Дръжката от целина е лекар в нашия хладилник. какви ползи

Трудно е да си представим привържениците на добро хранене, които не знаят за целина и не говорят за свойствата си. Целина е известна в древна Гърция. Вярно е, че първоначално се носеше като венец на главата и по-късно разпознаваше лечебните му свойства и започна да се използва не само за целите на корекция на здравето, но и просто за храна.

Този зеленчук е съвършено комбиниран с месни ястия, засенчвайки ги с характерен вкус, а в салатите и зеленчуковите ястия се получава невероятен вкус. Удобна целина е и фактът, че не е трудно да се отглежда къщата му в кухнята. Буквално, комплект за първа помощ на перваза на прозореца.

Съдържание и калорично съдържание на стеблото на целина

Най-често ястията използват корена на целина, но се оказва, че много полезни свойства се притежават не само от корени, но и от стъбла с листа. Всичко зависи от разнообразието на растението. Разбира се, всички полезни и вредни свойства са пряко свързани с неговия витамин-минерален състав.

Най-известният факт за целина е, че съдържа нулево калорично съдържание. Всъщност това не е съвсем правилно. Дръжките от целина в 100 грама съдържат приблизително 13-18 kcal. Това е много малко количество както за продукта като цяло, така и за зеленчука по-специално. И нейната нулева калорична стойност се основава на факта, че човешкото тяло харчи много повече калории, отколкото го получава в замяна. Друг забележителен факт е, че стъблата от целина съдържат невероятно количество фибри - около 2 грама на 100 грама продукт. Това има много положителен ефект върху целия процес на храносмилане, който също помага за съществуването на мита, за нулевата калорична стойност на продукта.

Също така, стъблата от целина са доволни от техния богат витамин комплекс. Състои се от витамини А, Е и огромно количество витамини от вида B, и използвайки само 100 грама стъбла на ден, тялото получава дневна норма на витамин С.

Минералният спектър на компонентите е представен от фосфор, магнезий, калий, калций, натрий и желязо.

В допълнение към витамините, минералите и аминокиселините стръкът от целина е богат на етерични масла, които също имат благотворен ефект върху тялото и се използват успешно не само за готвене, медицина, но и за парфюми. И все пак, стъблата от целина са най-мощният афродизиак заради поддържането на етерични масла.

Какви са полезните свойства на дръжката от целина?

Така че, като се вземат предвид много ласкателни отзиви за стеблата на целина, можете да създадете впечатляващ списък на полезните си свойства. Това ще изглежда така:

- укрепване и поддържане на имунната система

— антисептическое действие;

- лек диуретик;

- нормализира чревната функция на червата и метаболизма като цяло;

- естествен антиоксидант;

- насърчава възстановяването на клетъчно ниво;

- намалява кръвното налягане, засяга сърдечно-съдовата система;

- благоприятно въздействие върху мускулно-скелетната система, особено успешно засяга ставите;

- нормализира нервната система, има релаксиращи свойства;

- насърчава активната загуба на тегло.

Зеленчуци за помощ. При какви болести ще ви помогне дръжката от целина.

Системното използване на целината в храната спомага за намаляване на влиянието на различни нервни и стресови фактори върху тялото, което е естествен и много полезен източник на благосъстояние и настроение, което лесно може да бъде споделено с другите. В допълнение, стъблото от целина помага при решаването на такива проблеми като:

- различни уролитиази;

- заболявания на ставите: артроза, артрит, ревматизъм;

- заболявания на сърдечно-съдовата система;

- главоболие. Свързани със съдови и нервни проблеми;

- затлъстяване;

- инфекциозни и катарални заболявания;

- запек;

- заболявания на дихателната система - астма, туберкулоза

- хипертония;

— анемия;

- онкологични заболявания;

- Болести на нервната система.

