Магическо пуешко месо: полза и вреда на "испанското пиле".

Ценното пуешко месо е скъпо, но има необичаен вкус и многобройни полезни свойства. Хранителните специалисти силно препоръчват да се включи пуйка в храната, а не напразно.

Химически състав и калоричност на пуешко месо

Турция е най-голямата от всички домашни птици. Възрастната жена може да тежи до 35 кг. Теглото на кланичния труп може да достигне десет килограма, а най-малкият - минимум пет килограма. И всичко това не е само вкусно, но и забележително полезно месо.

Морското месо съдържа следните елементи:

• витамины Е, А, В, К, РР;

• микроелементи желязо, калий, фосфор, йод, калций, магнезий;

• важнейшие аминокислоты лизин, тиамин, изолейцин, гистидин;

• атомно злато;

• влакна;

• протеин.

На всеки 100 грама пуешко месо съдържа 75 мг холестерол. Благодарение на отличната си асимилация, той не уврежда съдовете. Освен това, холестеролът на пуешкото месо пречи на концентрацията на вредни липиди, които идват с храна. Турция е органично включена в метаболитните процеси, обогатява тялото с полезни вещества и предотвратява развитието на опасни заболявания.

На първо място, диетолозите отбелязват огромно количество желязо в пуешкото месо. Употребата на пуйка за пациенти с анемия е много висока. Малка част от продукта може да предотврати развитието на анемия. За сравнение: червеното говеждо месо, което лекарите препоръчват за анемия, съдържа половината съдържание на желязо в пуешкото месо.

Магнезият укрепва сърдечния мускул, а фосфорът е почти толкова, колкото и при рибите. Ето защо калцийът, съдържащ се в пуешко месо, се абсорбира напълно и спомага за заздравяването на зъбите, ноктите и костната тъкан.

Натрият и калият осигуряват стабилна работа на сърдечно-съдовата система, а витамините от група PP и B са необходими за нормалното функциониране на нервната система. И за съдържанието на натриева пуйка надминава говеждо и телешко месо. Уверете се, че голямото съдържание на този микроелемент е проста: опитайте готвената пуйка. Месото ще има солен вкус. Това означава, че няма нужда да се използва много сол, което допълнително увеличава полезните свойства на продукта.

Протеинът в пуешко месо е толкова, че може да се използва като естествено средство за изграждане на мускулна маса. Между другото, тази възможност се използва от много спортисти.

Средното калорийно съдържание на пуешко месо не надвишава 150 kcal. Най-нискокалоричното филе (малко повече от 100 калории), най-високото съдържание на калории в крилата, от което кожата не се отстранява (190 калории). Между другото, месото без птици, лишено от кожа, става по-малко мазнини и калории.

Ползи от пуешко месо

Белтъкът трябва да се доставя ежедневно в човешкото тяло. Нормата на протеина за здрав организъм е 1 грам на килограм телесно тегло. Турция е идеален източник на естествен протеин, необходим за поддържане на нормалната мускулна маса. Ето защо, между другото, ползите от пуешко месо за бременни жени и деца са особено големи.

Продуктът се абсорбира лесно, без да причинява тежест в стомаха. Полезни свойства на Турция в следните:

• осигурява оптимално ниво на хематопоеза;

• нормализира метаболитните процеси;

• понижава холестерола;

• стимулира обновяването на клетките;

• активира работата на мозъка;

• нормализира ендокринната система;

• предотвратява развитието на атеросклероза;

• е показан за хипертония и остеохондроза;

• благоприятно засяга сърцето, кръвоносните съдове, нервната система;

• укрепва ставите и костите;

• помага да се отървете от депресия и безсъние;

• предотвратява по-ранното стареене;

• Укрепва мъжката сила, показва се с намалена сила.

Това е полезно за месо от пуйка на тези, които искат да намалят теглото си и затова е незаменим за затлъстяването. Белтъчината ще осигури енергия и ще се насити за дълго време, а отсъствието на въглехидрати ще помогне за започване на процесите на мастно разлагане. Оптимално комбинирайте пуйка с листни зелени зеленчуци.

Има доказателства, че пуешкото месо предотвратява развитието на рак поради високото съдържание на антиоксидантни вещества. Следователно, тези, които имат предразположеност към това ужасно заболяване или просто наблюдават здравето, трябва да включват пуйка в своята диета.

Свежият бульон, приготвен от пуешко месо, има здравословен ефект върху здравето. Той може да се яде и при първите признаци на вирусно заболяване и по време на възстановителния период след остра респираторна вирусна инфекция или операция, както и при всяко неразположение. Наситени с витамини и микроелементи, отвара действа като естествено безопасна енергия, дава сила, връща добро настроение.

Турция месо в бебешка храна

Бързото нарастване на мускулната и костната тъкан, развитието на нервната система и мозъка, които се появяват в детството, изискват специално хранене. Месото от Турция съдържа точно тези витамини, аминокиселини и минерали, които са много необходими за разрастващия се организъм. Така че използването на пуешко месо за деца и тийнейджъри е безценно.

При алергията на пуешки протеини е изключително рядко. Следователно, практически няма никаква вреда от пуешкото месо. Това е особено важно, когато става дума за бебетата, които получават първото примамка за месо. Педиатрите препоръчват наклонни към алергични прояви на деца да ги марят от Турция, за да предотвратят отрицателните реакции на имунната система.

Вторият важен момент е отличното асимилиране на ястия от Турция. Месото не претоварва храносмилателния тракт на тънките черва, но ще даде на тялото пълна полза. Основното е да готвите пуйка правилно, използвайки пара или тенджера. Можете да комбинирате месо с картофено пюре от варени зеленчуци: картофи, тиквички.

Децата, по-възрастни от периода на активен растеж на мускулите и костите, също са много важни за готвенето на пуешко месо. Тя ще осигури нормален растеж на скелета, развитие на мозъка и нервната система. Освен това пуйката ще засили имунитета и ще се превърне в превантивна мярка за вирусни заболявания по време на грип и настинки.

Увреждане от пуешко месо

Напълно безопасна пуйка и за възрастни тяло. Все пак трябва да си спомняте за потенциалната опасност, която винаги е запазена за страдащите от алергии. Месото от пуйка на тяхна вреда, като правило, не носи, но има изключения. Може би, индивидуалната нетолерантност е единствената забрана за употребата на "испанско пиле".

Междувременно има определени ограничения, които трябва да се имат предвид. Така че, не яжте много протеини за хора, които страдат от следните заболявания:

• бъбречна недостатъчност;

• подагра;

• уролитиаза;

• хипертония.

Факт е, че протеиновата храна претоварва бъбреците. Поради това е важно за нефролозите да намалят количеството протеини, които влизат в организма. Не е необходимо напълно да се изоставят пуйките на пациенти с хипертония. Независимо от това, винаги е важно за тях да запомнят необходимостта от намаляване на количеството сол и мазнини. Това е, готви главно гърди и да се сливат чисто символично, само да засили природата на соления вкус на това месо.

Най-голямото количество мазнини съдържа кожата на птицата. Ето защо всеки, който се стреми към здраве и дълголетие, специалистите по хранене препоръчват да се отстрани преди готвене.

Освен това е важно да се помни опасността от заразяване на птиче месо със салмонела. Това означава, че трябва да се обърне голямо внимание на топлинната обработка, особено когато става дума за храна за кърмачета.

Share:
Comments