Бързото хранене има необратим ефект върху мозъка

Австралийски учени са установили, че дори и краткото използване на бързо хранене може да има отрицателно въздействие върху редица функции на човешкия мозък, сред които способността да се възприемат, учат, разбират и познават.

Целта на изследването беше гризачите, които бяха хранени с мазна сладка храна. В резултат на това животните за една седмица значително влошават паметта. Гризачите, които консумират здравословна храна и пият подсладена вода, имат същия ефект.

Маргарет Морис, който контролира изследването, отбелязва, че информацията за отрицателния ефект от затлъстяването върху мозъчната активност е известна от дълго време. Обаче фактът, че това се случва в толкова кратък период от време, се превърна в истинско откровение за учените. Следва да се отбележи, че резултатите от експеримента показват, че причинените щети са необратими - дори след като гризачите преминат към здравословна храна, тяхната мозъчна активност в пълен размер не се възстановява.

Учените вярват, че получените експериментални данни могат да бъдат екстраполирани на хората. Спецификата на храненето засяга когнитивната способност на мозъка на всяка възраст, особено когато човек старее.

Share:
Comments