Използването на дръжка целина за премахване на тревожност

Неговите успокояващи свойства се обясняват с високото съдържание на магнезий. Магнезият не само нормализира работата на нервната система, помага да се справя със стреса, страховете и тревогите, но също така подобрява паметта и вниманието

Целулозно третиране на солеви отлагания в ставите

Смесите, увредени от солените отлагания, губят своята гъвкавост При движенията има неприятни усещания, скърцане и криза. И с това също може лесно да се справи с обикновената дръжка от целина, защото съдържа натрий, което помага да се неутрализира прекомерното влияние на калций и връща костите и ставите на предишното здраве и гъвкавост.

Полза при лечение на бъбречни проблеми

Но поради голямото съдържание на вода в зеленчука, стъблото от целина помага да се справи с различни уролитиази. Естествено, преди началото на курса на лечение е необходимо да бъдат изследвани от специалисти, тъй като неконтролираното използване на целина може да предизвика движение на камъни и пясък, което може да доведе до необходимост от хирургическа интервенция.

Целули и талаш талията: как да се справят със затлъстяването?

По-рано вече обсъдихме съдържанието на нулеви калории на стеблото на целина. На този принцип се основава борбата срещу наднорменото тегло. Хранителните специалисти потвърждават, че само седемдневната диета, която се основава на ежедневната употреба на поне една чиния, съдържаща целина, напълно помага да се справите с наднорменото тегло и допълнителните сантиметри. Особено полезно е една целина супа и салати от пресни целина стъбла. Това е типът диета, която се препоръчва на пациенти, които се нуждаят от корекция на теглото преди някои хирургически манипулации.

Каква е ползата от използването на желирана трева?

В допълнение към широката гама от борба с различни заболявания, стърготината от целина носи специални ползи за красивата половина на човечеството. Неговият богат витамин-минерален състав насърчава цъфтящ и здравословен външен вид, както и поддържа високо ниво на коса, нокти и кожа. Интересно е също така, че целината помага на много жени да пушат да не губят естествената си привлекателност. В канцерогените, съдържащи се в тютюневия дим, се усеща неблагоприятно влияние върху красотата и младостта на жените, а целината помага да се отървем от неблагоприятните токсини.

Дръжката от целина ще помогне на красавиците, които обичат да се движат по петите си. Умора на краката и появата на венозна мрежа - дългогодишен проблем за любителите на красиви обувки. Дръжката от целина, благодарение на благоприятния ефект върху кръвоносните съдове и кръвната система, помага за предотвратяване на разширени вени и тромбоза, като подобрява кръвообращението не само в краката, но и в тялото.

Целина и силата на мъжа

И древните гърци ни донесоха и знания, които помагат да се поддържа мъжката сила и здраве, като се използва елементарна целина.

Стволът целина засилва сексуалното желание и сила. Те помагат не само да намалят съществуващия проблем, но и да предотвратят появата му отдавна. Специалистите препоръчват да се използват стръкове целина за мъже на възраст над 40 години. По този начин, цялото тяло е подмладено, съответно, заедно със сексуалната сфера, която ще помогне да се хвърли въглища в огъня на интимни отношения.

А етеричните масла, съдържащи се в целината, действат като мощен афродизиак както за мъжете, така и за жените. Съзнателно те се използват в парфюмерията. Ето защо, на романтична вечеря с неговата половина, ястие, съдържащо целина, ще бъде много успешно.

Повреда на стъблото от целина

Дръжката от целина не може да причини значителна вреда на тялото. Но има и противопоказания, разбира се.

Първо, това е уролитиаза. Това беше споменато по-горе, тъй като използването на целина може да насърчи активното изтегляне на камъни и пясък, което може да доведе до нужда от медицинска намеса.

Не се препоръчва да ядете стъбла от целина и по време на бременност, тъй като тя допринася за притока на кръв към всички органи, включително матката, и това може да предизвика тон, преждевременно раждане и спонтанен аборт. Въпреки че жените, които вече са навити за кърмене, се грижат за 40 седмици, понякога им се препоръчва да ядат порция целина, за да активират генерични дейности.

Това са всички противопоказания за яденето в целина. Изглежда, че стъблото от целина е наистина универсален лечител и комплект за първа помощ за всички случаи.

Share:
Comments