневна консумация на картофено нишесте е 50 г, която можете да измерите 1 трапезария и 2 чаени лъжички от продукта.

Всичко, което съдържа картофено нишесте, трябва да ядете, да дъвчете напълно, тъй като процесите на разцепването му започват в устата на човек.

За пълното асимилиране на нишестето тялото не трябва да е лишено от витамин В, но в същото време асимилацията на нишестето затруднява практически всяка комбинация от него с други продукти. С изключение на зеленчуци и плодове.

Това е същата печена картофи, е по-полезно да се яде със салата от краставици с домати, а не със сочен шницел. Целувка е по-добре да не пиете коктейл.

Каква е вредата от картофеното нишесте

Излишната краткотрайна консумация на нишесте няма да причини много вреда, но ще удари храносмилателния тракт, причинявайки дискомфорт в стомаха, увеличаване на производството на газ и запек.

Също така, за да избегнете повреда на картофеното нишесте за фигурата, трябва да следвате количеството, консумирано от количеството му, ако сте пристрастени към наднорменото тегло.

Независимо от факта, че модифицираните сортове нишесте не носят заплаха от ГМО, те не си заслужават да използват - те могат да забавят храносмилането и (макар и да не е доказано 100%) с течение на времето стените на съдовете да са по-тънки и по-крехки.

Това е теоретично, че много продукти на магазина са потенциално вредни, но може да бъде утешение, че съдържанието на модифицирано нишесте в тях обикновено е минимално.

И дори да го използвате в дома кухня не трябва да се превърне в нещо лошо, в крайна сметка, последните отрицателни за сърдечно-съдовата система свойства все още са съмнителни.

Също така, според някои изследвания, има вреда от картофено нишесте, което е било подложено на силно нагряване (например ако е в хляба на нещо изпечено или просто като пържени картофи), след такова третиране той може да наруши защитата на клетките от свободните радикали (молекули без един електронен, който те отнемат от пълноправни молекули), което притиска тялото към преждевременно стареене и увеличава риска от рак.

Share:
Comments