Пепелта е плод, плод или зеленчук? тайните на мистериозен

Веднага щом наричат ​​ароматния пъпеш!

Голямо горски плодове, пъпеш, пъпеш, сладък зеленчук. Укротилият културен пъпеш успя напълно да обърка учените с тайнствеността му. Просто се досещате: сладко, но не и плодово, на хребета расте, но не и зеленчук, с кости, но не и зрънце. Коя е тя, пъпешът е плод, плод или зеленчук?

Как да расте пъпеш

Учените не случайно не могат еднозначно да класифицират пъпеш. Освен това, според вида на стъблото растението е ежегодна трева и се отглежда като пеперуда. Най-близките роднини на пъпеша са зеленчуци (тиква, краставица), плодове (диня), тревисти пълзящи растения (луфа или растителна гъба).

Пепелът расте на пъпеша. Тя има дълга тревиста стъбло от два до четири метра дължина и мощна кореновата система, задълбочена в почвата на метър, а отстрани - два метра.

За да направите пъпеш плодоносен, трябва да създадете определени условия: добро осветление, сух въздух и температура на въздуха от 25 до 38 градуса. Поливането на растението трябва да бъде умерено, но редовно. Сухотата на почвата няма да унищожи растението, но няма да повлияе на вкуса на плодовете към по-добро.

Вкусът на южния пъпеш е сладък, ароматен, захар. Най-често срещаното разнообразие от "торпедо" е много вкусно и се радва на заслужена любов към руснаците. От другите сладки пъпеши в Централна Азия, сортовете са сортове като "Zardy", "Khandalyaki", "Ameri".

Пъпеш - културно растение, което се получава само чрез размножаване. Първите изображения на пъпеши се намират върху египетските предмети на живот и изкуство. Учените обаче не успяха да открият директните предци на модерния пъпеш. Дивите пъпеши растат днес на територията на Северна Африка, в Индия и в северозападната част на Иран. Плодовете на тези растения са неподсладени и вкус като краставици, което прави още по-трудно класифицирането на пъпеш. Това плодове, плодове или зеленчуци - въпросът все още е релевантен.

До днес са създадени по-малко северни сортове, които обичат топлината. Те не са толкова сладки, но търпят хладен климат. Плодовете от зрели пъпеши, в зависимост от сорта, могат да тежат от няколко грама до 16 или дори 20 килограма.

На един ствол може да узрее от седем на две или три копия. Те имат красива кръгла форма, наподобяваща сфера или цилиндър. Цветът на пъпеш плодове варира: те могат да бъдат жълто, кафяво, бяло и дори райско зелено.

Хипотеза едно: пъпешът е плод

Така че искате да се обадите на пъпеш плод. Той е сладък, сочен, забележително вкусен в състава на леки плодови салати. Както във всеки плод, пъпешът съдържа много полезни витамини и минерали: аскорбинова и фолиева киселина, силиций, желязо, магнезий, натрий.

Но плодовете са растения, плодовете на които растат главно на дървета, по-рядко на храсти. Пъпешът е удобно разположен на земята, като зеленчук или зрънце. И стъблата са тревисти, така че по "класификация на плодовете" очевидно не е подходяща. На въпроса "Пъпешът е плод, плод или зеленчук?" Трудно е да се даде недвусмислен отговор. Но едно нещо е ясно: очевидно не е плод, въпреки сладкия вкус, плодов аромат и сочна плът.

Хипотеза 2: пъпешът е зеленчук

Странно е да мислим за пъпеш като зеленчук, но за биолозите подобно определение е логично. Факт е, че ядливите плодове, които дават на тревните растения (всъщност билки), се наричат ​​зеленчуци.

Най-близките роднини на пъпеша са сочна здрава краставица и оранжева пъпеш. В полза на "растителна класификация" и фактът, че японците, например, растат вкусни, но не сладки разновидности на пъпеши и да ги използват под формата на зеленчукови ястия, говори.

Ако сте дълбоко ориентирани към въпроса какво е пъпеш - плод, плод или зеленчук, тогава от гледна точка на биологията можете да дадете следните аргументи в полза на зелената теория:

• Листата от пъпеши са много подобни на листата на краставици по форма и текстура на повърхността;

• цветът на цветята и размерът им в краставицата и пъпеша са еднакви;

• Подобно на краставицата, кореновата система на пъпеш се развива в ширина, не толерира трансплантацията, тъй като корените лесно могат да бъдат ранени.

Ако сравним краставицата с краставица и пъпеш

Пъпешът има подобни биологични признаци не само с краставица, но и с тиква, тиквички и дори дини. Мистериозни растителни учени, приписвани на класа тиква. Но само за да решим по някакъв начин проблема с класирането на пъпеш плодове. Съдейки по биологичните особености на пъпеша, това е най-близкото нещо за зеленчуците. Въпреки това, за изчерпателен отговор на въпроса, че има пъпеш - плодове, плодове или зеленчуци, сходството на биологичните признаци очевидно не е достатъчно.

Динята, във всеки случай, не се отнася за зеленчуците, но има общи признаци с пъпеш. Освен това не е ясно какво да се прави със сладка, сочна и ароматна плът: това очевидно не е знак за зеленчуци.

