Ghee: добро и вредно за човешкото здраве. как да готвя и

"Течно слънце" се нарича разтопено масло в Индия, в родината на Аюрведа. Векове наред този продукт се използва не само за готвене, но и за народно лечение. Предимствата на разтопеното масло са наистина страхотни, но само ако продуктът е правилно приготвен.

Какво е ghee?

Получавайте ghee чрез специално третиране на маслото. Долната линия е да се получи цялата вода, протеини и лактоза от естествения продукт на кравата. В резултат на това се получават силно концентрирани животински мазнини, без вредни примеси.

Пригответе ghee може да бъде в промишлени и домашни условия. И методите за обработка на конвенционалното масло са значително различни. Ако индустриалният метод включва използването на центрофуга, тогава къщата на домакинята, по очевидни причини, използва метода за нагряване на изходния продукт във водна баня.

В същото време се образува характерна пяна върху повърхността на кометата от разтопено масло, която трябва да бъде отстранена. В нея се съдържа коагулираният протеин. Що се отнася до излишната вода, те просто се изпаряват при нагряване.

За да се постигне идеалният процес на пречистване, някои домакини по-нататък филтрират гей през марля или просто сито, така че да не попадне капка пяна в крайния продукт. Резултатът е ясно, прозрачно, златисто олио, наистина напомнящо за разтопено злато.

Полезни качества на разтопено масло

Почти 100% съдържание на мазнини в готовото топено масло показва висока хранителна стойност. Важно е, че лечението с отопление у дома ви позволява да поддържате оптималното количество витамин D, A и E. Освен това, като премахвате водата и протеините, количеството на тези витамини, което е важно за красотата и здравето, се увеличава.

Основното кулинарно значение на получаване на разтопен кремообразен продукт е да се увеличи срока на годност. В горещ климат това е абсолютно необходимо. Обичайното масло при стайна температура ще се влоши за няколко дни. Ghee ще запази като минимум хранителни и ароматични свойства през годината. Опитните домакини казват, че правилно приготвеният продукт може да стои пет и десет години без гранясване.

Ползата от разтопеното масло е специално познание, което се свързва главно с аюрведа знания. Въпреки това, без него можете да разберете, че продуктът е полезен поради концентрацията на витамини и висока енергийна стойност. И руските лечители също знаеха за ползите от разтопеното масло. Използвайки го, нашите предци предотвратяват рахит, остеопороза, намалено зрение, нарушени метаболитни процеси.

В този случай в редки случаи се казва вредите от разтопено масло, приготвено без технологични смущения. Те са свързани основно със злоупотреба с храни.

Целительные свойства топленого масла

Ако висококонцентрираното масло от краве е подготвено правилно, то може да се използва не само с храна, но и с медицински цели. В народната медицина продуктът се използва като безопасно лекарство, което може да помогне за някои заболявания. Прилага се както външно, така и вътрешно.

Външно прегрятото масло се използва както за масаж, така и за триене на определени части на тялото. Според аюрведа знанието, продуктът е съсредоточен в затоплящата жизнена енергия на слънцето. Използва се по следния начин:

• с чести главоболия, трябва да разтриете малко количество продукт, буквално на половин лъжица, във временния район, телетата на краката, раменете и дланите. Би било добре жените да смазват придатъците;

• Ако често ставите болки, болка в долната част на гърба, маслото ще затопли тялото и ще успокои. За да разтриете малко количество масло, трябва да намерите места, които са най-обезпокоителни;

• При първите признаци на настинка, трябва да разтривате маслото на краката и дланите и да си лягате.

Хората с намален имунитет могат да използват ghee за подобряване на енергията на тялото, да засилят имунните сили, да се борят с депресията и лошото настроение. Ефективността на процедурата се увеличава, ако я правите редовно преди лягане.

Вътре в продукта се използва, ако трябва да подсилите здравето си:

• Подобряване на храносмилането;

• симулиране на производството на ензими;

• нормализиране на обменните процеси;

• отстраняване на дефекти в работата на червата;

• да се отървете от физическа немощ, слабост;

• Подобряване на имунитета.

Вътре в маслото вземете в малко количество - не повече от една чаена лъжичка - след хранене. Аюрведа учи, че ако човек е нарушил храносмилателната система, тогава развитието на многобройни сериозни заболявания е само въпрос на време. Приемането на прегрятото масло бързо, безопасно и ефективно разрешава този проблем, като леко възстановява храносмилателния тракт.

Но за да подсилите имунитета, трябва да ядете маслото на празен стомах, смесвайки се с мед, плодове, ядки или ориенталски подправки (шафран, кардамон, копър, канела). Подправките за една чаена лъжичка от продукта се нуждаят буквално от щипка. За да се подобри ползата от подобен имуностимулиращ агент, той може да се комбинира със свежи млечни продукти, например натурално кисело мляко. Първите резултати ще бъдат видими за 3-4 дни.

Увреждането на разтопеното масло

Въпреки неоспоримите ползи и хранителна стойност на разтопеното пречистено масло, не бива да се забравя потенциалната му вреда. Става дума за чиста мазнина, която може да наруши работата на стомашно-чревния тракт, вместо да го излекува.

В допълнение, мастната ghee е вредна за панкреаса и е опасно за черния дроб. Ако човек страда от заболявания на тези органи, той трябва да откаже да използва масло или да го използва за хранителни цели. Не забравяйте холестерола, който се намира в продукта. Злоупотреба с него - директен път към развитието на атеросклероза и метаболитни заболявания.

Ghee е много калоричен. Ето защо, тези, които искат да отслабнете или страдат от затлъстяване, не можете да използвате продукта. Всички останали могат да използват масло за пържене. Тя не гори, не горчива и има забележителен вкус.

Как да готвя ghee

Подгответе ghee у дома не е трудно. Въпреки това, разпространението, т.е. продуктът с билкови добавки, не е подходящо за тези цели. Необходимо е да се затопли с масло, съдържащо най-малко 82,5% млечни мазнини.

Как да го направите:

1. Нарежете наличното масло на парчета;

2. Сгънете в тиган и поставете малък огън;

3. Веднага след като маслото се разтопи, огънят трябва да се сведе до минимум. Покрийте тигана не може да бъде затворен, в противен случай водата няма да се изпари. Маслото трябва да бъде напоено, варенето е неприемливо. На първо място, цветът на разтопеното масло ще бъде тъмно, а самият той е мътен. Това е нормално;

4. Когато върху повърхността на маслото се образува буйна пенеста капачка, не бързайте да го махнете. Пяната трябва да се утаи сама малко, иначе с нея ще премахнете и изхвърлите твърде много от красивото масло;

5. След като пяната се е уталожила, трябва да се отстрани с шумна;

6. Маслото трябва да се пресява отново въз основа на часовата ставка за всеки килограм от оригиналния продукт. В процеса на умора, не смесвайте маслото с лъжица;

7. Ако през това време се появи пяна, трябва да се отстрани.

Когато маслото стане прозрачно златисто и придобие невероятен орехов вкус, това е готово. Продуктът може да се опъне, след това се изсипва в стъклени буркани. Дръжте разтопеното масло в пластмасови съдове не се препоръчва.

Share:
Comments