Да се ​​научиш да се занимаваш с емоционално преяждане

Ако винаги успявате да поддържате емоциите под контрол, вие сте човек с рядко стареене! Но повечето от нас изпитват стрес по-често, отколкото бихме искали. Съгласен съм, че отрицателните емоции често ни принуждават да ядем много висококалорична храна. Опитвайки се да се разсейваме от неприятностите, превключваме към храната. Дори и най-очевидно сладкото вълнение може да предизвика преяждане. Изглежда, че е необходимо само да се яде, и веднага се успокоим, а проблемите са красиви и лесни за решаване.

"Порочен" порочен кръг ...

Вкусната храна действа като наркотик. Когато настроението е "на нула", ние сме склонни да мислим, че се чувстваме по-добре след някакъв деликатес. Всъщност това е илюзия. Храната предизвиква приятни емоции само в момента, в който я ядем. Веднага след като нашата чиния стане празна, се появява нова причина за лошо настроение. Сега критикуваме себе си, че отново сме "изяли" нашия стрес. В резултат на това - порочен кръг, излезте от които не е толкова лесно.

Вие ядете под стрес. Защо?

От гледна точка на физиологията, използването на вкусна храна активира производството на допамин в мозъка. Този така наречен "хормон на радостта" от своя страна е стимулант на центъра за удоволствие в тялото. При всяка неприятна ситуация тялото ще изисква все повече деликатеси.

Психолозите обясняват емоционалното преяждане много просто. Когато ядем това, което ни харесва, се потопим в приятните спомени, свързани с тези продукти. Може би си спомняте как в детството майка ви изпече любимата ви череша. И за да върнете емоциите, които веднъж сте изпитали, ядете този пай отново и отново. Такива моментни "приятелства" задължително засягат теглото, като добавят няколко килограма към фигурата. Въпреки това, можете да се справите с емоционалното преяждане. Научете как!

5 съвета за борба с преяждането

1. Научете се да различавате чувството на истински глад от желанието да "превземате стреса". Най-често емоционалното преяждане е просто навик. За да се освободите от това, решавате проблема с злоупотребата с храна.

2. Включете полезни мазнини и въглехидрати в диетата. Плодове, бобови растения, хляб, цели зърна от зърнени храни, ядки, растително масло и риба са тези храни, които трябва да консумирате ежедневно. Не забравяйте, че доброто настроение може да се създаде с помощта на "правилната" храна! Но дефицитът на витамини и микроелементи е пряк начин за стрес и преяждане.

3. Не атакувайте храната спонтанно. Поддържайте кратка пауза, поне 15 минути. Доста вероятно, след като чакате малко, вече не помните какво искате да ядете, а просто решете да пиете чаша вода.

4. "За да се възползва от стреса", също трябва да бъде в състояние да. Ако разбирате, че не можете да откажете да ядете, опитайте да замените висококалоричните храни със здравословна храна. Плодовете със сметана са отлична алтернатива на тортата! И, важно, има много по-голяма полза от такъв деликатес.

5. И ако след гъста вечеря, вместо една бисейниушка за чай, сте изяли цяла кутия? Опитайте се да се концентрирате върху това, което чувствате. Опитайте се да осъзнаете, че не става по-лесно за вас. Напротив - сладките в такива количества очевидно са излишни. Правете това "упражнение" всеки път, когато осъзнаете, че сте преяждали. С течение на времето можете да спрете във времето.

И може би най-важното нещо. Дори да разберете, че преяждането е вашият проблем, не бъдете прекалено строги към себе си. Самоединството ще доведе само до чувства на потисничество и недоволство. Но ако всеки ден правите малки победи над собствения си глад, много скоро ще постигнете велики резултати и ще се гордеете със себе си. Не забравяйте, че вашата храна трябва да бъде забавна и добра!

Share:
Comments