Опитите да се намери компромис доведе до използването на неясни определения за пъпеши. Например, поради атипична сладост и активно използване в готвенето, пъпешът има името на десерт зеленчук. В допълнение, плодът на пъпеш се нарича тиквина, както и фалшиви плодове. Какво е пъпеш - плодове, плодове или зеленчуци?

Трета хипотеза: един пъпеш е зрънце

Хипотезата, че пъпешът е зрънце, също има право да съществува. Някой смята, че това са точно такива. Кой активно защитава принадлежността на пъпеши към зеленчуци.

В полза на класирането на пъпеш от пъпеш, няколко точки показват:

• Както всички ягоди, които могат да се консумират, пъпешът е много сочен;

• расте на земята, като много плодове (ягоди, ягоди, къпини, лимони);

• има приятен сладък вкус;

• има всички признаци на зрънце: тънка коричка, сочна среда и твърди семена вътре.

Последният атрибут се отнася и за плодовете. В този смисъл разликата от плодовете от плодовете е размерът на плодовете и тяхното образуване единствено върху клоните на едно дърво или храст. Що се отнася до пъпеша, това е култура на пъпеш. Като диня се нарича гигантски плод или фалшив орел.

Важна точка в определянето на какво е пъпештова е плодове, плодове или зеленчуци, има размера на плодовете и броя на семената. За разлика от истинските плодове, пъпешът е истински гигант. Тази заслуга обаче принадлежи изцяло на животновъдите, които в продължение на много векове и дори хилядолетия са постигнали този резултат. В допълнение, пъпешът има много повече семена, отколкото обикновените плодове.

Това е, че пъпеш не е съвсем ягодоплодни. Оказва се, че растението има биологични признаци на два основни вида плодове: зеленчуци и плодове. Оттук и амбивалентните опити да се дефинира пъпеш като пъпеш (растителна класификация) или фалшива (класификация на плодовете).

Като цяло, за средния потребител, отговорът на въпроса какво е пъпеш е плод, плод или зеленчук. Основното е, че сладката сочна каша е много вкусна, освен че е полезна.

Чем полезна дыня

Пъпешът има сладък, леко пикантен вкус, напомнящ на свежестта на краставицата и тиква. Кожата на плода е груба и плътта е нежна и сочна. В зависимост от сорта, пъпешите се различават в сладостта и плътността на целулозата.

Предимствата на пъпешите се обясняват с неговия химичен състав. В пулпата на пъпеша, която е важна за човешкото здраве, включително мощни антиоксиданти и имуномодулатори:

• аскорбинова киселина;

• Фолиева киселина;

• аминокислотный комплекс;

• витамин комплекс (витамини А, Е, практически цялата група В);

• микро- и макроматериали, включително силиций, цинк, кобалт, желязо, фосфор, манган, йод, магнезий, сяра, натрий, калий, хлор;

• органични киселини.

Пъпешът се справя добре с подуване и възпалителни заболявания на пикочно-половата система, помага на тялото да победи студа, има мек, слабително действие върху червата, помага да се отърве от токсините и да нормализира храносмилането.

Хората, които редовно ядат парчета пъпеш, рядко страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и храносмилателните органи. Пепел е предотвратяването на атеросклероза, уролитиаза, патология на щитовидната жлеза. В допълнение, поради въглехидратите, съдържащи се в въглехидратите, се стимулира мозъчната активност.

Пепелта едновременно помага на мозъка да работи добре и успокоява нервната система, помага да се отървем от безсъние и раздразнителност. Много полезни десерти за бременни жени. Поради високото съдържание на фолиева киселина в тялото на бременната жена се образува нормална плацента, а във феталния организъм - нервна система без патологии.

Как да ядем пъпеш

Самият прекрасен и загадъчен пъпе е прекрасен пълноценен десерт. Ето защо не се препоръчва да се яде след обилен празник: в стомаха ще е трудно да се преработи захарта, наситена със захари. Не можете да ядете пъпеш и на празен стомах.

Най-правилната опция е да се използват резени на пъпеши два часа след основното хранене. Това ще бъде вкусна, здравословна и питателна закуска.

В допълнение, пъпеши могат да бъдат приготвени различни десертни ястия, салати, сладкиши, конфитюри, конфитюри, компоти. Всичко зависи от това как се възприема пъпешът - като зрънце, плод или зеленчук.

Тук например е чудесна салата с пъпеш, в която се явява като зеленчуков компонент, въпреки сладкия вкус.

съставки:

• 2-3 листа салата;

• двеста грама пъпеш;

• шест парчета царски скариди;

• супена лъжица зехтин или синапено масло;

• една супена лъжица сусам;

• една чаена лъжичка бял балсамов оцет (по желание).

Готвенето е много проста.

Пъпешът трябва да се нарязва на малки кубчета, да вземеш салата с ръцете си, да свариш скаридите в осолена вода. Смесете всички съставки, напълнете с масло и оцет превръзка, докато сервирате украсете с вдлъбнатина.

Необичайният плод на пъпеш е истинско произведение на изкуството за подбор. Благодарение на усилията на древните животновъди, ние днес се наслаждаваме на прекрасния вкус и неповторимия аромат на тиквата лъжа.

Share:
Comments