Готварска сол и морска сол: полезни или вредни? в какви дози

Досега споровете не са се понижили дали солта е вредна или полезна.

Натриевият хлорид може да бъде полезен или вредни за организма.

Тук не е в неговите свойства, а в обема, който влиза в тялото с всички използвани храни.

Сол: състав, разнообразие, както се прилага

Хранителната сол е естествен хранителен продукт, който има естествен произход. В смачкана (търговска) форма се състоят от малки бели кристали. В допълнение към натрий и хлор, тя има наличието на други минерали като: магнезий, калий, калций, желязо, манган, мед, селен, флуор, цинк.

В зависимост от смилането се произвеждат няколко типа:

малък - разтваря се сравнително бързо, обичайно се добавя към готови ястия (закуски, салати).

централен - използвани по-често за триене на месни продукти (сух вид осоляване), при печене или пушене на риба, при консервиране и мариниране на зеленчуци.

голям - при подготовката на първите ястия, месото, зърнените култури, при осоляване на рибата.

Приложното поле на солта е доста обширно:

Домакински: помага за борба с насекомите в помещението, запазва свежестта на разкъсаните цветя, е добър почистващ препарат за повърхности на кухненска повърхност, дренажни системи, прибори, облекчава ръждясала плака, добавя се към праха при пране на прането.

Кулинария: Използва се като подправка за храна.

Медицина: за лечение на настинки, заболявания на опорно-двигателния апарат, за подготовка на медицински решения.

Химическа промишленост: за производство на хлор, каустик и калцинирана сода, водород, синтетична смола, торове.

животновъдство: се използва като фуражна добавка.

козметологията: солта е част от мехлеми, шампоани, кремове. В много козметични процедури, използвани за засягане на косата, кожата, ноктите.

На рафтовете на магазините можете да намерите сол:

камък - има естествен произход, се състои от големи сиви кристали.

готварска книга - Смачкана и избелена индустриална сол.

"Екстра" - в състава съдържа само натриеви йони без наличието на други елементи. Това е най-малко полезно сред всички видове.

йодирана - продукт, с въвеждането на йод. Тя се нуждае от повече от половината от населението на страната, тъй като това е липсата на йод, който често причинява много заболявания.

Ниска натрий, когато около 30% натрий в продукта е заменен с калий и магнезий.

морски - се счита за най-полезният вид сол, тъй като в състава му освен обичайния хлор и натрий са йод, магнезий, сяра и техните съединения. Този състав дава на продукта специфичен вкус.

екзотичен - зелен, сив, хавайски червен, пушен френски, хималайски розов. Всички тези видове сол нямат лечебни свойства и са подходящи само за въвеждане на разнообразие в ежедневната храна.

Сол: какво е добро за тялото

Солта за нормална дейност на тялото ни е просто необходима. Човешкото тяло е почти 70% вода. Само солта може да поддържа водния баланс на нормално ниво.

Недостигът на сол може да доведе до повреда на много органи и техните системи, Състои се от два вида молекули: хлор и натрий. Хлорът е необходим, когато тялото синтезира солна киселина, която се съдържа в стомаха. Молекулите на натрий в нервната, костната и мускулната тъкан допринасят за координираната активност на органите.

Солта участва във всички метаболитни процеси. Той е в състояние да поддържа необходимото осмотично налягане в концентрирани клетъчни разтвори. Благодарение на тази активност всяка клетка има необходимото количество полезни вещества.

Солта е един от най-добрите консерванти. Тя забавя или напълно спира развитието, възпроизвеждането на патогенни микрофлора в храните.

Ползите за здравето от използването му като външно средство за защита са безценни:

• каша от него облекчава болка, възпаление и сърбеж, докато хапещи насекоми.

• Баните помагат за укрепване на ноктите.

• Изтриването с решение на кожата на лицето ви помага да се отървете от акнето.

• Промиването на гърлото и инхалацията помага при настинка.

Нашето тяло не е в състояние да формира натрий независимо. Приемането му отвън (с храна) е много важно за здравето. Но ползите за тялото ще бъдат очевидни само ако получената сума не надвишава нормата.

Сол: каква е вредата за здравето

Човешката потребност от натриев хлорид е само 8-10 грама на ден. Този стандарт включва сол, добавен в приготвянето на храна и сол, който се намира във всички храни. Често общият брой пъти надвишава нормата. Важно е да запомните как "хитър" този продукт е и каква вреда носи:

• за храносмилателната система: може да причини гастрит и стомашни язви.

• За очите: може да причини катаракта.

• За кръвоносната система:

- води до натрупване на течност. Поради увеличението си, натоварването на системата се усилва няколко пъти.

- Увеличава се крехкостта на стените на съдовете.

• За нервната система: развива се атеросклерозата на съдовете в мозъка. Най-ужасното му последствие е инсулт, който често води до смърт.

