Увреждане и полза от кръвта наденица. бомба с хемоглобин за

Кървавата наденица е специален тип месен деликатес, чиято основна съставка е кръвта от едър рогат добитък. Това ястие е известно на хората в продължение на един век и в един момент се ползва с голяма популярност сред номадските народи.

И така, каква е стойността на кръвта? Каква е неговата употреба и има ли някаква вреда?

Малко история

От дълго време хората уважаваха кръвта. Едно от първите препратки към използването на кръв в храната ни кара на спартанците. В онези дни черното ухо беше популярно. Точната рецепта, за съжаление (или за щастие), не е запазена, но със сигурност е известно, че това е една капсула от кръвта, доста гадна. Смята се, че като опитала тази супа, Спартанът няма да се уплаши в битка и всяка битка ще свърши до края.

По-късно кървавото ухо беше преобразено и започна да изглежда като кървав салам. Ако разчитате на източници, то се различава от супата само с нейната консистенция и добавени тонове на вкус под формата на подправки, мазнини, зърнени храни и др. Получената каша започна да се излива в изчистеното животинско черво и да се вари. Такъв беше предшественикът на известната "кръвна клетка".

Ястия от кръв са широко разпространени в различни страни днес. Например, в скандинавските страни палачинките са изработени от кръв, а съвременните европейски ресторанти предлагат на посетителите кръвни пудинги.

Що се отнася до кръвта колбаса, днес има много рецепти и вариации на подготовката му. Те се различават не само в пропорциите на подправките и съставките, но и в националния вкус, защото кръвният колбас е известен и обичан не само в Русия и Украйна, но и в Германия и Испания. Също така е интересно, че на Канарските острови любим деликатес е сладкото кръвно месо. Той се приготвя с добавяне на ядки, стафиди, сушени плодове и се нарича морсила.

Някои наземни кучета ревностно съхраняват специални семейни тайни за приготвянето на деликатеси, а самият сандък се превръща в гостоприемник, дори на светски партита и изискани банкети.

Хранителна стойност на кръвта

Кървавата наденица може да бъде приписана на продукти със средно-висока калорична стойност. Енергийната му стойност варира от 250 до 400 калории на 100 грама, в зависимост от съставките. Кървавата наденица е добър източник на витамини от вида B, особено витамин B3 и B12 и витамин D. Сред компонентите можете да определите високо съдържание на желязо - 100 грама колбас съдържа около 35% от дневната доза. Също така има значителен дял селен, фосфор и калций.

Но имайте предвид, че в допълнение към полезните компоненти, наденицата съдържа повечето наситени мастни киселини (около 67% от дневните човешки нужди), холестерол (40%) и натрий (34%).

Ползите от кръвта колбаса

Връщайки се към предимствата на кръвта, на първо място, трябва да се отбележи, че употребата му в храната има благоприятен ефект върху нивата на кръвта и хемоглобина в кръвта. Това се дължи на богатото съдържание на витамини от група В, които на свой ред действат в човешкото тяло като мощен антианемичен агент не само за хората, но и за животните.

Кървавата колба също съдържа голямо количество протеин. Отдавна не е тайна, че протеинът е пряко свързан с изграждането на мускулни влакна и помага за укрепването на ноктите и косата. В допълнение към сградната естетическа функция протеинът е незаменим източник на енергия за живия организъм.

Благодарение на съдържанието на селен, кръвният колбас е полезен за човек чрез стабилизиране на щитовидната жлеза. Също така помага за подобряване на имунната система и предотвратява развитието на ракови заболявания.

Но елемент като фосфорът помага за укрепване на костите и хрущяла.

Можете да оформите по рафтовете на магазините за дълга употреба време на микроелементи, които се съдържат в пудинг, но всички тези положителни аспекти избледняват значително преди действието на желязо, което съдържа лъвския дял от тук. Първо, желязото се абсорбира добре в тялото, защото има двувалентна форма. Тя е тази характеристика го прави стане кървавица отлични алтернативни лекарства, които са широко използвани в борбата срещу желязодефицитна анемия. Проучванията показват, че системно прилагане на кръв наденица, в кръвта се увеличава броя на червените кръвни клетки и се регулира метаболизма. И въз основа на това, кървавица, ще бъде неразделна част от хранителния режим на хората, които се възстановяват от травми и тежка загуба на кръв, след като химиотерапия.

Също така забележима полза от кървавата наденица може да бъде доведена до жените по време на бременност, защото когато плодът започне да расте активно, тя черпи своята жизненост от майчиния хемоглобин. Съответно жените в положението доста често страдат от анемия.

Увреждане на кръвта

Разбира се, кръвният колбас е полезен за човек, главно поради масата на естествените елементи в състава му. Но не забравяйте, че този продукт може да причини и отрицателни последици.

Така че употребата на кръв наденица е вредна:

• Хората с наднормено тегло. В допълнение към калоричното съдържание на продукта, теглото на човек може да бъде повлияно от голямото количество протеин, споменато в предишния раздел. Всъщност неразграденият протеин се превръща благоразумно от човешки черен дроб в мазнини, който се отлага "за дъждовен ден".

• Хората, които са диабетици в риск или имат захарен диабет от някаква степен. Първо, използването на наситени мастни киселини, които се съдържат в наденичките, се счита за един от основните фактори за развитието на диабет тип 2. И второ, те имат способността да влияят върху проходимостта на кръвоносните съдове, което е много неблагоприятно за състоянието на хората, засегнати от това заболяване.

• Лица, които имат анамнеза за чернодробно заболяване. Отново, голямо количество мазнини може да влоши състоянието на лице, страдащо от чернодробни заболявания.

• Пациенти с стомашно-чревни проблеми. Кървавата наденица се смята за доста сериозна храна за стомаха

Друго нещо, което си заслужава да обърне специално внимание е, че съставките на кръвта са сами по себе си продукти с кратък срок на годност. Следователно, остарялата кръвна наденица може да причини сериозно отравяне.

Сериозно увреждане на здравето може да донесе и неправилно приготвен деликатес. В този случай, наденицата може да служи като паразитна бомба. И още повече, трябва да сте сигурни, че наденицата е направена от кръвта на здрави животни. Следователно, тя си струва да купувате само от доверени продавачи.

Обобщавайки, виждаме, че кръвната наденица може да бъде включена във вашата диета като редовен деликатес само ако няма директни противопоказания. Но не пренебрегвайте чувството за пропорция, защото едно здравословно състояние на колбаси не може да бъде коригирано. По същия начин трябва да се отбележи, че ако чувствате силна отвращение и неприязън към това ястие, тогава не е необходимо да принуждавате тялото си редовно да консумира кръвна наденица - нищо добро, поне емоционално, което няма да донесе. Всяка храна трябва да донесе удоволствие.

Share:
Comments