• За ставите: тяхната гъвкавост е значително намалена. Има силна болка при ходене, подуване и реакция на промените в атмосферния въздух.

• За костите: деминерализация на костната тъкан - развитие на остеопороза. Увеличаването на крехкостта на костите причинява чести фрактури.

• Ефект върху телесното тегло. Увеличаването на приема на сол води до възбуждане на апетита, натрупването на течност в организма, инхибира мастния метаболизъм. Хората, които искат да запазят фигура или се опитват да отслабнат, трябва да се сведе до минимум.

отбелязано ефектът на солта върху повишаването на кръвното налягане, Промяната в неговото четене към увеличението води до увеличаване на натоварването върху сърдечно-съдовата система, промени в качеството и зрителната острота. Често излишъци от сол са причина за образуването на камъни в бъбреците, жлъчния мехур и неговите проходи.

Доказана връзката между количеството приема на сол и психоемоционалното състояние на човек, Дефицитът му води до развитие на депресия, влошаване на редица нервни и психични заболявания.

Разбира се, пълният отказ от сол е неприемлив. Но много здравословни проблеми могат да бъдат избегнати чрез минимизиране на съдържанието му в храната.

Сол за деца: полезна или вредна

Солта е специфичен продукт, който е в минимални количества във всички видове бебешка храна. Той се съдържа дори в кърмата. Количеството сол в него е само 7 mmol / l (например, кравата съдържа 25 mmol / l).

Необходимостта от организъм на децата в солта е минимална. В много продукти тя е в естествена форма. Ето защо, ако детето получи храна без добавяне на сол, детското тяло няма да забележи отсъствието му.

По препоръка на педиатър е възможно да се инжектира сол в диетата на бебетата след 1,5 години. Ако обемът му е в границите на нормата, тогава солта се възползва само от:

• регулира метаболизма на водата и солта;

• стимулира активността на бъбреците.

Превишаването на дневното изискване за сол ще навреди на здравето на бебето. Възможно влошаване или развитие на някои заболявания:

• нарушение на бъбреците;

• Нарушаване на метаболизма на водата и солта;

Развитие на хипертония;

• нарушение на метаболизма на мазнините.

Първите признаци на изобилие от сол могат да бъдат забелязани от появата на подпухналост по лицето, особено сутрин. Това се дължи на собствеността на солта да задържа вода.

Присъствието й в храненето на децата е по-скоро навик на родителите, отколкото необходимостта на самите малчугани. Не бързайте да добавяте сол към детските ястия.

За бременни и кърмещи майки: вреди на сол

Повлияването на солта е известно дълго време. За бременни или кърмещи майки този продукт има ограничения. Злоупотребата със сол води до:

• повишено натоварване на бъбреците, сърцето, черния дроб;

• отслабване на интензивността на кръвния поток;

• повишаване на кръвното налягане.

Заболяването не се прилага само върху тялото на една жена, но опасността е скрита и за бебето. Ако майката кърми, съдържанието на сол в млякото също се увеличава. Проникването на сол в нероденото дете е чрез кръвта на майка му.

По време на бременност и лактация, използвайте само обичайното количество сол. Диета без сол може да бъде предписана, ако има установен бъбрек, сърце, черен дроб, хипертония в майката.

За да се намали рискът от усложнения и влошаване на здравето от прекомерната наличност на сол, лекарите препоръчват по-често използване на йодираната форма.

морски соль: в чем ее отличие, когда она приносит пользу, а когда вред

Между обичайната обикновена сол и морска сол има разлики, въпреки че тези продукти имат подобен вкус и основната съставка на тези соли е натриевият хлорид.

Основните разлики между морската сол са:

• метода на производство. Тя се формира от изпарение от водата естествено (слънцето) и отива без участието на човек.

• Химическо третиране. Никога не се подлага на избелване и изкуствено изпарение от водни тела.

• Съдържанието на минерали и микроелементи: тяхното присъствие е значително по-високо в сравнение с другите видове продукти.

Съставът на морските солни видове, включително голям брой елементи, е от полза за човешкото тяло:

• Положително повлиява кожата;

• Подкрепя работата на вътрешните органи и техните системи;

• помага за поддържане на имунитета;

• използвани за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, стомашно-чревната, ендокринната, нервната система;

• засяга координираната работа на мускулно-скелетната система, процесите на кръвообращението и метаболизма.

Заболяването от морската сол се проявява, когато дневният прием е надвишен. Фактът, че продуктът има положителен ефект върху тялото, не дава право да се използва без мярка. Високото съдържание на сол може да стане опасно и понякога дори фатално.

Само компетентното и умишлено използване на сол ще донесе безценни ползи за организма, В противен случай човек може да получи сериозни здравословни проблеми.

Share:
Comments